Изборът на мазилка е като избор на дреха

Фасадната боя или мазилка е дрехата на всяка сграда.
10.08.2011
Теразид EOOД
1285
мазилки, цветове, ТЕРАЗИД, фасадна боя, фасада
Изборът на мазилка е като избор на дреха
Източник: Теразид ЕООД

Фасадната боя или мазилка е дрехата на всяка сграда. И също както когато избираме дреха търсим най-подходящия цвят и материя, така и при избора на мазилка е добре да подберем внимателно цвета не само според нашите лични предпочитания, но и в зависимост от останалите елементи и стила на постройката. Следва да се спрем на вида мазилка – полимерна, силикатна или силиконова, в зависимост от климатичните особености на района и не на последно място да изберем подходяща структура и едрина.

През последните години на българския пазар се предлага голямо изобилие от български и вносни бои и мазилки на полимерна и силиконова основа. За разлика от старите циментови и варо-циментови мазилки полимерните и силиконовите мазилки не поемат влага, предпазват от овлажняване топлоизолационния слой и гарантират запазване на свойствата му. Едновременно с водоотблъскващите си свойства полимерните, силикатните и силиконовите мазилки притежават и паропропускливост. „Декорит”, „Сиколит” и „Силикат позволяват на влагата (напр. „остатъчна” при ново строителство) да излезе навън и същевременно не допускат вода навътре в сградата (напр. при навяващ дъжд). Така се предотвратява опасността от влошаване на топлоизолационните свойства на системата. Всяка една от трите мазилки обаче притежава допълнителни свойства, които определят и специфичното им приложение.

„Декорит” е фасадна мазилка на основа акрилна дисперсия с добавени минерални пълнители с подбрана зърнометрия, устойчиви оцветители и консерванти. Полимерната мазилка изпълнява универсални функции и неслучайно е най-продаваната мазилка.

„Сиколит” е готова за работа пастообразна мазилка на основа полимери и силиконова смола. Заради отличните й водоотблъскващи свойства специалистите препоръчват използването на силиконова мазилка в крайморските райони. Високата степен на паропропускливост определя „Сиколит” като отличен завършващ слой при изпълнение на топлоизолационна система с минерална вата. 

„Силикат” също е готова за работа пастообразна мазилка с добавено калиево водно стъкло, което дава по-дълго „отворено време” за работа на строителя и възможност за нанасяне при по-високи температури. Това я прави предпочитан продукт за работа през горещите летни месеци.

И трите вида фасадни мазилки се предлагат в голямо разнообразие от цветове – 210 цвята по каталог. Каталогът Slim Line ви дава възможност да избирате от други 330 цвята. Богатата цветова гама се допълва от възможността за изпълнение на 2 размера драскани и 4 размера влачени структури с различни посоки на структуриране на релефа на мазилката. 

За да улесни своите клиенти при избора на цветове или на различни цветови комбинации, „Теразид” ЕООД разработи специално приложение „Цветови симулатор”, което можете да намерите на интернет адрес www.terazid.com.

Интересни фасадни решения може да получите с мозаечната мазилка „Декора”. Тя е на основата на акрилна дисперсия с естествени разноцветни мраморни и гранитни късчета. Най-често с „Декора” се изпълняват цокли на сгради, фоайета, камини или декоративни пана, като ефектът е красива пъстра мозайка.

За да завършите фасадата или просто да освежите старата, но здрава мазилка, като запазите нейния релеф, може да използвате полимерна или силиконова фасадна боя. Икономически изгодно решение за повечето случаи е акрилна полимерна боя. Ако все пак търсите по-добра водоотблъскваща способност, например за калкан на сграда или северна фасада в планински район, решението е силиконова фасадна боя. Гладката повърхност, която образуват, и отличните водоотблъскващи свойства на силиконовите бои не позволяват трайното задържане на прах и други частици и дават възможност дъждът да измива фасадата. 

Ето и няколко практически съвета от специалистите на „Теразид” ЕООД за избор на фасадна мазилка:

1. Използвайте фабрично тонирани мазилки или оцветени от оторизирани дистрибутори – използването на пигменти, предназначени за вътрешна употреба, може да доведе до неравномерно оцветяване или избледняване в резултат на атмосферните влияния.

2. Избирайте по-светли и пастелни тонове за фасади, които са изложени на силно слънчево греене – може да останете изненадани от разликата между цвета в каталога, който сте разгледали на закрито, и изпълнената фасада, изложена на пряка слънчева светлина.

3. Използвайте комбинация от 2 или 3 цвята, за да разнообразите фасадата или да акцентирате на отделни елементи от нея (балкони, колони, издадени или вдадени участъци) – дори и равната фасада може да бъде „раздвижена” при подходящо разделно оцветяване.

4. За елементите от фасадата, които са изложени на слънчево греене, избирайте по-светъл цвят, а за тези, които са предимно в сянка, по-тъмния или по-наситения цвят – така ако сте избрали твърде тъмен или наситен цвят, той няма да дразни окото.

5. За балкони и части от фасади, при които разстоянието за възприятие е по-малко, избирайте по-ситна структура на мазилката, а за големи фасади и високи сгради по-едра – така в първия случай ефектът от структурата няма да ви се струва груб, а във втория  ще е достатъчно забележим.

6. Ако целите минимализиране на разходите, подберете мазилка с по-ситна структура – при нея разходната норма на квадратен метър е по-малка и ще ви е необходимо по-малко количество материал.

7. Винаги следете за нанасянето на специален грунд за мазилки – той осигурява по-добро сцепление на мазилката с основата.

8. Избягвайте да нанасяте полимерни и силиконови мазилки при температура на въздуха над 30°С – при тази температура „отвореното време” за структуриране на мазилката е твърде кратко и е възможно да не бъдете удовлетворени от крайния резултат.

9. Не нанасяйте фасадните мазилки при дъжд, силен вятър или отрицателни температури – ако все пак се налага работа при минусови температури, използвайте специални добавки към мазилката. 

10. И най-важното, ако нямате опит в нанасяне и структуриране на минерални мазилки, доверете се на опитен майстор – ще си спестите време и пари за материали.

Повече информация за продуктите и системите на „ТЕРАЗИД” ЕООД можете да намерите на адрес www.terazid.com

 

Автор: Теразид EOOД
Закони Нормативна база Коментари