За най-личното място вкъщи - спалнята

За много от нас спалнята е най-интимното, неприкосновено и спокойно място вкъщи. За други обаче, тя е просто мястото, в което заспиват и се събуждат, без претенции. Ако сте далеч от подобна рутина, то тогава следващите редове са вас.
24.04.2019
арх. София Папазова
3650
интериор, обзавеждане спалня, интериор спалня
Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

При дизайна на всяко помещение преди всичко е необходимо да преценим с какво пространство разполагаме и какво искаме да присъства в него според собствените ни навици и начин на живот. Защото тъкмо в това е същността на персонализирания дизайн – пространството да побира точно този живот, който ще протича в него. Затова и при проектирането на спалнята взимаме предвид обема на стаята и преценяваме с какви размери да е леглото, какъв модел да са нощните шкафчета, ще присъства ли тоалетка или скрин, какво място остава за гардероб и дали той ще е достатъчен, дали да е свободно стоящ, вграден  или бихме могли да го обособим като дрешник. 
 


Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Най-често размерите на спалнята са за матрак 160х200 или 180х200 см. При тези пропорции остава достатъчно място за обхождане на леглото, удобни нощни шкафчета, скрин, комод, или тоалетка, съчетана с подходящата табуретка или стол пред нея.  Голямото легло 200х200 или 200х220 е удобно и желано, но изисква и голяма площ, с каквато не винаги разполагаме. Относно височината на леглото, сякаш отмина тенденцията да се предвиждат ниски спални. Все по-често нивото на горната повърхност на матрака надхвърля 55-60 см. от нивото на пода.
 


Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Преди време, в тематично телевизионно предаване, попаднах на сравнение, което ми се стори много точно – че самото легло за матрака е като рамката за картината, истинската стойност се съдържа в картината, не в рамката. Затова разпределяйте бюджета за спалнята така, че да можете да си позволите качествен матрак. Той е една от онези вещи, с които сме в най-голяма близост и най-продължително в ежедневието ни. Ето защо е добре да го изберем внимателно, без да го подценяваме.
 


Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Да се върнем към дизайна! Според желаната визия, самото легло може да бъде предвидено и изработено от различни материали - масивно дърво, ЛПДЧ, боядисан или фурнирован МДФ, метал, както и да е частично или изцяло тапицирано с дамаска или с естествена или еко кожа. Това многообразие от възможности дава огромна свобода за самия процес на проектиране. Корпусът на леглото може да е повдигнат на крачета или да стъпва на плътен до пода цокъл. При вторият вариант обемът под матрака служи за съхранение.
 


Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Основният елемент, който определя характера на всеки модел спалня е таблата. Тя може да е бъде гладка или орнаментирана, плътна или ажурна. Изработва се в унисон с корпуса на леглото и в правилни пропорции спрямо неговите габарити. Изцяло тапицираните спални са все по-предпочитани. Мекотата на текстила създава незаменим уют. Интересен вариант е цялата стена зад леглото да се облече с дамаска и да играе ролята на табла. Извън това решение, стената над таблата може да се облицова с ламперия или да се покрие с декоративна мазилка, тапет или различен акцентен цвят латекс - материал, който да я отличи. Също така, над леглото могат да бъдат предвидени открити рафтове или затворени обеми за съхранение, подходяща за конкретния интериор картина или декоративно пано. Ако големината на стаята позволява, пред леглото могат да намерят място двойка табуретки или кресла, пейка или лежанка.
 


Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Гардеробът в спалнята може да е самостоятелно стоящ, вграден в ниша или да е проектиран като дрешник в зависимост от съществуващото разпределение на жилището или възможността за реконструкция. Свързаният със спалнята дрешник винаги би създал повече удобство. Визията на гардероба зависи основно от дизайна на неговите врати, от техния растер и начин на отваряне, както и от материалът, от който са изработени. Мебелният обков също влияе на силуета. Изцяло или частично огледалните гардеробни врати разширяват пространството и често се прилагат тъкмо с тази цел, особено при проектирането на по-малки спални.
 

Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Ако огледалото в стаята е отделен елемент от обзавеждането, то може да е изправено в удобната зона или да е съчетано с тоалетката, скрина или нощните шкафчета. И както всеки детайл, така и огледалните повърхности е добре да не се в повече, за да не създават дискомфорт в пространството.

В спалнята, както и във всяко друго помещение, важно е и решението на осветлението. Най-балансираният вариант е цялостната осветеност да е разпределена между основни осветителни тела, нощни лампи и допълнително декоративно осветление, скрито в хоризонтални или вертикални шлицове. Този похват внася своеобразно усещане в общата атмосфера.

И не на последно място – стилът и цветовият колорит на спалнята е добре да са в унисон с цялостната визия на жилището. Целта е тя да е функционална, комфортна и уютна. Да отговаря едновременно и на практичните нужди на обитателите, и на техния усет за естетика. Да ги усмихва. Да бъде предпоставка да се будят заредени с енергия и вдъхновение за новия ден и да заспиват спокойно.

 

Закони Нормативна база Коментари