Двуетажните легла - креативният начин за оптимизиране на пространството

Двуетажните легла са хит в съвременния интериор, с най-голямо приложение в детската стая.
06.04.2023
Мила Стоянова
2249
интериор, двуетажни легла, детски легла, легла тип "сандивч"
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Двуетажното легло е модерния хит на съвременния интериор. Неговото приложение, особено в детската стая, е все по-широко застъпено, защото оптимизира пространството. Първото известно двуетажно легло е изобретено в началото на 19 век от дърводелеца Джеймс Морисън. Той съзрял тази необходимост на кораба, на който работел и това го подтикнало да създаде цял набор от такива легла. Така пространството в каютите се оптимизирало значително.


Двуетажно легло Коди, в бяло.     Източник: www.videnov.bg

Освен на корабите, двуетажните легла се използват и в други транспортни средства, поради същата причина – например във влаковете. Откриваме ги също в социални домове, хостели, планински хижи и обществени спални. Така че, защо да не отворим и вратите на дома си за тях?
Днес двуетажните легла са популярен избор за детски спални и се предлагат в различни стилове и материали. Ако и Вие сте решили да се спрете на тях, ето няколко съвета, които да съблюдавате:


Двуетажно легло Kubus.     Източник: www.videnov.bg

Безопасността е на първо място!

Преди да изберете Вашето двуетажно легло трябва да обърнете сериозно внимание на изискванията за монтаж. Важна е позицията на леглото спрямо прозорците и отоплителните тела в стаята, ел. контактите, разстоянието от второто ниво до тавана, възрастта на децата (по препоръка на производителите горните нива на този тип легла не се препоръчват за деца под 6 години) и др. Също така не се препоръчват допълнителни окачвания като закачалки, куки и други подобни, които биха могли да утежнят конструкцията. Не забравяйте да сглобите леглото точно както е оказано в схемата, а за по-голяма сигурност се доверете на професионален монтаж. Това ще Ви осигури както гаранция за закупената мебел, така и безопасността на Вашите деца.


Двуетажно легло Тами.     Източник: www.videnov.bg

Направете правилния избор според изискванията на Вашия дом

Преди да закупите Вашето двуетажно легло, уверете се че сте избрали правилното място за него. По-горе обърнахме внимание на безопасността, но освен нея трябва да имате предвид и до колко функционално ще бъде то. Например, дали е достатъчно удобно разположението му, свободна ли е зоната около него?

Децата Ви трябва лесно да стигат и слизат от леглото си. Затова е важна и височината над всяко ниво. Детето трябва свободно да може да се изправи в седнало положение, да протегне ръце и да не се чувства като затворено в капан. Имайте предвид, че матракът и завивките също повдигат нивото.

За да избегнете всякакви неприятни изненади, включете в процеса на избор и Вашите малчугани. Ако имат възможност да го пробват на място, това ще бъде страхотно изживяване за тях. Освен, че ще направите най-точния избор, така ще ги накарате да се чувстват и дизайнери на собствената си стая.

Двуетажно легло Jasek, бор.     Източник: www.videnov.bg

Уверете се и че стълбата не блокира свободното отваряне на вратата в стаята. Самото легло като част от интериора трябва умело да се съчетае с всяка друга мебел в детското царство. В тази връзка освен за разположението помислете и за дизайна, материала на изработка, а също и цвета.

Какво двуетажно легло да изберете?

И тук идва съществената част – изборът на конкретно легло, което максимално да отговори на очакванията Ви. Ако сте взели предвид всички съвети по-горе, то вече сте все по-близо към желаната покупка.

Двуетажното легло традиционно е направено за две деца, които споделят обща стая. Така спестявате от пространството и им създавате повече възможности за игра, учене и креативни дейности. Моделите на пазара са разнообразни. За още по-голяма практичност, някои от тях имат и вградени чекмеджета.
 
Детско легло Деос 1.     Източник: www.videnov.bg

Други модели двуетажни легла са създадени само за едно дете. Леглото е монтирано на ниво 2, а на първото ниво е неговата зона за писане или за игра с бюро и стол. В допълнение – удобни чекмеджета, рафтове и дори гардероб. Стаята на Вашия малчуган се превръща в модерно и функционално пространство!


Детско легло Дени тип "сандвич" с матрак.     Източник: www.videnov.bg

И още едно нестандартно, но изключително модерно напоследък предложение – т.н. легла тип „сандвич“. Този вариант е изключително подходящ за много малки стаи, споделени пространства (когато нямате обособена стая за децата си) или когато са налице ограничения на пространството, които не Ви позволяват да монтирате стандартно двуетажно легло. Например – единствената подходяща стена, до която можете да разположите леглото е с прозорци или таванът Ви е нисък, квадратурата на стаята твърде малка и други.


Легло Моли А с чекмедже за матрак 90х200 см.     Източник: www.videnov.bg

Няма място за притеснение! Този тип легла са доста практични. Тук е важно да съобразите височината на матрака в раклата. В повечето случаи тя е не повече от 10 см за двулицев матрак. Всъщност този вид легло е добра идея и, когато у вас остава да пренощува някой приятел на Вашето дете.

Двуетажните легла са един от съвременните начини да използваме пространството в жилището си ефективно. А както знаем стремежът към минимализъм в почти всяка сфера от нашия живот се превръща във все по-устойчива тенденция. Това ни дава възможност да живеем по-семпло, практично и в синхрон с природата. Интериорните дизайнери обръщат все повече внимание на този тренд.

Двуетажно легло Коди, дъб сонома.     Източник: www.videnov.bg

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари