Декинг плочите – еволюция в живота на открито

Нова пазарна алтернатива, която става все по-популярна през последните години.
14.05.2014
Антоанета Салфидж
660
градина, басейн, двор, декинг, декинг плочи
Освен за двора, терасата и балкона, декинг плочите успешно се прилагат и за облицовка на банята, сауната, и зимната градина.
Източник: Интернет

Границите между външно и вътрешно пространство на къщата стават все по-неясни, особено с приближаването на топлите месеци. Практиката показва, че много, всъщност повечето домашни дейности, дори и спането, предпочитаме да осъществяваме на зелено, особено ако имаме нужните условия за това. 


Все по-срещана практика и в нашите дворове е изграждането на  външна дървена тераса от декинг. /http://www.ka6tata.com/gradina/nastilki/article/983/ Естественият декинг, изработен от екзотична дървесина е много красив на външен вид, приятен на допир и устойчив на атмосферни промени, но е доста скъп и труден за поддръжка. 


Има обаче нова пазарна алтернатива, която става все по-популярна през последните години – декинг плочите. На външен вид те изглеждат досущ като истински декинг от най-скъпо дърво. Същевременно са по-лесни за поддръжка, по-бързи за монтаж и в пъти по –евтини.


Декинг плочите представляват правоъгълни секции, изработени от  композитен материал, добит от рециклирана дървесина. Отделните елементи на системата се сглобяват много лесно като буквално се закопчават един в друг с помощта на  специална профилна подложка. Градинският паркет може да монтира върху дървена или върху ПВЦ основа или просто да се нареди върху стария под, независимо дали е дървен или от керамика. Единственото изискване е при монтажа плочите  да се положат върху идеално равна и твърда основа и да се съединят така, че между тях да има леки хлабавини които да обират движенията по пода. Задължително се предвиждат и фуги за вентилация и отток на влагата. Ширината на вентилационните отвори може да е различна – от 1,5 до 8 мм. 


Богато разнообразие в декорите
Композитните декинг плочи имат много предимства пред естествената дървена настилка, като: лесен монтаж, устойчивост на атмосферни условия, евтина поддръжка, ниска първоначална цена. И не на последно място, възможно е да се демонтират и безпроблемно да се преместят на друго място.  Същинският бум обаче в търсенето на тези дворни облицовки настъпи, след като производителите  насочиха усилия към разнообразяване на декоративната визия на композитните плочи. Благодарение на технологиите производителите успешно имитират не само цвета и нюансите на екзотичната дървесина, то и наподобяват релеф, фладер, дори правят така, че материалът да е топъл и мек при допир, като истинско дърво. Формата и конструкцията на плочите също е много функционална. Елементите могат да се редят така, че подът да прилича на дюшеме, на бамбуков паркет, или на сложна розетка от редени паркетини. 


Декинг плочите – идеални за около басейна
Декинг плочите са много подходящ материал за зоната около басейна и джакузито, защото не събират вода, не подгизват, не се пързалят, лесно съхнат на слънце и бързо се почистват. Освен за двора, терасата и балкона, декинг плочите успешно се прилагат и за облицовка на банята, сауната,  и зимната градина.

+10
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари