Карлово – история и архитектура

Историческият живот на Карлово започва с редица селища, чиито неясна съдба се губи в далечното минало.
14.01.2014
Още за къщата
437
архитектурно наследс, архитектура, история, Калово
Възрожденски къщи в Карлово
Източник: Дияна Кинова

Карлово се намира в южното подножие на Стара планина. Градът е разположен в северната част на Карловската котловина и е на 60 км от Пловдив, на 50 км от Казанлък и на 5 км от Сопот. Карлово е разположено на 386 м надморска височина в северната част на Карловското поле. Това географско разположение има важна роля за климата на града и разпростряната около него Розова долина. 


Историческият живот на Карлово започва с редица селища, чиито неясна съдба се губи в далечното минало. Градът до известна степен е "пряк наследник на тия селища и крепости, които през различни епохи са възниквали, процъфтяваали и загивали в близката околност, без дори да отбележат имената си в историята". Най-значителният от тези предшественици бил Копса (Копсис), средновековен център на областта.


Името Карлово се налага постепенно в по-късно време през XIV век , след като  турските нашественици нахлуват в подбалканските земи и издигат  съществуващото там българско селище Сушица в свой икономически и административен център. Турският феодал Карлъзаде лала Али бей (Карлъ бей), дошъл начело на първите турски пришълци дава и новото  име на града Карлъова, т.е. снежно поле, поради това, че когато  дошъл, по полето имало много сняг. По негово време е построена с материал от манастира "Св. Спас" и най-старата сграда в Карлово — Куршум Джамия, както гласи надписът ѝ, в 1485 година — Оловната джамия поради оловния ѝ покрив. Понастоящем тази джамия е обявена за паметник на културата.


Образователното дело в Карлово достига своя разцвет, когато през 1828 г. за учител в града се установява Райно Попович. В града Попович учителства непрекъснато около 25 години. През 1859 г. пловдивският митрополит Паисий ръкополага Васил Левски за йеродякон в църквата "Света Богородица". През 1869 г. Анастасия Райнова и Аница Пулева основават второто женско дружество в България. От 1953 до 1962 г. градът носи името Левскиград.


Процъфтяването на занаятите дава отражение и на културно - просветното развитие на града. Градът дава на българската история личности като Райно Попович, Брайко Хаджигенов, Христо Попвасилев, основоположник на женското образование в града, преводач на "Александрията", д-р Иван Богоров, автор на първата българска граматика, издател на първия български вестник "Български орел", създател на първата отделна книга с български народни песни, Ботьо Петков, братята Евлогий и Христо Георгиеви, Апостолът на свободата Васил Левски.


В града изцяло са запазени много къщи с възрожденска архитектура: 


  • Александровата къща. Наричана е още Хадживълковата къща. Намира се на площад "Васил Левски".
  • Зоевата къща. Намира се на ул. "Евстати Гешов” № 1
  • Копринаровата къща. Намира се на ул. “Раковска” № 11
  • Патевата къща. Разполага се срещу паметника "Васил Левски"
  • Площаковата къща. Намира се на ул. “Веркович” № 8
  • Пулевата къща. Намира се на ¬ ул. “Димитър Събев” № 5
  • Съмналиевата къща. Намира се на ул. “Драгоман” № 1
  • Белият двор. Намира се на ул. “Соколова” № 1
  • Синият двор. 

Мазаковата къща  се намира в Стария град и е архитектурен и исторически паметник на културата, построен около 1848 г. В нея е разположена постоянна етнографска експозиция, която представя оригинални тъкани, народни носии от Карловско, домашни занаяти и др. Пресъздаден е типичен градски бит, характерен за богатите карловски фамилии. Цялата сграда, вътрешната украса и експозицията разкриват творческия талант на карловските майстори през ХІХ век, както и завишените критерии на образованите и забогатели карловци през Възраждането към жилищната среда и архитектурата.


Историческият музей се намира в Стария град в една от най-представителните сгради от епохата на Възраждането - някогашното петокласно мъжко училище, построено през 1871 г. Това е мястото, където посетителят обогатява знанията си за миналото на Карлово, за бурния живот на карловци през вековете, за бележитите личности, родени в него. Богатата експозиция дава възможност да се проследи историята на Карловския регион от праисторическата, античната и средновековната епоха.


Сградата на Бухаловия хан е построена в средата на ХІХ век и е едно от най-интересните и красиви здания в града. В хана някога се е събирал революционният комитет, основан от Васил Левски. Днес тук посетителите могат да се докоснат до творчеството и майсторството на местните дърворезбари, ножари, гравьори, медникари, бъчвари, иконописци, да опознаят великолепието на калоферската дантела, на тъкачеството, плетачеството, изработката на кукерски маски.


Църквата “Свети Николай” е паметник на възрожденската архитектура. Издигната е през 1847 г., а сред иконописците са Станислав Доспевски и Иван Зографски. Камбанарията на църквата е построена през 1890 г. При тържествено биене на камбаните ясно се чува името на църквата “Све-ти-Ни-ко-лай”. Тук през 1858 г. за първи път е отпразнуван денят на българската писменост. В двора на църквата се намира гробът на Гина Кунчева – майката на Васил Левски.


Атракция за посетителите е водопадът Сучурум - хвърчаща вода, "най-чудесното нещо в Карлово", както се изразява Райно Попович. Стремително се спускат бистрите води, удрят се в камънаците, пропадат в бездни, беснеят и най-сетне с луд скок се хвърлят в низината.


Паметникът на Васил Левски, издигнат в Карлово на площада между двете църкви, е един реален израз на дълбока почит и признателност към великия Апостол на свободата от страна на неговите съграждани. Полагането на основния камък на паметника става на 15 май 1903 г. в присъствието на княз Фердинанд. Построен е по проект на Марин Василев. Скулптурът е изобразил Апостола на свободата в цял ръст с револвер в ръка, а до него ревящ лъв (народа). На пиедестала на паметника са изписани имената на загиналите през страшните юлски и августовски дни на 1877г. карловци, възприели веруюто на Левски : „Нам свобода и човешки правдини трябват!”


Национален музей "Васил Левски"  Родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски се намира в западната част на Карлово близо до централния площад “20-ти юли”. Къщата е построена в края на ХVІІІ век. Останала необитаема, тя се саморазрушава в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. и е отворена за посещение като музей през 1937 г. Представлява скромна сграда в стил, характерен за ранното Възраждане. Състои се от спалня, гостна, зимник, работилница и бояджийница. Възстановени са и калдъръменият двор, чешмата с бистра старопланинска вода, чемширите и китната градинка, дуварите, старата асма. Комплексът включва още експозиционна зала, Чардаклиевата къща, Онбашиевата къща и параклиса „Всех святих болгарских”, където се съхранява най-ценната реликва – косите на Апостола. Музеят на Апостола е включен в “100-те национални туристически обекта”.


Като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят Карлово се слави далеч преди Освобождението.
Дълги години те са само поминък, едва през трийсетте години розовите градини, красивата природа и архитектура, местната розова индустрия се осъзнават и като привлекателни и атрактивни, предизвикващи интереса на български и чужди туристи. Всяка година, в първата неделя на месец юни централният площад на Карлово става средище на празничните изяви - фолклор, песни, танци... Празникът на розата е!


по материали от интернет

+29
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари