Награда Pritzker 2017 спечели каталунско трио

Наградата „Прицкър“ е присъдена на трима каталунски архитекти Рафаел Аранда, Карме Пигем и Рамон Вилалта.
09.03.2017
арх. Анета Трифонова
362
архитекти, архитектура, сгради, Награда pritzker, Наградата „Прицкър“
Лаборатория Барбери - студиото на RCR
Източник: Прицкър

Наградата „Прицкър“ е присъдена на трима каталонски архитекти Рафаел Аранда, Карме Пигем и Рамон Вилалта - студио RCR, Испания, за дълбоко поетичното и хуманистично творчество.

Със своя избор, журито отново отличи искреното и честно извличане на архитектурата от мястото, заедно с естетичното ѝ въздействие. За първи път наградата се присъжда на трима архитекти работещи под името RCR Arquitectes в град Олот от 1988 г. насам. Уникалният им общ работен процес е съзидателен и визионерски, с равно разпределени отговорности.

В глобализирания свят все повече хора се опасяват, че местното изкуство и обичаи са застрашени от изчезване. Но тримата каталонски архитекти Аранда, Пигем и Вилалта доказват, че са верни на традиционните ценности, но изразени със съвременни средства. По този начин те създават безкомпромисната си поетично-обагрена  архитектура. Председателят на журито, австралийският архитект Глен Мъркът е впечатлен от „вечните им творби, които преосмислят с уважение миналото, докато проектират ясно, както е присъщо на настоящето и бъдещето." 

Поетичността е присъща на повечето им обекти. Винарната Бел-Лок в Паламóс до Жирона, (2007 г.) е модернистична сграда, но сякаш изниква от „почвата която произвежда гроздето, от хладните тъмни изби необходими за отлежаване на виното, както и от цвета и тежестта на почвата."  Подобно е внушението на  Музея на Пиер Солагес, Родес (Южна Франция) - праволинеен и изграден от кубове покрити изцяло с кортен, но богато адаптивен като творчеството на художника. Театърът „Лира“ в Рипол (2011 г.) следва почерка на лауреатите. С внушителното си полуоткрито пространство към реката е на границата между непретенциозното и респектиращото изграждане.

Авторите говорят откровено за създаването на техните творби чрез медитация и много разговори. След като усетят спецификата на мястото те определят езика и изразните средства и спокойно развиват своя проект, затова крайният резултат е твърде различен. Оригиналните материали на местните сгради - дърво, камък и керамика, според тях, „са в контраст и диалог с новите - стомана и стъкло, необходими за създаване на високо-функционални и вдъхновяващи сгради."

Хуманистичният подход на RCR е изразен силно в реконструкцията на старата сграда Лаборатория Барбери превърната в тяхното студио, където доминират библиотеката и голямата маса за дълги разговори. Диалогът между хората и природата е заложен в други проекти: Детската градина има ефирни тънки колони като ефектна цветна дъга в която тичат децата; Ресторантът „Марке“ в Олот грациозно се слива с околността; Редовата къща е скрита зад традиционна защитена фасада, но минималистичното решение към вътрешния двор разчита на контраста между стъклото и камъка; Лекоатлетическата писта между града, националния парк и реката е станала част от природата.

Творбите на лауреатите Аранда, Пигем и Вилалта, изглеждат непретенциозни и камерни, но са дълбоко естетични. Те балансират между интензивния модерен свят и традиционното усещане за мястото. Архитектите не са проектирали огромни и бляскави сгради от витрината на капитала, но методът на каталонското трио би могъл да облагороди и одухотвори такива обекти. 

+4
Автор: арх. Анета Трифонова
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари