Жилище под покрива

Най-романтични и нестандартни са помещенията под покрива – свързваме ги с ателиета на художници и архитекти, с места, предразполагащи към творчество – за поети, писатели, хора на изкуството
11.09.2011
арх. Гергана Стефанова
183
интериор, жилище, архитектура, таван, под покрива
Жилище под покрива
Източник: арх. Гергана Стефанова, преподавател в НБУ

Най-романтични и нестандартни са помещенията под покрива – свързваме ги с ателиета на художници и архитекти, с места, предразполагащи към творчество – за поети, писатели, хора на изкуството. Понякога това е и изход от пренаселения апартамент, пръв самостоятелен дом или просто тихо място, където можем да си свършим работата  си, необезпокоявани от околните.


Напоследък таванските помещения почти изчезнаха – в последните 20 години с новото строителство на тяхно място се появиха престижни мезонети (все пак нависоко гледката е най-добра), а с новите материали – топло- и хидроизолации, качествата за живот в подпокривните помещения се повишиха доста. Все пак таванът е, за да предпази от прегряване през лятото и охлаждане през зимата - буферна зона, в случай че протече покривът, и неслучайно в класическия случай е складова площ, а не място за живеене. И въпреки всичко със скосените си стени, с видимата дървена покривна конструкция, с хубавата гледка и мисълта, че само небето е над нас, преустроените тавани винаги ще имат своите почитатели.


Какво трябва да знаем, ако сме решили да превърнем тавана в ателие или в жилищна площ?
На първо място нормативните разпоредби, които не са еднозначни за еднофамилна къща или кооперация (блок). И в двата случая, ако има промени, ни трябва одобрен от общината архитектурен проект.  Ако променяте стени и покрив, е нужен съответно конструктивен проект, както и  електро-, ОВИ и ВК проекти за инсталациите. Във втория случай обаче се иска и съгласието на всички съседи (собственици на апартаменти), особено ако промените касаят общи части и фасадата. Обикновено трудностите възникват, ако ще се прекарва вода и канал за тоалетна и баня, както и когато се търси по-голяма височина с промяна на покривните линии.


Архитектът, който ще ви изготви проекта, ще се съобрази с изскванията да попаднат мокрите помещения над бани и тоалетни (не може те да бъдат над кухнята и жилищни помещения на съседите отдолу). Най-благоприятен е случаят, когато преустройваният таван е над апартамента – тогава може да се изгради вътрешна стълба и няма горните ограничения за мокрите помещения. Логиката е, че ако има авария, то наводнението ще е в рамките на собствения ви имот. Най-добре е, преди да започнете каквито и да е строителни работи, да се консултирате със съответните служби в общината или със специалист, защото глобите и разправиите са жестоки, а още по-неприятна е войната между съседи – съвсем реално скъсява живота.


Колкото до интериорното решение – най-добре е да се запази характерът на тавана с видима дървена конструкция; не я скривайте, даже да е стара и груба – именно в това е чарът й. Непременно предвидете  добра топлоизолация, под която имате варианти на решение – дървена обшивка, облицовка с OSB или гипсокартон. Ако искате да си спестите разправиите с отварянето на капандури в покрива, има решение с прозорци тип „табакера“ (т.е. в плоскостта на покрива) – прекрасните прозорци на фирма Velux, които ще дадат светлина и слънце, без да пуснат студ и дъжд. Те предлагат и много допълнителни удобства – щори, комарници, лесно отваряне.


Добре е мебелите да са по-семпли, леки, по-скоро младежки, но и антикварни столове, скринове, сандъци също отиват на такова помещение – все пак е логично да ги открием на тавана.

Автор: арх. Гергана Стефанова
Закони Нормативна база Коментари