Кения – омагьосващото „сърце“ на Източна Африка

Кения е страна, която омагьосва всекиго, защото е едновременно позната и неразгадана. Едно е сигурно – посещението ѝ е истинско приключение.
01.02.2023
Лилия Лозанова
1381
туризъм, Кения, резерват Самбуру, резерват Масай Мара
Национален парк Западно Цаво.
Източник: Виа Травъл, www.viatravelbg.com

Възможността да видиш африкански животни и да се докоснеш до неповторимата атмосфера на Африка е незабравимо преживяване. Като седмо чудо на света се определя великото преселение на милиони тревопасни животни  (антилопи гну, зебри, газели и други) от южната част на Серенгети до тучните зелени треви на Масай Мара. Географското  положение на държавата е интересно – хоризонтално е разделена от Екватора, а вертикално - от 38-я меридиан, като  има сериозен контраст между двете половини. Източната част се спуска леко към морския бряг, а западната се издига през поредица от хълмове и плата до Централния разлом.

Кения е разделена на няколко географски региони, като има изключително разнообразни природни условия. Сред по-известните райони са басейна на езерото Виктория, Разломната долина и околните планини, предпланините на източното плато, сухите райони на север и юг,  и крайбрежието. На запад и югозапад са разположени савани, на североизток - полупустини, а във високите части – вечнозелени влажни тропични гори. На територията на страната хармонично се сливат гигантски планини, пустини, пясъчни плажове и хълмисти пасища. В Кения има 16 национални парка с площ 2,6 млн. ха, 4 морски национални парка, 25 национални окръжни резервата (1,8 млн. ха), както и над 50 други парка и резервата за опазване на фауната.


Национален резерват Самбуру. Източник: www.viatravelbg.com

Национален резерват Самбуру е една от  природните „перли“ на Кения

Обхваща площ от 165 квадратни километра и се намира на надморска височина от 800-1200 метра над морското равнище. Разположен е в сухата Централна Кения и граничи с още два резервата - „Шаба” и „Бъфало Спрингс”. Създаден е по интересен начин – със средствата  на изследователката Джой Адамсън. Тя получава впечатляваща сума за книгата си "Родена свободна" ( позната на българските читатели под името "Лъвицата Елза") и влага средствата в обособяването на защитената територия, официално открита през 1962 г.

 

Значителна част от пейзажа тук е сюрреалистичен – равнина, изгоряла растителност от жаркото слънце, редки дървета, почва с червеникъв оттенък. Средната температура варира от 19 до 30 градуса, като сухият сезон започва в края на май и продължава до средата на октомври. Съвсем различни са природните условия по  гористите поречия на двете реки, които пресичат резервата - Евасо Нииро и Кафявата река. Това, което привлича туристите е голямото разнообразие от африкански животни. Тук може да се видят стада зебри, слонове, антилопи, биволи, кози и всякакви видове птици в естествената им среда. Може да бъдат наблюдавани как ловуват хищници като гепарди, лъвове, леопарди, орли, лешояди.

Една от забележителностите на резервата е горещия минерален извор, бликнал след бомбардировка през Втората световна война. През 1940 г. ескадрила италиански бойни самолети летели над тази местност, като сбъркали лежащите биволи с палатки на врага и пуснали поредица бомби. Едната от тях образувала кратер в земята, от който потекла  гореща  вода.

На територията на Самбуру живеят представители на племето самбуру, свързани с масаите. Тук гостите могат да бъдат свидетели на неповторимия им  ритуал  - пеещите кладенци Сарара. Почти всеки ден местните хора копаят кладенци по коритото на реката, докато стигнат до вода, жизнено необходима  за оцеляването им. Тази традиция е удивителен подвиг на екипна работа, тъй като самбуру създават човешка верига, за да достигнат до водата и да издълбаят дупки. През целия работен процес голите воини пеят в унисон, за да поддържат ритъма на копаене, а след това пренасят водата. Снимането на  ритуала не е разрешено, но туристите безпрекословно уважават тази забрана.


Езерото Накуру. Източник: www.viatravelbg.com

Потайностите  на национален парк на езерото Накуру

Националният парк се намира до едноименното езеро и въпреки, че не е сред големите в страната, предлага интересни атракции. То е обявено през 1968 г. за защитена територия, с цел да съхрани редките животински видове. Днес е обявено за един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, включващо Кенийската езерна система (обединяваща и езерата Елементайта и Богория).

Паркът е убежище на черния и белия носорог, на  лъвове, импала, воден козел и големи стада биволи, обикалящи откритите тревни площи.  Тук се срещат най-голям брой леопарди на квадратен километър от всеки друг парк в Африка. Езерото Накуру е най-подходящото място за фотосафарита на розово фламинго. Щастливците може да зърнат отдалеч  и специфичната шарка и на жирафът на Ротшилд. Пейзажите тук са цветни и завладяващи – ширнали се пасища, опиращи до бреговете на езерото, земеделски земи, граничещи с извисяващия се склон на Разломната долина, гористи хълмове, осеяни с акации и ендемичния за региона кактус канделабър (най-голямата гора от този вид сукулент в Африка).


Резерват Масай Мара. Източник: www.viatravelbg.com

Резерватът Масай Мара – един от най-популярните в света

Той се намира в югозападната част на страната и има площ от 1519 кв. км. Разположен е на височина между 1475 и 2149 метра и се простира на юг до Национален парк Серенгети. Повърхността му представлява савана, набраздена от ниски заоблени хълмове. Неслучайно названието му „мара“ в превод от езика на масаите означава „петнист“. През него минават две по-големи реки – Мара и Талек, чиито брегове са обрасли от акациеви гори.


На територията му се срещат над 80 вида млекопитаещи и близо 500 вида птици. Резерватът е дом на т.нар „голямата петорка“ на Африка  - африканският слон, кафърският бивол, африканският леопард, африканският лъв и африканският черен носорог. Той е обитаван от гепарди, антилопи гну, газели, зебри, хиени, жирафи, крокодили, хипопотами и др.


Река Мара - Голямата миграция.  Източник: www.viatravelbg.com

Най-популярното време за посещение е между юли и октомври. Посетителите могат да видят как над 2 милиона животни пътуват до 800 мили от Националния парк Серенгети в Танзания до Националния резерват Масай Мара. Около милион и половина антилопи гну и около половин милион зебри постоянно обикалят равнините в търсене на пасища. Тази впечатляващата гледка е на най-голямото преместване на бозайници в света – един незабравим спектакъл на борбата за оцеляване. До където погледа стига, има стада животни, дори отвъд хоризонта.

Езерото Найваша, национални паркове Hell's Gate, Амбосели и Западно Цаво

Това са едни от най-популярните дестинации в Кения, които предлагат различни атракции. Във всеки един от тях сафарито може да бъде проведено по различен начин, различен от традиционната обиколка с джип – полет с балон, разходка с лодка  или с колело, сред стада пасящи животни.


Езерото Найваша. Източник: www.viatravelbg.com

Езерото Найваша е едно от големите сладководни езера в Голямата разломна долина, разположено в най-високата ѝ част (1884 м н.в.). Могат да се видят около 400 вида птици - предимно пеликани, тръстикови корморани, ибиси, египтетски и шпорокрили гъски, жълтоклюни и цепкоклюни щъркели, африкански лопатари, различни видове чапли (включително голиатови, наричани и гигантски), африкански орли рибари и др. Тук е препоръчително да наблюдавате пиещите вода животни (бивол, воден козел и импала),  докато сте на лодка.

Съвсем друг вид емоция предлага разходката с колело в близкия до езерото парк Hell's Gate. Усещането да си толкова близо до африканските животни е неповторимо. В парка природата е уникална - високи скали се редуват с дълбоки клисури, стръмни скални кули,  покрити с храсти, угаснали вулкани с извисяващи се в небето струи геотермална пара. Тук посетителите може да се насладят не само на планинско колоездене, но и на скално катерене и естествен спа център.


Парк Амбосели.  Източник: www.viatravelbg.com

За парк Амбосели е достатъчно само да се спомене, че се намира в подножието на заснежения връх Килиманджаро. Тук може да се видят най-големите стада от свободно разхождащи се слонове в света, както и над 600 вида птици. Национален парк Западно Цаво представлява неописуемо съчетание от хълмиста местност, изгаснали вулкани с тъмни потоци лава, реки, водопади и изумруденозелени извори. Особено красиви са изворите Мзима, чиито обрасли с палми брегове  привличат различни животни.

Сафаритата в различните паркове и резервати предлагат незабравими преживявания от досега с уникалната природа на Кения. Африка е толкова омагьосващо място, че остава завинаги в сърцето на всеки, който го е посетил.

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари