Избран е победител в инициатива на One Architecture Week

Проектът „Перголите“ на младите архитекти от HYS Team спечели конкурса за идеи
16.07.2015
www.edno.bg
224
фестивал, Проекти, победител, Отворена програма, архитекти
Проектът „Перголите“ на HYS Team спечели конкурса за идеи
Източник: www.edno.bg

Приключи гласуването в ОТВОРЕНА ПОКАНА на ONE ARCHITECTURE WEEK и Пътища Пловдив за идеи, които да допринесат за приобщаването на река Марица към социалния и културен живот на град Пловдив.
Над 1200 човека гласуваха за шестте предложения, които бяха доразвити от техните автори в сътрудничество с екипа на ONE ARCHITECTURE WEEK. Целта на ОТВОРЕНАТА ПОКАНА бе да се открие и реализира идея за намеса, която да стимулира приобщаването на хората към реката и взаимодействието им с нея. Инициативата е част програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, като една от основните цели е да реализира серия от намеси на река Марица, въвличащи максимален брой граждани и гости на града. ОТВОРЕНАТА ПОКАНА  бе насочена към предложения за намеса в и около реката по темата на фестивала тази година “ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА”, с която ONE ARCHITECTURE WEEK  си поставя за цел да намери възможните отговори на въпроса каква е ролята на реката в съвременния град.
Гражданите избраха с 462 гласа идеята на HYS Team в състав: Христо Чилов, Йоан Земярски и София Стоянова. Проектът на младите архитекти носи името „Перголите“ и предлага изграждане на нов кът на брега на реката с красива панорамна гледка. Дизайнът на перголата е замислен така, че да привлече вниманието на посетителите към реката. Формата е ажурна, за да позволи на светлината да прониква през материала, като я приобщава към средата, в която се намира. 
Проектът ще бъде реализиран в края на лятото и ще бъде представен в Пловдив по време на ONE ARCHITECTURE WEEK, 18-27 септември. Идеята ще бъде реализирана с благодарност към фирма “Хард Тех” ООД, която ще спомогне за допълнителното финансиране за реализация.
„Развитието на красивите ни градове е в ръцете на съвременното общество и наша задача е да пазим и развиваме природата така, че да я приобщим към градската среда. Река Марица е неизменна част от град Пловдив и нашият проект представя съвременно решение за разчупване на границата между реката и града.“, коментираха резултатите от конкурса младите архитекти от HYS Team.
Другите финалисти в ОТВОРЕНАТА ПРОГРАМА са: Александра Герчева с идеята си „Приятно място край реката“; Юлия Дукова и Искрен Галев с „Неформални пространства“; Герила ахритекти, Анастасия Фрейганг, Петя Иванова с „Обсерватория“; Юлия Петрова „Опаковане на моста“ и Валентина Антонова с проекта „Променада „ЗАЕДНО“ Пловдив 2015.
За фестивала:
ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.
ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.
Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е "При-общена река", а кураторка е Мерве Бедир.
Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

 

Автор: www.edno.bg
Закони Нормативна база Коментари