За перфектна топлоизолация през променливите есенни условия

Как през променливото есенно време да постигнем перфектното крайно покритие върху топлоизолация?
15.10.2015
д-р инж. Красимир Делов, гл. технолог Баумит България ЕООД
370
baumit, мазилки, фасадни мазилки, топлоизолации, пастообразни мазилки
Фиг.1 Микропукнатини по повърхността по Баумит ГранопорТоп
Източник: Баумит България ЕООД

Влаганите строителни материали в обвивката на сградите са под постоянното въздействие на климата – температура, атмосферни влияния, вятър и особено водната агресия Днес, топлоизолационните системи предпазват фасадите и осигуряват дълготрайното съхранение на конструкцията.
В същото време, неблагоприятните климатични условия се пренасят върху елементите на топлоизолационната система и особено върху крайните покрития, които са в пряк контакт с околната среда. От своя стара, фасадните мазилки трябва да изпълнят друга основна функция – да предадат атрактивен и естетичeски въздействащ облик на сградата. Ето защо, при търсенето на модерни решения, днес от особена важност е подробното изучаване на въздействието на околната среда върху тях. Изискванията към мазилките непрестанно растат. Освен че трябва да бъдат с отлично качество, те трябва да се полагат стриктно в съответствие с препоръчаната технология.

Най-неблагоприятните условия за полагане на пастообразни мазилки върху топлоизолацията се проявяват през късна есен, зимата и в ранна пролет.

Специалистите знаят, че най-доброто време за нанасяне на мазилките е през пролетта или есента. Зимните месеци, когато температурите често са отрицателни и/или относителната влажност на въздуха е твърде висока (> 80%), не могат да се използват за мазане. Това е в сила и през лятото, когато температурите се покачат над +30°С. Най-общо, независимо от сезона, прекалено студеното и прекалено горещото време, както и много високата относителна влажност на въздуха не са подходящи за нанасяне на мазилки. Ето защо винаги трябва да се съобразява времето на полагане!

У нас късната есен и ранната пролет се отличават с най-голямо непостоянство в климатичните условия и с най-големи температурни колебания през денонощието, много често в интервала от около ±0ºС или дори по-ниски до около +25°С. Това оказва своето влияние и върху фасадните мазилки. Когато студените интервали в рамките на денонощието са по-продължителни, мазилките съхнат много по-бавно. Разбира се, от значение е и видът на самата мазилка. Пастообразните мазилки, които най-често се използват като елемент на интегрираните топлоизолационни системи, могат да бъдат на минерална основа (силикатните мазилки), на полимерна основа (акрилатните и силиконовите мазилки) или комбинации между тях. В зависимост от това, към всяка мазилка се поставят различни изисквания по време на полагане и съхнене.

При мазилките на полимерна основа – Баумит СиликонТоп, СтайлТоп, ГранопорТоп, ДуоТоп и МозаикТоп – съхненето се осъществява „отвън-навътре”. Те образуват на повърхността си плътна ципа, която успява да осигури, и при по-неблагоприятни атмосферни условия, някакво ниво на защита през ранния етап на съхнене. Същевременно, този повърхностен филм възпрепятства в известна степен по-бързото изпарение на наличната в тях вода през следващите няколко дни. Ако точно тогава температурите спаднат под 0°С, това довежда до повреждане на структурата им и до образуването на микропукнатини по повърхността, (фиг. 1). Затова, по време на полагането и съхненето на тези мазилки, е най-добре да се осигури теммпература ≥ +5°С (до около +30°С). За работа при по-ниски температури фирма Баумит разполага с частично решение, що се отнася до мазилките Баумит СиликонТоп и Баумит ГранопорТоп. То е свързано с използването на специална добавка Баумит СпийдТоп, (фиг. 2), която, смесена в точната пропорция, ускорява образуването на повърхнинен филм и подобрява устойчивостта на тези мазилки при температури ≥ +1°С и при относителна влажност на въздуха ≤ (90–95) %.

Правилното съотношение на смесване на добавката е 1%, спрямо теглото на мазилката, т.е. към една кофа Баумит СиликонТоп / ГранопорТоп – пастообразна мазилка (30 кг) се добавя 1 опаковка (300 гр.) Баумит СпийдТоп, (при кофи от 25 кг трябва да се добавя СпийдТоп в опаковка от 250 гр.). След разбъркване с добавката, мазилката трябва да се положи за около 1,5 часа, в зависимост от температурата на околната среда. При правилно приложение на добавката, мазилките набират здравина след първите 4–6 часа (в зависимост от температурата и влажността), така че по-късно не могат да бъдат лесно измити от фасадата, вследствие на дъжд, и по-трудно биха се напукали, вследствие мраз. Въпреки това, по време на този интервал (ок. 6 часа), мазилката не трябва в никакъв случай да мръзне. 

Силикатните мазилки (например Баумит СиликатТоп и Баумит НанопорТоп) имат още по-високи изисквания по отношение температурния интервал за полагане, между +8°С и +(25–30)°С. Съхненето при тях е „отвътре–навън”, като се създава кристална структура. Бързо съхнене (при високи температури) възпрепятства нормалното протичане на химическите реакции на свързване, което води до голямо количество несвързали частици в положената мазилка, (фиг. 3). Поради отворената структура, тези частици се отмиват и стичат по фасадата по време на дъжд, което я компрометира.

От друга страна, ако падне дъжд в началния етап след полагане, докато структурата не е напълно изградена, и осбено при по-ниски температури и/или висока относителна влажност на въздуха, то мазилката се отмива сравнително лесно от повърхността (в сравнение с полимерните мазилки) и така се компрометира цялостното изпълнение на фасадната топлоизолация (фиг. 4).

Днес, добрите фирми на пазара предлагат мазилките си като елемент от фасадна топлоизолационна система, при което е доказано, че компонентите на тази система са изпитани и че могат да „работят” съвместно. При подходящо избрана топлоизолационна система, с подходящо крайно покритие, инвеститорът, съответно и изпълнителят могат да са сигурни, че получават качествен продукт. Фирма Баумит България осъществява стриктен контрол на произвежданите продукти. Тя може да осигури такъв контрол (при желание от инвеститора) и по време на изпълнението на фасадата. Контролът е задължителен при издаване на допълнителна гаранция и се осъществява от техническите консултанти на Баумит. Така се контролира спазването на технологията на работа за всеки етап от изграждане на топлоизолационната система. Само в този случай ние предоставяме до 15 години гаранция за изпълнените системи, с крайно покритие пастообразни мазилки.

Освен неблагоприятните климатични условия, при контрола в полагане на крайните покрития се съблюдават и следните задължителни критерии:

1. Подготовка на основата 
Основата трябва да бъде суха, незамръзнала, добре почистена от мръсотия, прах, несвързани частици, да осигурява добро сцепление с мазилката. При лоша основа крайното покритие може лесно да бъде компрометирано.

Това може да се случи при:
1) неподходящ материал за шпакловане на топлоизолационните плочи,
2) недостатъчна дебелина на шпакловката,
3) липса на армировка от стъклотекстилна мрежа, интегрирана в шпакловката, или
4) шпакловка, положена през стъклотекстилната мрежа, което възпрепятства проникването й през бримките на мрежата и доброто сцепление към основата, което, като последствие, води до подкожушването и отлепването й заедно с мазилката от стената.

2. Грундиране, вид и качества на използвания грунд
Мазилката изисква полагането на грунд за осигуряване на добро сцепление към основата. Отсъствието му или недостатъчното му количество води до отделяне (олющване) на мазилката от основата;

3. Умения и съзнателно отношение към работата... ,
които също са от изключително значение за крайната визия на фасадата. Пастообразните мазилки проявяват капризност, която изисква те да бъдат полагани без прекъсване и без каквото и да е изчакване или паузи, „от ръб до ръб” на фасадата. Пердашенето на мазилката трябва да следва без забавяне полагането й, за да не се получават пресъхвания в отделни участъци и оттам лошо структуриране. Когато температурите са високи и особено при директно слънцегреене върху фасадата не трябва да се работи. В тези случаи, използването на фасадни мрежи е задължително. Мрежите са изключително полезни и при валеж и силен вятър. Ако атмосферните условия се пренебрегват се получават петна по мазилката, работното скеле може да се „отпечата” върху фасадната повърхност или да се получи изключително лошо структурирана мазилка.     

Важно!
Единствено спазването на всички препоръки и технологични изисквания, отразени в техническите карти на всеки един от продуктите, могат да гарантират качественото изпълнение на интегрираните топлоизолационни системи и в частност на крайните покрития – пастообразните мазилки!

+8
Автор: д-р инж. Красимир Делов, гл. технолог Баумит България ЕООД
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари