Интериорът на неограничените възможности

Представяме Ви апартамент, чийто интериор е изпълнен по проект на студио КАЕЛА.
14.08.2023
Вяра Петкова
6963
интериорен дизайн, интериор реализации, интериор на апартамент, студио Каела

Интериорен проект: KAELA Architecture & Design
Интериорна фотография: Minko Minev photographer


Основното задължение на всеки интериорен дизайнер е да направи своят проект удобен. Това, разбира се, е много субективно и разтегливо понятие. За някой удобството се крие в уюта и множество пухкави възглавнички, за други това е максимален простор и изчистени пространства. Едно със сигурност обаче, не може да се пренебрегне, когато става дума за удобство, а именно правилното разпределение на пространствата. Избрали сме за вас един интригуващ интериор на студио Каела, в който е извлечен максималния потенциал на всяко едно пространство, така че той да стане възможно най-удобен за своите собственици.
Проектът представлява преустройство на апартамент с разгъната площ от 122 кв.м., снабден с три спални, кухня, всекидневна, две бани и две тераси, предназначен за двойка възрастни, чиито деца вече не живеят с тях. Апартаментът се намира в сграда на около 20 години, чието разпределение далеч не отговаря на днешните стереотипи за удобство. Затова цялостният план трябва да бъде преразгледан и променен, така че да се обособят зони с различни функции и пространствени изисквания. И тук идва ролята на опита на екипа на студио Каела, който с малки и не инвазивни промени, съобразени със структурните елементи на сградата, успява да размести „пъзела“ по начин, по който да отговори на всички изисквания за простор и уют.

 


Първите стъпки в тази насока започват още от коридора, в който бива затворен входа към кухнята и по този начин се отваря пространство за вграден гардероб, който да служи като портманто и да прибира всичко излишно, така че прехода към останалата част на апартамента да бъде приветлив и изискан.
Между хола и кухнята също са преразгледани преходите, благодарение на което тясното и неизползваемо пространство по периферията на стаята бива обособено чрез кухненски остров с достъп от двете стаи. По този начин, освен разбира се модерна визия, кухнята печели един плавен преход към дневната и не губи възможността за сядане в нея. Подобен преход е направен и към трапезарната маса, чрез ефирна секция, която едновременно да разделя и обединява двете пространства. И така, премахването на част от стените, отваря доста нови възможности в най-обитаваната част от апартамента и има събирателна функция, благодарение намаляване изолирането на пространствата.
Преминавайки към „нощната“ част на апартамента, се натъкваме на преустройство и в тази част на коридора. Една от стените на кухнята е преработена така, че да се обособи мокро помещение, като и в този случай нищо не се губи спрямо първоначалното разпределение, тъй като пространството за разполагане на кухненски шкафове, вече е компенсирано, чрез затварянето на кухнята откъм главния вход.

 


Създадено е допълнително място за съхранение, като една от спалните е превърната в гардеробна, в която все пак е запазена функцията за сън, чрез падащо, скрито легло. Освен нея е създадена гардеробна към основната спалня, помещаваща се в прилежащата към нея тераса. По този начин самата спалня, лишена от иначе значителния обем на гардероба, остава свободна и в нея се обособява място за домашно офис пространство.Правилното разпределение е част от модерната концепция за дом, но за да бъде цялостно изграден в тази насока, изключително важно е той да е стилово издържан в зависимост от потребностите на клиента. И тук не липсват опит и размах, с който са подредени текстурите и материалите. В целия апартамент преобладава тъмния орех, най-вече във вертикалните елементи като ламперии и корпусни мебели, който е препратка към една изискана обстановка, плод на улегнал и шлифован вкус. Към него умело се присъединява паркета-шеврон, който придава класическа красота на всяка стая, а белият мрамор във всекидневната, определено придава завършен и луксозен вид на цялостното усещане за визуален комфорт. Във всички стаи са използвани различни комбинации от огледала и мазилки, които да разширят пространствата, а за тази цел неочаквано допринасят тъмните стени и мебели в спалните и гардеробните.Изучаването на удобството в интериора и архитектурата да завърша с книгата на Нойферт и няколко урока по ергономия. Това е дългогодишен процес на наблюдение на човешките навици и бит, който постепенно да насочва всеки един проектант към по-добро планиране. И можем да кажем, че чудесен пример за плодът на един такъв продължителен труд в тази насока е апартаментът, който ви представихме и който събира в себе си всички принципи на модерния начин на мислене. Да си винаги в крак с времето е предизвикателство, но сме сигурни, че студио Каела, винаги ще служат за пример за това как най-добре да се впишем в динамиката на днешния ден.

 


Подизпълнители и доставчици:

Санитария, смесители, гранитогрес: Essenziale design LTD, Христина Тотева
Използваният гранитогрес на пода с дървесен ефект Шефрон е на италианския производител Ragno, баните са уникални с ефектна  комбинация мрамор/травертин на водещите италиански фабрики за гранитогрес Ragno и Sant Agostino ceramica, като е постигнат инфинити под. Настилката от коридорите продължава и в подовете на баните. За повече информация посетете www.essenzialedesign.com

Картина: TsD Art, Цветалина Димитрова
Картината в проекта на КАЕЛА ДИЗАЙН се казва МУЗИКА.
"Рисувам от дете. Преди десет години завърших магистратура Интериорен дизайн в НБУ като имах допълнителни часове живопис, което отново разпали страстта ми към рисуването" - сподели Цвети Димитрова.
Повече за творчеството на Цвети Димитрова може да научите от ФБ страницата ѝ https://www.facebook.com/TsvetyDimitrovaArt

За студио КАЕЛА
КАЕЛА е студио за архитектура и интерироен дизайн, създадено през 2016 г. Основателката, урб. Михаела Стайкова, завършва УАСГ в София през 2009 г.  като по време и след образованието си работи в няколко от водещите архитектурни студиа в София. Интересът  към интериорния дизайн се задълбочава, поради холистичния подход към работата и. Нейната максима е, че тя определя и функцията, и формата и, че завършеният проект изключва компромиси.
Студиото се отличава със съвременната интерпретация на различни стилове, адаптирана към конкретния проект.

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари