Камините – все повече предмет на изкуството

Дизайнът се движи широко между бароково великолепие, винтиж в ретро изглед и минималистични модели. Ако въобще една мода може да се усети, то тя ни показва, че камината все повече става предмет на изкуството: или все по-„засукан” става дизайна, или обратното: изчистена докрай камината да се впише навсякъде във вътрешната архитектура на къщата.
15.09.2016
Константин Димов
282
дизайн камина, камина
yy
Източник: yy

Дизайнът се движи между бароково великолепие, винтиж  в ретро изглед и минималистични  модели


Специалистите определят 2016 г. като година на пестене на енергия. И камините са една добра възможност това да се осъществи.  Законовите разпоредби от гледна точка на предпазването на климата бяха малко променени. Темата за опазването на климата и ролята му за живота на хората бе поставена отново в центъра на конференция на ООН за защита на климата, която се състоя в Париж през декември 2015 г. На нея бе подписан документ за опазване на климата от всички участвали страни ( близо 200). Целта е ясна: с 2  градуса по Целзий  глобалното затопляне да се ограничи …


Тук задължително трябва да се спомене, че притежателите на камини от гледна точка на опазване на климата отдавна могат да бъдат посочени като добър пример в това отношение. . Собствениците на камини залагат на един възобновяем енергиен източник и емисиите от изгарянето на дървесината и дървените пелети влияят неутрално на климата. Дори в Германия изграждането на някои видове камини ще бъдат субсидирани с до  2000 евро.


А тези, които се интересуват от модните тенденции за камините през 2017 г. е предвидено международно изложение за отоплителна техника.  А събитието вече се очаква с интерес от производители, търговци и потребители, както и от други експерти.


От няколко години интересът към камините с „водна риза” става все по-голям. Те не само подпомагат обичайното централно отопление, но именно в зоните с умерен климат заменят все по-успешно парното. Това може да е особено щадящо за околната среда благодарение на свръзката с един соларен модул.


Също си струва да се хвърли поглед върху камините, независими от въздуха в помещението, тъй като те са предвидени за енергийно ефикасни, пасивни и нискоенергийни къщи.


Друга голяма мода днес е т.нар масова дигитализация. Тя не подминава и камините. И след като  дистанционното отопление и сензорния контрол на температурата на отпадни газове вече се наложиха много активно, хората могат с интерес могат да очакват технологичните нововъведения на теми камини.


Модите в дизайна през 2016 г.
Както никога досега камините не са били толкова разнообразни, както сега. Дизайнът се движи широко между бароково великолепие, винтиж  в ретро изглед и минималистични  модели. Ако въобще една  мода може да се усети, то тя ни показва, че камината все повече става предмет на изкуството:  или все по-„засукан” става дизайна, или обратното:  изчистена докрай камината да се впише навсякъде във вътрешната архитектура на къщата.


Една камина, независимо от въздуха в стаите използва външен въздух за захранване. От гледна точка приток на въздух, огънят в една камина се снабдява с въздух от стаята в която е вдигната.  Плътният строеж на някои видове жилищни сгради може да доведе до това, че да няма достатъчно  въздух за „задействане” на камината и за поддържането. За да се гарантира снабдяването с достатъчно горивен въздух  камините, независими от въздуха в помещението могат с една собствена производна система за въздух да бъдат снабдени.  При ново строителство и саниране на сгради трябва тази външна система за вкарване на въздух да бъде предвидена още на фаза планиране на сградата.


Съоръжения за проветряване
През отворите за влизане на въздух в камината, в които принципно тече въздух за изгаряне могат да попаднат разни димни газове в жилището. За да не се случи това, идва голямото предимство на тези камини, независими от въздуха в помещението, че те горят сигурно и  независимо от съотношенията на налягането  на стайния въздух. Т.е ако тази мярка се вземе предвид, няма как отпадни газове от камината да нахлуят във въздуха на стаята. 


Това са и трите най-важни неща, които трябва да съблюдавате: за директен канал, който да праща въздух в камината, да има самозатваряща врата на камерата, където е огъня и да няма разлика в налягането, за не се създаде предпоставка отпадни газове да се разпространят във въздуха на стаята.


Обикновените камини затоплят само помещението, в което те работят. Там обаче често се случва след наклаждане на хубав огън да стане твърде топло, защото се произвежда повече енергия, отколкото има нужда. Докато камините с „водна риза” много умело оползотворяват този излишък от топлина. Включени към системата за отопление, те не отопляват само едно помещение, а цялата къща.

Автор: Константин Димов
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари