Наградите EMAS 2018 на Европейската Комисия

Проектът на инж. Орлин Илиев за жилищна сграда взе наградата в раздел "Най-ефективна практика за спестяване на енергия" във второто издание на наградите за устойчиво развитие на Европейската комисия.
29.05.2018
Още за Къщата
633
енергийна ефективнос, пасивна сграда, emas, инж. Орлин Илиев
Наградата на инж Илиев връчи Ирене Сука
Източник: EMAS

На 28 май в Брюксел проектът на инж. Орлин Илиев за жилищна сграда взе наградата в раздел "Най-ефективна практика за спестяване на енергия" във второто издание на наградите за устойчиво развитие на Европейската комисия.


Наградата връчи Генералния Директор на Дирекция Човешки ресурси на Европейската комисия и председател на Управителен комитет на EMAS (схемата на Европейската комисия за управление и одит на околната среда) Ирене Сука.
Чрез EMAS Европейската Комисия желае да даде пример с намаляване на преките въздействия на собствените си дейности върху околната среда.


Инж. Орлин Илиев работи от 7 години в Европейската Комисия като проектов ръководител и инвеститорски контрол на строителни работи. Той е съосновател на Българска Асоциация за Изолации в Строителството БАИС , както и на Информационна Група Пасивни Сгради България. Преди да започне работа в ЕК, инж. Илиев беше проектов ръководител в Линднер България ООД и директор на ЕСХА България ООД.


Сградата е изградена в Съвместния Изследователски Център на Европейската Комисия в град Испра, Италия на мястото на съществуваща от 1975 година постройка. Състои се от четири апартамента и постига впечатляващи икономии от над 65000 kWh годишно в сравнение с 2010г., намаляване на емисиите на парникови газове от над 12 тона въглероден диоксид годишно и повишаване на комфорта и здравето за живеещите чрез прилагане на принципите на Пасивната сграда.


Старата постройка с консумация на енергия от приблизително 280-300 kWh/кв.м. годишно е разрушена и концепцията за Пасивната сграда е използвана за изграждане на нови жилища с десет пъти по-ниска консумация на енергия в диапазона 18-25 kWh/кв.м. годишно.


 

Автор: Още за Къщата

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари