Интерактивна изложба "Историческо величие" през октомври в София

За първи път в България ще бъде реализирано Национално турне на историческо изкуство, което показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи.
08.10.2019
Даниела Житарска
1284
Изложба, изложба Историческо величие
Източник: Национален исторически парк Снимка: www.alternative.bg

На 7-ми октомври от 17:00 часа в София, Мраморно фоайе на НДК  беше открита интерактивна  изложба  „Историческо  величие“. Над 150  души бяха  сред първите посетили на официалното откриване на изложбата, сред които бяха специални гости, партньори и журналисти.Изложбата “Историческо величие“ в София ще постави началото на национално турне със старт София и ще продължи до 27.06 2020 г., като ще  гостува в 27 града от страната: Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Габрово, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Ловеч.Експозицията се състои от над 50 картини, огромен брой скулптури и репродукции на автентични съкровища, открити по нашите земи. По време на изложбата са предвидени  демонстрации на обичаи и традиции, запечатали мъдростта и завета на славните българските владетели.

Всеотдайният екип, който стои зад осъществяването на тази изложба обещава на посетителите да преживеят битието на нашите предци от едни отминали времена. Забравени ритуали от миналото ще заживеят нов живот, а за по-авантюристичните посетители ще има и бойни възстановки с характерни за епохите представени в изложбата оръжия и традиционни облекла.  

Между 8-ми и 12-ти октомври, всички желаещи могат да посетят изложбата в Мраморно фоайе на НДК от 17 до 21 часа.Целта  е бъдещите  поколения  на  България  да  бъдат  запознати  с  величието  на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила. „Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи. Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш български герой, е въпрос на личен избор. Избор, който всички ние правим всеки   ден.   Картините,   скулптурите,   съкровищата   и   интерактивни занимания, представени на изложбата, показват с примери от историята, че всичко  зависи  от  свободата  на  избора  ни.“ споделя  Ангел  Тодоров - създател и инициатор на изложбата „Историческо величие“.

 

Този размах на идеята има мисия да ни припомни за величието на предците ни. Идеята на събитието е историческата стойност, която се съхранява в картините и експонатите да бъде предадена на децата на България. За това ще се погрижи съпровождащ гид.

Епохи  от славното минало на България оживяват пред очите ни. Ще могат да се видят и пипнат одеждите, които са носели, съдовете, с които са боравили и оръжия, с които са се сражавали българите преди години.Екипът от експерти - историци, скулптори, художници и археолози, вдъхват живот на уникалното ни историческо наследство, като ни дават възможност да се докоснем до него и в наши дни. Изработката на експонатите е не само изключително прецизна, но и носи в себе заразяваща любов и преклонение към славните ни предци.

На територията на България са властвали и са се развивали едни от най-могъщите цивилизации в целия свят. По тези земи са  живели, останалите в историята великите траки - Орфей и Спартак.  
Нека се запознаем с историята, която ни прави горди да се наречем българи!Билети за „Историческо величие“ могат да бъдат закупени на място или онлайн от: www.epaygo.bg Цените на билетите: за деца до 7 г. входът е безплатен; до 18 години: 5 лв.; билет за възрастни: 10лв.

Детайлна информация за всяко от събитията може да откриете тук: https://www.facebook.com/HistoricalArtBulgaria/

Снимки: Алтърнатив Адвъртайзинг www.alternative.bg

 

Автор: Даниела Житарска

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари