Къщата в „ТУНЕЛ”

Проектът е завършен през 2008-а, намира се в Истанбул.
11.09.2011
Autoban
10
къщ, интериор, autoban, архитектура, дом
Къщата в „ТУНЕЛ”
Източник: Autoban

 

Архитекти: Сейхан Оздемир и Сефер Каглар

Снимки: Али Бекман

www.autoban212.com

Дом или студио на творци, разположено в оживената зона на Asmalэmescit, района на „Тунел”, с архитектурата на ХХ в. сградата Hamson се нуждае от сериозна реставрация и обновяване, когато Autoban взема проекта на къщата в „Тунел”. Оригиналните черти и характеристики на къщата са едва докоснати и са решени съобразно собственика в тъмни цветове – черно, сиво и ореховокафяво, като са съчетани с белите стени и са показани белите тухли, за да придадат на апартамента мъжки облик. Паркетът, избран за настилка, е черен лак, а мозаечните плочки покрай него са поръчани специално за къщата. Всичко това създава изненадващо спокойно убежище в сърцето на града. 

Архитектурното бюро Autoban е основано през 2003 г. от Seyhan Ozdemir & Sefer Caglar като дизайнерско студио, което работи в сферата на интериорния дизайн, архитектурата и разработването на продукти. То е базирано в кв. „Галата” на Истанбул, като заимства името от забележителната архитектура на кулата. Продуктите и проектите с търговската марка на Autoban са вдъхновени от хаоса на мегаситито, контрастите, противоположностите и съвместното съществуване на иначе автономните елементи.
Autoban е студио с екип от 35 души, разположено в сграда от ХIX в. в жилищен квартал „Тунел”, модерен и с богата история. Със солидни основи в архитектурните принципи, модернистичната интерпретация е често преплетена с традиционни компоненти, което намира живот в нови интерпретации и контексти. 

Разработвайки интериори за обществени и частни цели, Autoban работи с водещи компании в различни браншове. От дизайн на магазини до киносалони, кафенета, ресторанти и хотели - всяко пространство предлага интериори с уникални жилищни обеми. Autoban има разказвателен подход към интериорния дизайн. Като се започне от скицата, развиването на сюжетната линия, където мебелите стават характери и пространството се сдобива с душа и минало. Трансцендирайки границите на интериорния дизайн, Autoban създава уникални преживявания и предлага стил на живот, където пространствата не са създадени, а са преоткрити. Тъй като във всяка история има главна водеща роля, историите, които създава Autoban, са водени от интересните продукти, които Цzdemir и Зaрlar създават съвместно. Познаването на материалите и техниките личи в характера на дизайна, който впечатлява с форма и никога не е ограничен от функция. 

Всеки продукт на Autoban има уникален характер, който едновременно отразява игривия подход на двамата дизайнери към елементи, които са почти клише. Дизайнерите подхождат към материала и неговите възможности като към вдъхновение за всеки интериор и както самото име показва, дизайнът на Autoban е значително повлиян от природата и ритуалността на ежедневието. Превръщайки се в ключова дума за всеки дизайн, продуктите на архитектурното бюро най-добре могат да се обобщят като емоционално изразителни, визуално вдъхновени предмети с непреходно бохемско (с наслада от живота) качество. 

Autoban първоначално работят по проекти за кафенета и ресторанти, а след това започват разширяване на работата си като разработване на дизайнерски продукти. През 2004 г. пускат първата си колекция и участват с нея в Salon du Meuble в Париж, което е и техният дебют в света на международния дизайн. Същата годината двамата архитекти от Autoban са определени за най-добрите млади дизайнери от сп. Wallpaper, наградени са от сп. Blueprint за най-добър дебют след участието им в 100% Design в Лондон през 2005 г. и печелят стипендия от Blueprint. Жилищният и търговският дизайн се превръщат в част от тяхната работа след проектирането на магазини от луксозната верига в Истанбул Vakko. През 2006 г. стават носители на наградата „Най-добър ресторант” на сп. Wallpaper за дизайна на ресторант Muzedechanga. През 2007 г. завършват работата си по киносалон AFM, като добавят ново поле на изява в своето портфолио. През 2008 г. печелят няколко престижни награди за дизайн в Турция и започват работа по дизайна на хотел Witt Istanbul Suites. С този проект са включени в горещия списък Conde Nast Traveller и през 2009-а печелят наградата на Sunday Times – „Най-добър хотел в света за 2009”.

Днес завършените обекти на Autoban са над 200. 

 

+2
Автор: Autoban
Закони Нормативна база Коментари