Декинг настилките – очарование и дълголетие

Ако търсим екзотична и надеждна дворна настилка, далеч от тривиалните плочки и сурововото излъчване на бетона, тогава се нуждаем от декинг.
15.08.2017
Румяна Бонева
4081
декинг, настилки за двора, настлки
Релакс зона 100,00m2 - TecnoDeck Sand
Източник: Бестимекс, www.bestimex.net

Ако търсим екзотична и надеждна дворна настилка, далеч от тривиалните плочки и сурововото излъчване на бетона, тогава се нуждаем от декинг. Най-просто казано, това е масивен паркет за екстериорно приложение. Декингът придобива все по-голяма популярност за обособяване на веранди, разични по размери площадки в двора, за оформяне на пространството около басейна или за добавяне на атрактивна и функционална площ пред къщата.

Малко повече за декинга

Понятието „декинг“ произхожда от думата „deck“, което на английски означава палуба. С този материал се облицоват палубите и откритите зони на луксозни плавателни съдове - вече можем да предположим колко здрави и устойчиви са декинг плоскостите. Дългите ламели създават усещане за топлина и уют и подсилват чувството за простор и свобода. Декингът е екстериорна настилка, която намира широко приложение не само за отворените пространства на частни домове, но и за външно оформление на заведения, хотелски площи и аква паркове. Декинг системите наподобяват платформи, подуими и имат специфична конструкция, състояща се от корпус и повърхност. Корпусът представлява скелето на платформата и може да се изгради с различна форма, височина и големина. Повърхността е всъщност самата настилка от дървени ламели или специално произведени декинг плочи. Съществено предимство на тези настилки е изключителната здравина и дълготрайност.


Добавяне на атрактивна и функционална площ пред къщата.    Източник: www.azek.com

Видове декинг
Разграничават се два вида декинг – от масивна дървесина и WPC декинг.


Първият се изработва от екзотични дървесни видове като тик Сиам, ипе, термообработен ясен, евкалипт, бамбук, бял бор, пао оро и др. Те проявяват естествена устойчивост на влага и слънчево лъчение и ако бъдат допълнително импрегнирани, понасят без проблем директно обливане с вода. Качествата на естествената суровина допринасят за завидната здравина и износоустойчивост на този вид декинг. Специфичното тук е, че настилката притежава характерния цвят на дървесината, от която е изработена. С времето цветовете се изменят, но в очарователно нежни и автентични нюанси.

Декингът от масивно дърво се предлага на по-висока цена и изисква своеобразна поддръжка – дървото трябва да се третира два пъти в годината със специален импрегнант, предпазващ го от гниене, набезите на насекоми, измятане и други деформации. Този вид екстериорна настилка се отличава с неподправената си красота и ще придаде очарование и стил на зоната за комфорт, в която е инкорпорирана. При условие, че са спазени всички условия за монтаж и поддръжка, декингът от масивна дървесина на практика не старее и не се износва, дори и при екстремни климатични условия.

Повече информация за декинг системите може да получите от видеото тук

WPC е композитен декинг, който се изработва от смлени дървени частици, свързани с полимери. Характерните свойства на синтетичните състави допълнително подсилват якостните качества на естествения материал, запазвайки натуралната му естетика. Притежава естествената красота и гладкост на дървото, но е в пъти по-адаптивен и траен от него. В изработката на WPC декинг се влагат 60% дървесни влакна и 40% полиетиленова пластмаса с висока плътност. Тези съставки се смесват със специални добавки, които увеличават живота на ламелите. Качеството на различните декинг системи е тясно свързано с вида на използваната дървесина и най-вече с полимера.


Площадка басейн, Tecnodeck Tropical Brown  Бестимекс.    Източник: www.bestimex.net

За разлика от естествения декинг, WPC системите не се нуждаят от поддръжка – няма опасност от измятане, надраскване или деформиране на повърхността. Употребата на скъпи лакове и импрегнанти също не е необходима. Композитния декинг се отличава с изключително твърда и нехлъзгава повърхност, дори и при намокряне с вода. Ето защо тази настилка е предпочитана за пространства около басейни, джакузита и детски площадки. Декинг плоскостите се обработват и монтират по същия начин като естествената дървесина. Независимо от това, че не се нуждаят от допълнително омасляване и лакиране, няма да променят първоначалните си вид и цвят с течение на годините. В сравнение с декинга от масивно дърво, тази настилка е изключително устойчива при всякакви климатични условия и открити пространства, при които употребата на естествена дървесина е неприложима. В допълнение към това WPC декинга е устойчив на насекоми и различни микроорганизми – плесен, мухъл и др.

Почистването се извършва лесно и удобно, само с помощта на чиста вода. Важно е да се отбележи, че композитния материал преминава през редица екстреми тестове за проверка на качество и безопасност. Изключително издържлив е на натоварвания и може да понесе тежестта на градински мебели и съоръжения над 300 кг.


Декингът не е само модерна, но и една практична и икономична алтернатива за оформление на екстериорното пространство. Поради всички свои предимства, декинг настилките са все по-предпочитан вариант в усилията ни да бъдем в хармония с природата.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари