Защо да изберем конфигурация с двуетажни легла?

Използването на двуетажни легла като начин да спестим пространство е една отдавна наложила се тенденция.
11.01.2016
Румяна Бонева
2128
интериор, мебели, стая, легла, двуетажни легла
Защо да изберем конфигурация с двуетажни легла?
Източник: www.thehomesitter.com

Двуетажните легла са оптимално решение за детската стая, независимо дали целта ни е да осигурим пространство за подредбата на останалите мебели или просто искаме да разполагаме с повече свободно място. Те са отлична идея за оптимизиране на пространството и подходящо комбинирани с декора на стаята ще придадат съвършено нов и атрактивен вид на интериора. Освен всичко друго, двуетажните легла с компактна и функционална конструкция предлагат не само удобно място за спане, но и зона за весели детски игри и забавления. Използването на двуетажни легла като начин да спестим пространство е една отдавна наложила се тенденция. В последно време обаче можем да ги срещнем не само в домовете на малки и големи семейства, но и в курортни вили и хотели. Производителите на мебели всекидневно разработват нови модели на двуетажни легла. Но освен типичните модели, има и такива, мигновено грабващи окото с нестандартния дизайн и специфична си визия.


И така ако ще заложим на този тип легла, за да направим правилен избор преди всичко трябва да се съобразим със следното:


- Възрастта на малките палавници – предлагат се разнообразни варианти на двуетажни легла с различни размери, комбинация от единични легла, единично с персон и половина и други разновидности. За да може леглата да са функционални и да се използват според предназначението им е необходимо да предвидим възрастта, а също така и конкретните предпочитания на децата.
- Размерите на стаята - едва ли има стая, която не позволява позиционирането на легла на два етажа. По-скоро е важно избирайки съответния модел,  да измерим стаята и съобразно това да пристъпим към покупка или поръчка на индивидуален проект за леглата.
- Целта и предназначението на стаята – децата растат и със сигурност през годините ще се наложи да преработваме декора на помещението, така че е добре отсега да предвидим цветовете на стаята и мебелите, височината на децата и доколко достъпни за тях са елементите от конструкцията на леглото, а също така и зоните, които биха представлявали опасност и трябва да се обезопасят.
- Матраците – в случай, че матраците се предлагат в комплект с леглата е редно да се убедим в доброто им качество и дали са достатъчно удобни за спане, а също така и дали има налична опция за антиалергичен матрак или протектор с оглед специфични оплаквания при децата.
- Материалите, от които може да се изработи конфигурацията с двуетажни легла предлага голямо разнообразие, сред които масивно дърво, метал, МДФ мат, МДФ гланц и естествен фурнир, ПДЧ и ПДЧ мат или гланц. Видът на избрания материал трябва да бъде съобразен с декора, стила и предназначението на стаята. Добре е да се уверим в надеждността и здравината на материалите, а също така и за възможностите и сроковете да се снабдим с резервни части от конфигурацията при евентуална нужда за това.Двуетажни легла с пързалка и въжета за игра. www.grzero.com

Двуетажно легло с шкафчета и чекмеджета
За по-големите ще е нужен обособен кът за подготвяне на домашните, а за по-малките ще ни трябва място за прибиране на играчките. Подобна конструкция ще ни спести голяма част от пространството в помещението, без това по никакъв начин да пречи на ежедневните задачи на детето или забавните игри с приятели. Няма да е необходимо да купуваме отделен скрин за дрехите и спалното бельо, а практичните шкафчета ще събират голяма част от детските играчки и игрови конзоли.


Арена за весели игри и приключения. Източник: www.rus-img2.com

Като на детската площадка
Какво по-хубаво от това да подарим на детето си стая, пълна с възможности за забави и приключения. Леглата на два етажа са чудесен вариант да превърнем детската стая в място, което детето рядко ще пожелае да напуска. Конфигурациите предлагат множество опции със стълби и въжета, с пързалки и вградени мини кошове за игра с топка. С две думи палавниците ще се наслаждават на импровизирана детска площадка у дома.


Легло и за неочакваните гости. Източник: www.hfapconference.com


За неочакваните гости
Забавните детски игри често приключват със сърдене и сълзи, когато дойде време малкият гост да си тръгне и започва едно безкрайно увещаване от страна на родителите. За подобни случаи не би било излишно да разполагаме с допълнително легло, което да не заема излишно пространство, а спокойно да можем да го издърпаме изпод другите легла.Вградена конструкция  двуетажни легла с корабен декор. Източник: www.kuberaninterior.com


Вградените легла
Много често двуетажните легла са изпълнени в конструкция за вграждане и изглеждат удивително, като едно цяло със стаята. Разбира се, трябва да имаме предвид, че не всички варианти за това са стандартно приложими за всяка стая, но пък нищо не ни пречи да почерпим вдъхновение от дадена идея и да я видоизменим съобразно предпочитания от нас декор.Възможност за малки и по-големи. Източник: www.interiorno.ru

За малки и големи
Погрешно е схващането, че само малките биха могли да спят в двуетажни легла. В повечето случаи сме свикнали да виждаме подобни конфигурации за възрастни в малки квартири или общежития. Предлагат се модели с елегантен и стилен дизайн, които чудесно ще се впишат в интериора на стаята за гости или спалнята.Двуетажни легла в стаята за гости или вилата www.lawd.com


Как да се подсигурим за безопасността на двуетажните легла
За децата, леглата на два етажа представляват не просто комфортно място за спане, но и цяла арена за игри и хитри експерименти. Всеки отговорен родител е длъжен да се увери в безопасността и сигурността на конфигурацията преди да пристъпи към покупка, а и регулярно след това. Ето няколко съвета как да направим това:

Здраво закрепената стълба – многократното качване и слизане по стълбата увеличава риска от нараняване, при положение че не е монтирана здраво и надеждно. Улисани в игри ще се случва малчуганите да се опитват да преместват или отстранят стълбата. Редно е да се подсигурим в невъзможността за това.
Необходимостта от парапет – голяма част от нараняванията при децата се случват при падане от горното легло, било то по време на игра или сън. Наличието на парапет ще сведе до минимум подобен риск.
Кой на кое легло ще спи –  в случай че имаме две деца на различна възраст, редно е да сме внимателни по отношение на това кое от тях ще избере да спи на горното легло. Трябва да се отбележи, че горното легло е по-подходящо за по-големите деца. Качването нагоре и слизането надолу,  когато се наложи през нощта  може да се окаже трудно за малкото дете. От тази гледна точка и предвид по-голямата безопасност би било удачно по-малкото дете да използва долното легло.
Уверете се в здравината на леглото – най-добрият тест за това е да се опитаме да разклатим леко цялата конструкция. Не е добре,  ако тя се движи изцяло или в отделните си части. Ако се чува скърцане, това също значи, че някъде в конструкцията има неизправност. Дори и да установим подобен проблем след покупката, повечето производители извършват корекции при такива случаи. Обаче,  ако този проблем започне да се повтаря през определен период от време е възможно да поискаме подмяна на конфигурацията с нова. За да сме в правото си да направим това трябва да следим за спазването на гаранционните срокове и опциите за евентуален сервиз.
Редовна проверка и поддръжка – подобно на всички мебели, двуетажните легла също се нуждаят от редовна поддръжка.  Добре е да проверяваме летвите, които държат матрака, за да сме сигурни,  че са здрави и няма пукнатини. Ако конфигурацията включва съоръжения за игра като пързалки, въжета и други, регулярно трябва да следим дали закрепването им е изправно и надеждно,  за да издържа определената тежест (в случая теглото на детето).  Препоръчително е конструкцията на двуетажни легла от масивно дърво да се почиства и полира с препарат за дърво поне веднъж седмично. По този начин се грижим за дълготрайността на материала и отстраняването на прахта, но трябва да сме внимателни и по отношение на препаратите,  които използваме.  Някои от тях може да направят повърхността на дървото прекалено хлъзгава и рискът от падане или нараняване би се увеличил. При такива случаи винаги трябва да избърсваме повторно с влажна кърпа.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари