Как да поддържаме дома с ниски нива на прах?

Екстравагантно, но работи: сложете плюшени животни, пухени възглавници и др. в хладилник, за да се отървете от алергените.
14.12.2017
Константин Димов
3333
матраци, акари, прах, алергии от прах, домашен прах
Зимата е сезон през който проблемът с алергията не трябва да се подценява.
Източник: www.gesundheit-aktuell.de

През изминалите години алергиите стават все по-често разпространена болест. За разлика от поленовите алергии при които основният съвет е през пролетта да не излиза на открито, то хората с непоносимост към домашния прах страдат най-вече при престоя си най-вече в закрити пространства. И зимата е сезонът, през който проблемът също не трябва да се подценява. Нека обаче първо да поясним: терминът алергия към домашен прах не е много точно. Тъй като хората всъщност имат непоносимост към акари и техните екстременти, а не към самия прах вкъщи. Особено често тези акари, които са големи няколко десети от милиметъра се срещат в спалнята, и още по-конкретно в леглата. Тези паякообразни се чувстват най-добре, където е влажно, тъмно и топло. Т.е в матрака, възглавницата, оделото или в плюшените играчки, където те се хранят от човешкия пърхот. Оттам акарите се разпространяват по килими, мека мебел, етажерки и открити шкафове.


Как да  преборим алергията към домашен прах?
Помолете някои от вас да чисти вместо вас. При работа с прахосмукачка се намират 50 на сто повече алергени във въздуха от обичайното. И докато се  чисти, най-добре излезте навън като през следващите 2 часа не влизайте в чистата вече стая. Ако сами се налага да хигиениризате жилището, то е добре да знаете, че гладки повърхности и подове е най-добре да се забърсват с мокър парцал, вместо да ги замитате. За прахосмукачки се предлага филтър за много фин прах (HEPA-филтър). Той пропуска по-малко алергени от обичайните филтри. При използването на прахосмукачка носете най-добре хартиена маска. Не са особено скъпи, предлагат се дори в железарските магазини. Хартиените маски могат да се ползват за защита и при други дейности като лакиране напр.


Ето и още съвети:
Проветрявайте често стаите и ги поддържайте сухи. В спалнята максималната влажност на въздуха трябва да е 50 %, а температурата –около 18о С. Опаковайте матраците, също и тези на партньора ни със специални покрития, които поддържат дишането на тялото, но не пропускат акари, защото обгръщат матрака напълно. Такива покрития (наричат ги още калъф - протектор за матрак, или покривала против акари) се предлагат и за възглавницата, и за леглото. Впрочем, при възглавницата и одеалото е достатъчно, ако пълнежа им е синтетичен и могат да се перат минимум на 60 С, т.е тогава се освобождавате от алергените при пране. Достатъчно е също одеалото и възглавницата да се перат 1-2 пъти годишно, за разлика от спалното бельо, което трябва да се подменя най-късно на 2 седмици, и да се пере на 60оС.


Всички предмети, за които високите температури в пералнята не са подходящи, напр. плюшени животни, пухени възглавници и др, могат да бъдат сложени … в хладилник. При температура минимум минус 18оС и по-ниски, ако вещите останат 48 ч. на студено, то акарите няма да го преживеят. Ако страдате от съпътстваща поленова алергия, не сушете прането си на открито. Най-добре не се преобличайте в спалнята, за да не може полените, които носите отвън да атакуват цялата стая.


Под с килим, паркет, ламинат, корк или плочки как се чисти: тук експертите се карат и не са на едно мнение. Ако в жилището имате гладка подова повърхност, то тогава най-добре е да се забърсва с мокър парцал поне на всеки 2-и ден. Това съветва Немският съюз на страдащите от алергия и астма. Ако много държите да имате килим, то тогава при почистването му следвайте указанията по-горе за работа с прахосмукачка. Доколко е възможно трябва да се откажете от колекторите за прах или т.нар прахоуловители, особено в спалнята или в детската стая (при алергични малчугани). Използвайте затворени шкафове вместо открити етажерки. 


по материали от www.putzen.de
+1
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари