Дизайн с мисъл за възрастните

Това е дизайн, който най-често наричаме универсален, достъпен, социален, среда на живот, която е реален съюзник в извършването на ежедневните задачи за постигане на оптимален психо-физически комфорт.
14.03.2017
Теменужка Захариева
130
интериор, мебели, дизайн, дизайн на мебели, мебели за възрастни
Източник: Lanzavecchia + Wai , Photography © Davide Farabegoli

Има дребни промени и глобални подходи, които дизайнерите и архитектите използват, за да накарат  мебелите и изобщо обзавеждането да ни помагат, да функционират като продължение на тялото ни, а понякога дори и като част от тялото ни, за да подобрят качеството ни на живот. Особено когато става въпрос за възрастни хора или хора със специални нужди. Това е дизайн, който най-често наричаме универсален, достъпен, социален, среда на живот, която е реален съюзник в извършването на ежедневните задачи за постигане на оптимален психо-физически комфорт.


Това е една от темите, които новата изследователска лаборатория Milano Trend Lab към Мебелния панаир в Милано тази година е включила в програмата на изложението. Представени са продукти и идеи, които са проектирани с такава цел.  Според изследванията до 2050 г. 34% от населението ще бъде на възраст над 60 години само в Европа. Продължителността на живота се увеличава и дизайнът ще трябва да се погрижи за хората, което без съмнение ще имат намален функционален капацитет, но не и с по-малко изисквания от гледна точка на естетиката. Лабораторията представя продукти, които имат такава функция - като например многофункционални етажерки или поставки за сапуна в банята, които едновременно с това са достатъчно здраво окачени, за да служат и за опора.


      Ever iе колекция от аксесоари за баня, предназначена за хора от всяка възраст. Източник: www.everlifedesign.it


Ever е колекция от аксесоари за баня, предназначена за хора от всяка възраст, но проектиранана така, че да дава опора на по-възрастните или тези със затруднена подвижност. Въпреки своята простота, продуктите, проектирани от Monica Graffeo, Gianni Arduini и Marco Frigerio съдържат малки и незабележими детайли, които ги правят удобни за различни приложения и подходящи за индивидуалните изисквания на своите потребители.


  Cтолове, които могат да ни помогнат при ставане. Assunta by Lanzavecchia + Wai. Източник: Photography © Davide Farabegoli.


Или столове, които могат да ни помогнат при ставане, когато имаме затруднения с това. Като тези от колекцията No Country for Old Men на дизайнерското дуо  Lanzavecchia + Wai.


No Country for Old Men. Източник: salonemilano.it


Според Milano Trend Lab така дизайнът придобива добавена "социална" стойност, защото не само улеснява гладкото протичане на ежедневието на тази група хора, но и възстановява достойнството и самоуважението им, когато те се нуждаят най-много.


Това е само предварителен преглед, но след по-малко от месец, по време на Седмицата на дизайна в Милано от 3 до 9 април се очаква да видим още много интересни нови продукти, включително и такива, които си поставят подобни цели.


 

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари