Какви вредители може да има в почвата на стайните растения и как да се предпазим?

Какви са признаците, как да защитим домашните си цветя и какви препарати да използваме?
18.03.2021
Otrovi.com
722
стайни растения, вредители, листни въшки
Препарат против листни въшки, паяжинообразуващи акари, ериофидни акари, щитоносни въшки, листни бълхи, белокрилки и трипс Афитек
Източник: www.otrovi.com

Забелязвате ли повяхване на стайните растения и загуба на тяхната красота и привлекателност? Това най-вероятно е нашествие на вредители. Препаратите против листни въшки са добро решение за защита с оглед на това, че тези насекоми, наред с акарите и белокрилките, са най-често срещаните сред домашните растения. Какви са признаците, как да защитим домашните си цветя и какви препарати да използваме?

Как се появяват вредителите по стайните растения?
Най-честите противници в почвата  на стайните цветя са акарите, белокрилките и листните въшки. Последните са особено често срещан вредител, тъй като се размножават изключително бързо и унищожават листата на цветята. Те представляват малки насекоми, с дълги крачета и са в жълт, черен или розов цвят. Женската има способността да снася до 100 яйца едновременно, които след няколко седмици са вече възрастни насекоми, унищожаващи стайните цветя.
Условията за появата на вредители по стайните растения могат да са различни, но най-честите са:

  • Отворените прозорци, когато липсват комарници;
  • Внесените нови цветя в стаята;
  • Дрехите на човек;
  • Почвите, използвани за пресаждане.


Какви са признаците за появата им?
Листните въшки, акарите и белокрилките могат да нанесат значителни щети върху красивите и свежи стайни растения. Забелязването още в начален стадии на тяхната поява може да спаси цветята от бавна, но сигурна смърт. Ето защо, задължително трябва да сме наясно с първите признаци на тяхната поява и редовно да проверяваме за наличието им. При установяване на дори един от симптомите или негови наченки, веднага трябва да действаме с подходящи препарати.

АФИТЕК ЕК препарат за листни въшки и бълхи, акари, белокрилки 25мл     Източник: www.otrovi.com

Кои са първите прояви на заразяване и нашествие на вредители:

  • По листата на насажденията се появява лепкав слой и малки подобия на зрънца;
  • Напъпилите цъфтежи бързо падат или избледняват и не се разцъфтяват;
  • Цветът губи своята свежест и скоро след това пада;
  • Наблюдава се потъмняване на листата и тяхното неестествено изкривяване;
  • Обикновено се появяват мравки, които са привлечени от отделяните от листните въшки отпадъци.


Какви съвети за грижа и защита дават експертите?
Обикновено се използват химически препарати, предназначени специално за третиране на различни видове растителност в саксии. Нанасянето им се извършва с пулверизатор, използван за напръскването на растението. Разбира се, според вида на препарата неговата употреба може значително да се различава, но всички стъпки за използване са изписани на етикета на всяка отделна разновидност. Тези продукти действат както към листните въшки, така и срещу акарите, белокрилките и другите подобни вредители. Важно е цветята често да се наблюдават и да се следват препоръките на производителя на препарата.                                                                  

Автор: Otrovi.com
Закони Нормативна база Коментари