Къща „Никол” – сантиментален семеен уют

„Никол” е елегантна къща на два етажа с разгъната площ от 206 кв.м.
01.04.2018
Стършанов архитекти
803
къща, проект, дизайн, архитектура, Стършанов Архитекти
„Никол” е елегантна къща на два етажа
Източник: Стършанов архитекти, www.arhitekti.bg

„Никол" е елегантна къща на два етажа, създадена от архитектурно студио Стършанов Архитекти.
Върху разгъната застроена площ от 206 кв. м са разположени просторна дневна, четири спални, два санитарни възела, котелно, две тераси и веранда.

Екстериорът е максимално изчистен и носи полъха на последните десетилетия на миналия век, което създава усещането за непринуден уют. Класическите правоъгълни обеми са разчупени от ненатрапчиви еркери, подчертани с различен фасаден цвят, за да създадат разнообразие във визията. Керемиденият скатен покрив допълва усещането за дом като от детството.

В същото време проектът на къща „Никол” предоставя на обитателите изключително добре организирано вътрешно пространство. Помещенията са прецизно разпределени така, че да осигурят безпроблемно обзавеждане и лесна експлоатация.

Както в повечето къщи на два етажа, и тук първото ниво е отделено за дневната активност на семейството. Просторната дневна с отворен план помещава в себе си кухня, трапезария и кът за почивка. Тя заема южната част на етажа, а големите прозорци от трите ѝ страни и камината я правят светла и уютна по всяко време на годината.

Срещу дневната е разположена спалнята за гости, която може да бъде преобразена в кабинет, стая за игри, библиотека и т.н. Тук е планирано и изключително удобно помещение с два входа – от вътрешността на къщата и от двора, което може да се използва както за склад, така и за котелно, работилница и други нужди на семейството. На този етаж е и банята за гости.

На второто ниво на къща „Никол” са разположени трите семейните спални, всяка от които има достъп до тераса. Те са достатъчно просторни, за да осигурят необходимото лично пространство на всеки един от членовете на семейството. Обслужват се от обща баня, пред която е отделено мокро помещение, удобно за домакинството. За още по-голям комфорт тук е разположена и обща гардеробна, която може да бъде използвана и като килер.

Разпределението на първи етаж може да видите тук, а разпределение на втори етаж може да видите тук.
Проектът е дело на пловдивското архитектурно студио „Стършанов Архитекти”.

Закони Нормативна база Коментари