Лъчисто отопление или газ?

10 причини да изберете електрически лъчист нагревател пред газова гъба.
15.09.2013
Антоанета Салфидж
46
отопление, лъчисто отопление, дом, инфраред отпление
Инфрачервените отоплителни уреди са част от окачения таван.
Източник: АССИСТ ЕООД

10 причини да изберете електрически лъчист нагревател пред газова гъба.


1. Електрическият лъчист нагревател е енергийно по-ефективен, от гледна точка на това, че топлината, която излъчва нагрява директно хората и предметите, което от своя страна, отразява топлината обратно. С газова гъба, част от енергията се използва за загряване на околния въздух и тази енергия се губи. 

2. Електрическият лъчист нагревател е по-безопасен от газовата гъба. Това е така, защото там не се използват газови бутилки, които са запалими, а това винаги крие рискове. Няма и открит пламък като в газов нагревател. 

3. Горящият газ в газов нагревател е също така чувствителен към течения. За разлика от електрическия лъчист нагревател, който може да се инсталира, дори когато е изложен на вятър и лошо време. 

4. Електрическият лъчист нагревател изисква минимална поддръжка, за разлика от газовата гъба, където газта изтича и трябва да бъде заменяна периодично. Маркучите и вентилите трябва да се почистват редовно, за да се гарантира правилната работа на апарата. Това не е необходимо с електрически лъчист нагревател. 

5. Отоплението от електрическият лъчист нагревател започва веднага след като натиснете бутона.  При газовата гъба е необходимо време, преди системата да загрее. 

6. В някои места, например, като остъклени тераси и балкони, снабдяването с кислород може да бъде твърде ограничено, за да позволи използването на газова гъба. За да гори газта и е необходим кислород

7. При изгарянето на бутилирана газ се отделя въглероден диоксид и допринася за създаването на парников ефект. Можете да избегнете това с електрически лъчист нагревател

8. Модерните електрически лъчисти отоплители са много ефективни, дори малките. Това прави лесно позиционирането им, като в същото време не ограничават наличното свободно пространство. 

9. Има и електрически лъчисти отоплители, които могат да бъдат разположени директно под тента или чадър. Това е невъзможно с газов нагревател, тъй като откритият пламък е опасен в близост на текстил или други запалими материали. 

10. Текущите разходи също са в полза на електрическите лъчисти отоплители.  Стандартният размер бутилка газ е достатъчна за половин ден и след това трябва да бъде заменена. А  лъчистите отоплители използват минимум електроенергия в сравнение с топлината, която отделят.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари