Многогодишните цветя превръщат градината в райско кътче

Многогодишните цветя позволяват създаването на уникални композиции във всяка градина.
08.04.2019
Лилия Лозанова
9682
градина, цветя, озелевняване, многогодишни цветя
Източник: blog.gardenloversclub.com

Многогодишните цветя позволяват създаването на уникални композиции във всяка градина. Приличат на пъстри фойерверки, чиито багри се разпръскват като разноцветни искри. Притежават много предимства – цъфтят в продължение на няколко години, което е икономически изгодно, тъй като не се налага да се засаждат всяка година. Стопаните свикват с изискванията им към условията – почви, климатични характеристики на района, предпочитанията им към сянка или слънце. Така, след като веднъж са вкоренени на подходящо място, грижите за доброто им състояние са рутинни. Важен момент е тяхното успешно презимуване и пълното им адаптиране към особеностите на средата. Разбира се, има точни периоди, през които трябва да бъде направено засаждането им. Подходящо време е през ранната пролет, когато се засаждат в лехи на открито. Като израстнат, се разреждат на разстояние 10-15 см, а през есента се поставят на постоянното им място. Трябва да се спазват определени правила за подготовка на почвата, като най-подходящата е глинесто-пропускливата, с богато съдържание на хумус.

Трябва да се съобразяваме с произхода на избраните растения.
В повечето случаи е добре киселинността на почвата да е неутрална-около 6-7%.Това важи за цветята, които са от топлите страни и Африка. За пустинните и степните се избира терен с по-висока киселинност и се добавя пясък. По-кисела почва е подходяща за влаголюбивите и блатни растения, на които добре се отразява наторяване с високопланински торф. За скални кътове се избира бедна глинеста почва, която се поръсва с трошляк.

Хубаво е да засаждаме многогодишните видове рано сутрин или при облачно и хладно време.
Дълбочината на засаждане на растенията зависи от кореновата система. Обикновено сезонните цветя се прихващат добре 15-20 см. пoд повърхностния слой, но има и такива с по-дълги корени и трябва да са на 40-50 см. Задължително е внимателното отъпкване на пръста и поливането. Гъстота на засаждане зависи от възможността за обработка и от едрината на туфите.
 


Ралица. www.saga.co.uk

Delphinium  (ралица) е многогодишно тревисто цъфтящо растение с отмираща надземна част през зимата. У нас са популярни четирите му сорта - персийски, холостероиден, с големи цветове и хибрид. Впечатляващи са едрите му и компактни класовидни съцветия, като най-интересни са розовите, лилавите, яркосините. Предпочита слънце или лека полусянка, както и умерено влажна почва.
 


Лупина. www.novolit.su

Лупината се среща в различни багри и има много хибриди.
Това позволява да бъде включена във всевъзможни цветови комбинации. Не е претенциозна към почвата и я обогатява с азот. Предпочита слабо кисели и слабо алкални терени, където да е на сянка или полусянка. Названието в превод от гръцки означава вълк, а у нас е популярна с името „вълчи боб”. През зимата издържа на минус 8 градуса, но за нея е пагубна рязката смяна на температура през есента и пролетта.
 


Вероника. www.longfield-gardens.com


Верониките са не само красавици, но и целителки.
Етимологията на названието им е от латинския израз "vera unica", който означава "истинско лекарство". Познати са над 3000 вида, във всевъзможни багри. Растат на различна височина - някои са почвопокривни, а други са високи и величествени. Освен, че се използват като бордюрни растения, изглеждат прекрасно в алпинеуми, рокарии, пред фасади и подпорни стени. Повечето предпочитат слънчеви места и издържат на суша. Образуват плътни туфи, размножават се чрез семена, резници и разделяне, като е възможно и самозасяване. Внасят акцент в цветните композиции в градината, но изглеждат възхитително на брега на водоема или до аплинеума.
 


Клематис. www.pixabay.com


Клематисите са многогдишни лиани и се използват за вертикална декорация.
Те обичат да се „катерят” и украсяват скелето, край което са засадени. Така превръщат стълбове, подпори, огради в „цветни фонтани ”. Трябва да се има предвид, че това растение от семейство лютикови обича пряката светлина, но не понася прегряване. Затова е подходящо редовно, но умерено поливане, като е добре околостъблената ямка да е мулчирана. Подходящият период на засаждане е април-май, а изложението трябва да е изток-югоизток.
 


Флокс. www.mmtrbg.com

Флоксът е познат в над 60 вида и „изтъкава” нежен килим. Местоположенито му трябва да е внимателно избрано - защитено от въздушни течения и умерено осветено. Обича сравнително влажна и рохкава почва. Някои видове достигат до височина 70-80 см, но по-ниските и нежни съцветия създават пъстра покривка в градината. Най-популярните им нюанси са бяло, розово, лилаво, червено, в зависимост от сорта.
 


Хемерокалис. www.garten.org

В градината растенията трябва да не бъдат засадени в безразборна „какафония”, а в хармония.
Прекрасна „жива картина„ може да бъде „нарисувана” от сини вероники, в допълнение с ориенталски червени макове, лупини и делфиниуми. Към тази феерия от багри може да се прибави огненото жълто на хемерокалисите. Те имат поетичното име „дневна красота”, защото на гръцки „хемера“ – ден и „калос“ – красота.
 


www.homestratosphere.com


Така се създава една витална и  лятна композиция.
Любителите на по-романтични багри, могат да изберат градина в стил „шаби шик”.  При него са водещи по-пастелните тонове. В тази гама са  флоксовете, изгряли сред  зелен килим от здравец, обсипан с бели маргарити и др. Прекрасно допълнение са есенните астери, които светят на фона на  покривка от синята лавандула. Каквито и многогодишни цветя да бъдат избрани за градината, важно е да създават хармония за погледа. Освен прекрасните аромати, които излъчват, пъстрите растения композират или нежна „музика” от цветове, или весела, гореща симфония.
 

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари