Керамичната къща „е4“ на Винербергер търси своя инвеститор

Постройте "Керамичната къща е4“ и забравете за комуналните разходи!
13.04.2017
Винербергер ЕООД
1229
къща, тухли, wienerberger, керамични блокове, керамична къща е4
Къщата е4 на Винербергер е обвързана пряко със стратегия „Европа 2020“
Източник: Винербергер ЕООД

Има един период от годината, в който се тревожите за семейния бюджет. Особено през зимните месеци. Това е периодът, в който пристигат сметките. Особено през зимата са по-високи и представляват по-голямата част от домакинските разходи. А сега си представете идеалния вариант, в който не мислите за сметки, защото просто нямате такива. Вашата къща работи на пълни обороти като за електричество и отопление не плащате нищо.

Това вече е възможно с къщата е4 на Винербергер.
„Да, лесно е да се каже!“, биха отвърнали мнозина… Знаем това. Много често ни се е случвало да се замечтаем за момент и точно тогава разумът да ни спре и да започне да анализира мечтата ни като ни убеждава с всевъзможни аргументи, колко неразумна е тя, как няма начин да се реализира и дори да стане факт, колко много пречки би имало да я задържим. Със сигурност това се е случвало неведнъж и с изконната ни мечта за собствен дом, при това не какъв да е, а домът на мечтите – сигурен, уютен, просторен и вдъхновяваш, природосъобразен, дълговечен и какъв ли още не. И тъкмо сме се размечтали и ето го и него – с всичка сила разумът се мобилизира, за да изгради най-желязната защита: „Как точно ще стане? Толкова пари трябват! Как точно да стане? А сметките? Колко ли ще струва отоплението? И не само отоплението! Охлаждането струва още повече!“ … и все така. 

А сега си представете обратния вариант, в който не мислите за сметки за ток и отопление, защото просто нямате такива. Е, Винербергер има решението. Енергийната ефективност отдавна не е модерна, а просто належаща необходимост. Къщата е4 на Винербергер е обвързана пряко със стратегия „Европа 2020“ на ЕС. Както знаем, стратегията трябва да доведе до интелигентен, устойчив и приобщаваш растеж в ЕС. Тя цели да се опази околната среда. Това се постига с 20% по-ниски въглеродни емисии, както и повишаване с 20% на енергийната ефективност на сградите и на дела на възобновяемата енергия.

И понеже 2020-та година вече никак не е далеч, да видим за какво става въпрос. Разработката на концепцията за керамична къща е4 на Винербергер напълно изпълнява изискванията, както и дори ги надминава.  С къщата е4 на Винербергер разходите ви за отопление и климатизация ще намалеят драстично, защото производството на енергия надвишава потребяването й. Къщата е съчетание на висока енергийна ефективност, рационално използване на природните ресурси, както и достъпни експлоатационни разходи през целия жизнен цикъл на сградата.

Керамичната къща e4 на Винербергер
Какво стои зад понятието е4? Една от най-важните особености при мечтаната къща е4 е, че можем да живеем според собствените си възгледи по един природосъобразен начин. Живеем здравословен живот близо до природата, а едновременно с това цената е достъпна и инвестицията се изплаща във времето. Къщата е съставена от трите вече добре познатите стълбове на устойчивото и природосъобразно строителство:
- енергийната ефективност – както при производството на строителните продукти, така и при експлоатацията им;
- икономичното строителство – икономично при първоначалната инвестиция, но най-вече и по време на целия период на обитаване на една сграда;
- екологията – не само при създаването на строителния продукт, но и през целия му жизнен цикъл.


Но това което я отличава е емоцията - свободата да изградим своя дом без ограничения и без да се съобразяваме с друго освен собствените си желания. Това е добавената стойност, която Винербергер предлага на клиентите си и тя е четвъртото „е“ в тази концепция.

Ако трябва да направим един генерален извод за къщата мечта на Винербергер, то първият е, че разходите са по-ниски или дори никакви. Това веднага повишава месечния ви бюджет и ви кара да се чувствате по-спокойни.  Но най-важното от строежа на къщата-мечта е4 е високата енергийна ефективност през целия жизнен цикъл на къщата. Благодарение на това запазвате инвестиционната стойност за бъдещите поколения. Вече има редица къща изградени по концепцията е4. Те са едно- и двуфамилни къщи, както и многоетажни сгради. Предстои изграждане и в България. А Винербергер търси подходящия инвеститор.

Интересното е, че първата в света керамична къща е4 на Винербергер е изградена в град Цветл, който се намира в Северна Австрия. Къщата е със 100% възобновяема енергия и е снабдена с ултрамодерна и високоефективна отоплителна система. Високоефективната слънчева енергия се добива със соларни панели и соларен резервоар за съхранение на топлинната енергия. След двугодишен мониторингов период беше доказано на практика, че този проект работи и енергийният му баланс е положителен. Тъй като керамичните тухли регулират стайната температура по естествен път, няма нужда от сложна климатична система. А инвестицията в подобен проект се изплаща само за няколко години.
Всеки, който има намерение да строи през 2017 г. може да попълни формуляр, с който да кандидатства за инвеститор на уникалната къща. Анкетните въпроси от този формуляр ще дадат възможност да се избере кандидата, който има готовността и нагласата да построи природосъобразна и икономична къща с почти нулево потребление на енергия и да сподели емоцията по построяването й в публичното пространство. В замяна Винербергер ще предостави проекта на тази къща безплатно и ще осигури цялостен контрол по изпълнението на сградата според всички строителни стандарти. Само одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервю и ще получат възможността да построят керамичната къща "е4" 
Повече по темата можете да прочетете тук

+2
Закони Нормативна база Коментари