Как да изберем полилей?

Преди да пазарувате, първо се запитайте: Колко осветление е необходимо за размера на помещението, което искам да осветя? От кой вид осветление имам нужда - общо или допълващо? Когато се съмнявате, изберете дизайн, който дава повече светлина.
01.09.2021
инж. Димитър Костов
3167
осветление, полилей, лед полилеи, полилей с кристали, полилеи за спалня, полилеи за кухня, детски полилеи, полилеи за хол
Източник: www.lightluxury.bg

Полилеят е лидерът сред осветителните тела. Полилеите, когато са избрани правилно, създават драматично визуално въздействие и са чудесен начин да зададете тона за декора на стаята.

Класическият кристален полилей превръща обикновенната всекидневна или спалня в магическо пространство. Стъклените или кристалните фасетирани висулки и орнаменти пречупват, и ако са с качествени кристали, разлагат бялата светлина на цветни отблясъци. Така създават игра на светлинни отражения в цялата стая. 

 

 

 

Изборът е много голям! От класически полилей с кристали, през такъв с романтични абажури от текстил до модерните лед полилеи с, интегриран в конструкцията, светодиоден източник на светлина. Полилеите от полимерни материали със съвременна линия и винтидж полилеите от дърво и състарен метал също имат своите почитатели. С толкова много възможности за избор, можете чрез един полилей по перфектен начин да добавите светлина и драматизъм към спални, всекидневни и други пространства в цялата къща. Все повече се търсят полилеи за спалня, полилеи за кухня и дори детски полилеи, а не само полилеи за хол.
 

Преди да пазарувате, първо се запитайте: Колко осветление е необходимо за размера на помещението, което искам да осветя? От кой вид осветление имам нужда - общо или допълващо? Когато се съмнявате, изберете дизайн, който дава повече светлина, като например многостепенен (на етажи) полилей, който да осветява по-пълноценно вашето пространство. Изберете полилей с димер ако искате да приглушите светлината и да получите нежен блясък, създаващ мека, сияйна атмосфера, подобна на светлината на свещите.Преди да разгледате възможностите, може да следвате нашите прости указания за избор на полилей, за да сте сигурни, че купувате осветително тяло с правилния размер, и че то ще изглежда страхотно, когато е поставено. 
 

Как да си избера полилей?
Ръководство за закупуване на полилеи
Полилеите вече не са само за хола и трапезарията! Може да поставите полилей в мансарда с наклонен таван, фоайе, веранда, пергола, беседка и дори баня, ако тя е достатъчно просторна и с добра вентилация. Просто трябва да се спазва правилото, че за влажни и мокри помещения се избират влагозащитени осветителни тела и те се разполагат поне на метър от ваната и душа. Имайте предвид, че полилеите, предназначени за поставяне на открито винаги могат да се поставят на закрито, но обратното не е вярно.
 


5 съвета за закупуване на полилеи
Като начало, не забравяйте, че осветлението от полилей, без значение каква е обстановката, трябва да направи една стая, домашното обзавеждане и всички ценни вещи в нея да изглеждат възможно най-добре.

Затова е важно да изберете полилей с подходящ размер и стил, и да го закачите на правилното място, и на правилната височина за максимално въздействие.
 


Общи съвети за полилеи
Всички полилеи са създадени така, че да могат да се регулират до правилната височина за вашата стая. Ако стуктурата на полилея включва верига, то брънките на веригата са направени за лесно премахване, когато се налага да скъсите дължината. Излишният електрически проводник също трябва да бъде отрязан преди монтажа. Ако ви дразни вида на веригата на полилея, винаги може да я облечете, като я покриете с тесен ръкав от плат. Тъканта трябва да бъде три пъти по-дълга от веригата, за да се постигне хубав нагънат плат. Това е чудесна идея за по-елегантен външен вид.
 

Избирайте полилеи с абажури от светъл текстил, стъклени дифузери на светлината или поставете ключ с димер, за да можете да контролирате светлината и да създадете по-романтично настроение, когато решите. Когато използвате димери за полилеи със светодиоди, трябва да знаете, че не всички LED могат да се димират. Тези, които се димират имат специален символ на етикета. Ако се чувствате несигурни, консултирайте се в магазина за осветителни тела.


 

 • Полилей за трапезария
  Полилеят в трапезария трябва да бъде разположен над центъра на масата за хранене и съобразен с пропорциите на стаята.

  Избягвайте да купувате полилеи за трапезария, които са по-големи от ширината на масата ви, тъй като светлината му ще пада зад седящите на масата и ще блести в очите. Удобно правило е, че полилеят трябва да бъде с 30см по-тесен от масата за хранене и да има поне 120см пространство от всяка от стените на стаята.

  За да изглеждат най-добре, полилеите трябва да висят приблизително 70-80см над масата в трапезарията в стаи с височина 2.5м. Ако таванът ви е по-висок от 250см, монтирайте полилея, като добавите допълнително 7см към разстоянието между полилея и масата, за всеки 30см над височината от 2.5м на трапезарията.
   
 • Полилей за кухня
  Просторните провинциални кухни също имат нужда от красив полилей. Те често имат в средата кухненски остров за приготвяне на храната. Висящите полилеи над кухненския острови изискват малко по-различен подход.

  В зависимост от аранжировката на кухнята и височината ѝ, поставете полилея на около 75-85см над повърхността на кухненския остров. Добра идея е той да е от същата серия, като полилея в хола, но с по-малко крушки.
   
 • Детски полилеи
  Когато избираме полилеи за детска стая, трябва да изберем от специалните колекции осветителни тела, които производителите предлагат за детски стаи. Ще забележите, че детските полилеи са доста цветни, приказни и често с форма на мечета, самолети, балони или цветя. Това създава приказна атмосфера за детето.
   
 • Съвети за крушки за полилеи
  Имайте предвид, че осветлението от полилей, който излъчва директно върху човек отгоре, може да хвърли неприятни сенки на лицето. Затова директната светлина на полилея се избягва чрез кристали, абажури или стъклени дифузери. Избягвайте LED лампи с голям светлинен поток. Те ще увеличат излъчваната светлина от полилея и ще причинят прекомерни отблясъци на масата. Ако помещението е твърде голямо, просто изберете полилей с повече крушки.
   
 • Полилеи за фоайе
  В открито фоайе свързано с коридор или стълбище или при по-голямо фоайе, полилеят може да осигури важен преход от открито към вътрешно пространство и да създаде настроение за целия ви дом.

  Закачете полилея достатъчно високо, за да осветявате стълбища или странични подходи, когато фоайето е с височината на два етажа, при мезонети или къщи. Тогава мястото на полилея е около нивото на горният етаж. С други думи, трябва да осигурите поне 190-200см разстояние от пода, при фоайе обхващащо два етажа. Тогава ще се нуждаете от полилей, който изглежда добре и отгоре. Полилеите във фоайето могат да бъдат по-широки или по-високи от тези в трапезарията, така че да запълнят красиво пространството и да не изглеждат твърде малки. 


  
Снимкa: www.lightluxury.bg

 
 

Размери
1. На каква височина трябва да е най-ниската точка на полилея, за да е удобно за живеещите?
Ако няма баскетболисти сред семейството ви, правилото е да на около 210-215см от пода.

2. Колко трябва да е висок самия полилей
Добро правило е да умножите височината на стаята по 2.5 или 3 и полученото да умножите по 10, като полученото число приемете, че е в сантиметри.
Пример: височина на стаята 2.70м х 2.5 = 6,75м х 10 = 67,5см е една ориентировъчна височина на полилея (за допустимия максимум умножете по 3).

3. Колко трябва да е диаметърът му?
Отговорът не е еднозначен, но има някои насоки и тук.
Измерва се квадратурата на стаята и са добавя 10-20см за малък, 20-40см за среден и 40-55см за голям полилей.
Например: 6 х 4 = 24 + 30 = 54см диаметър.

Разбира се това са ориентировъчни стойности и основното, което трябва да знаете при избор на полилей е да избирате по ваш вкус и стил.
Закони Нормативна база Коментари