Избор на подходяща зидана пещ

Романтика, природа, аромат и изтънчен вкус
01.06.2018
Явор Йорданов
12493
барбекю, зидана пещ, пещ на двора
Градинска пещ с грил
Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Към всеки двор или градина зиданата пещ е не само красив декоративен елемент, но и възможност за весело изкарване сред природата с приятна компания, наслаждавайки се на вкусно печено, усещайки аромата му и хедонистично задоволяване на собствения си вкус.


Какъв вариант за зидана пещ да изберем?
На първо място трябва да сме наясно, че зидана пещ се прави веднъж, затова всичко трябва да е изпипано до най – малката подробност.


Къде да поставим пещта?
Необходимо е да се съобразим с посоката на преобладаващите ветрове, както и излизащият дим да не тормози нас или съседите.


Конструкция- Най – разпространеният избор за изграждането на пещ е масивната, зидана конструкция. Идеално би било пещта в двора да се предвиди още при проекта на самата къща. Така ще спестим бъдещи усложнения и условности.


Комплект Малко барбекю с рафт и градинска мивка с обща дължина 220см   Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Зидове / Тухли- Важно условие е зиданата пещ да е от огнеупорни тухли, а камерата да е сводеста (по–добрият вариант) и да е с висока товароносимост. Това се прави с цел да понесе натоварването на издадения над нея комин. Горивната камера е от огнеупорен бетон, като задължително изискване е полагането на кофраж.
- Направата на пещта и камерата е препоръчително да е от огнеупорни шамотни тухли. Може да се прибегне до употребата на 3 различни вариации на шамотни тухли. Единичните светложълти тухли се предвиждат за изграждането на камерата, а червените огнеупорни тухли за комина. Добре е да се знае, че първите са по – скъпи от вторите почти в двоен размер. За зидането на свода обаче, са необходими клиновидни шамотни тухли, чиято цена е усреднена между жълтите и червените.
- Пещтата се изгражда както от клиновидни, така и от бели, и червени шамотни тухли, като обикновено броят на първия и третия вид е еднакъв, а този на на белите е около 2 пъти по – малък. 

Лепило - Задължително се използва специално огнеупорно лепило, издържащо нагряване близо 900 градуса по Целзий. Лепилото се смесва с вода, за да се подготви за самото зидане, както и за направата на каменната облицовка и сместа за евентуална пръскана мазилка.

Бетон- Огнеупорен бетон се излива около стените и свода на горивната камера. Тук добре е да се използва шамотна фракция с различна едрина като заместител на кварцовия пясък и чакъла. Необходим е и специален огнеупорен цимент.

 
Барбекю с плот отдясно и барбекю с плот на 120см и с рафт в основата Източник: Раймар, www.raimar-bg.com 

Основа на конструкцията- 
Препоръчително е да се изгради стабилна стоманобетонна основа, за да може да поеме тежестта на зиданата конструкция. Изключително удобно е, ако повдигнем огнището на удобна височина, с цел по – лесно обслужване. Трябва да се предвиди и обособено помещение, в което да се държат дървата.

Най – трудно, бавно и същевременно отговорно е направата на кофража на основата, като той трябва да се укрепи стабилно на предвиденото за тази цел място. От първостепенно значение е и стабилното поставяне на дъговидния кофраж над отвора. Ако не се отнесем с необходимото внимание при тази задача, грешките биха могли да се коригират чрез изкъртване на бетон или чрез попълване с циментова смес. Но е хубаво да ги избегнем, нали?

Най – добрият вариант за отливане на основата на пещта е поетапният. Поради факта, че тя поема много бетон, отливането се препоръчва да е на 3 – 4 етапа, за да може самият бетон да стегне. Задължително условие преди изливането е в кофража да се поставят армиращи пръчки.

Горивна камера- Горивната камера започва да се изгражда със зидането на две успоредни стени, с паралелепидно сечение на тухлите. Тук трябва да се използва т.нар. „ зидарска превръзка „ – единият ред започва с цяла тухла, а следващият с половин. Това е гаранция за здравина, стабилност и устойчивост.

Облицовка- Красиво би било стените на горивната камера и самата основа на пещта да са декорирани с плочи от естествен камък.
Скара- Скарата може да се изработи, но може и да се закупи готова, чрез предварителна поръчка, което е по – добрият вариант.


Не трябва да забравяме, че материалите за изграждане на зидана пещ са от съществено значение. Затова е желателно да се доверим на качествен производител, което е предпоставка за безпроблемно ползване на пещта. Същото условие важи и при избора на подходящ майстор. 


Да Ви е вкусно!

 

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари