Многофункционални легла за детската стая

Освен че пестят пространство, трансформиращите легла често пъти са допълнително оборудвани с със столове, чекмеджета, шкафове и рафтове за съхранение.
02.12.2019
Екатерина Бонева
913
детска стая, легло, мебели детска стая, двуетажни легла, многофункционални легла
Легло, преобразяващо се в бюро
Източник: www.prozeny.cz

Малките жилища и оскъдната площ на стаите принуждават много родители да експериментират с многофункционални мебели. Пример за това са трансформиращите детски легла, които за секунди могат да се превърнат в голямо кресло, бюро и дори диван. Подобна мебел е удобна и практична, тъй като заема малко място, а в същото време не лишава малчуганите от нужния комфорт. Ето защо все повече производители разширяват своя асортимент с многофункционални изделия от този вид.

Освен че пестят пространство, трансформиращите легла често пъти са допълнително оборудвани със столове, чекмеджета, шкафове и рафтове за съхранение. Това улеснява поддържането на реда и чистотата в детската стая. Друго тяхно предимство е, че заемат площта за едно легло, а предлагат разположение за две деца. Такива са двуетажните легла, в които всяко едно от децата си има свое обособено пространство. В случай на необходимост, горното легло може изцяло да се отстрани или да се постави наравно с долното, което е голям плюс по време на адаптация на детето или пък ако след закупуването се окаже, че то се чувства изплашено да спи на такава височина.

Видове многофункционални легла
Леглата трансформери се различават по вид и функционалност. При избора на такава мебел трябва да се вземат предвид възрастта на детето, квадратурата на стаята и разположението на останалите мебели. Важно е да се отчете също, че не всички легла са предназначени за две деца, а съществуват и модели, които са проектирани главно с цел да пестят пространство.


Конструкция детско царство      Източник: www.dekoriko.ru

Малко детско царство
Тези мебели представляват цялостна конструкция, която има стационарна и подвижна част, като в първата може да се интегрират шкафове, гардероб и етажерки в зависимост от предпочитанията на клиента. Подвижният компонент е прибиращо се легло, което се превръща в компактно бюро или масичка. При някои модели зоната за спане може да се премества нагоре, освобождавайки място за игри и занимания. Конструкцията в този вид е предназначена за едно дете, но вече се предлага и подобрен дизайнерски модел за две деца.

Двуетажни легла
Тази опция е предпочитан вариант от родителите на две деца с неголяма разлика във възрастта. По този начин те споделят една обща стая и площ за спане. Класиеският модел включва две легла едно над друго, фиксирани в неподвижна конструкция, без предвидени места за съхранение. Предлагат се и по-разчупени модели, при които леглата са разположени под ъгъл, а долните и страничните им части разполага с шкаф, чекмеджета или скрин. Има и двуетажни легла в комбиниран вариант. При тях родителите използват за спане долната част, а детето горната. Този модел е много практичен за семейства, обитаващи едностайни апартаменти.


Падащите легла пестят място и се превръщат в невидими     Източник: www.meubles-celio.fr

„Невидими“ легла
Колкото и практични да са двуетажните легла, поместването им в някои стаи изяжда голяма част от наличното пространство, оставяйки съвсем малко място за детски игри и забавления. В тази случаи е подходящо да изберете легло, което да се появява за спане и да изчезва през деня. Става дума за сгъваемите легла, прибиращи се към стената. Те са оборудвани с механизъм и през деня се издигат плътно до стената, заемайки вертикално положение. Често пъти подобни легла са част от секции и гардероби и на практика се превръщат в невидими. Висококачествените модели се изработват със здраво закопчаване и висока издръжливост на натоварвания.


Падащите легла пестят място и се превръщат в невидими     Източник: www.dekoriko.ru

Легло сандвич
Много родители разбират, че детето се плаши да спи на високо малко след закупуване на подобно легло. Това обаче, не е причина за пренебрегване на трансформиращите модели. Производителите на мебели предлагат и по-безопасен дизайн, при който долният етаж се издърпва от горната част. По този начин две деца могат да спят почти едно до друго, а страхът от височини вече е решен.


Легло сандвич във формата на къщичка www.mebelisabina.com

Дизайнерски модели
Сред многообразието от многофункционални легла има и такива, които надминават очакванията ни. Пример за дизайнерска изява е трансформиращо легло, което буквално “расте“ заедно с детето. Уникалният дизайн на леглото комбинира стил и функционалност и може да се преобразява от бебешко до юношеско. В допълнение, отделните компоненти на конструкцията могат да приемат различно предназначение и по този начин визията на леглото никога не е скучна.

Комбинацията от легло и диван е още един удивителен модел. Отпускащ диван през деня и изтънчено двуетажно легло през нощта. В събрано положение дизайнът не се различава от този на удобен диван, а в при разгъване се разкрива вертикална стоманена стълба и здрави крепежни елементи. Подобна мебел пасва отлично не само в детската стая, но и в дневната и дори кухнята.


Многофункционално легло Travis     Източник: www.urbanmood.sg

Мултифункционалното двуетажно легло е може би мечтата на всеки малчуган. Представлява конструкция, чиято долна част, предназначена за спане може да се трансформира в масичка с две места за сядане около нея. Структурата е оборудвана с множество пространства за съхранение и с рафтове, които придават усещане за интериор на стая.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари