Да реставрираме меката мебел

Това е един от трендовете, които световните дизайнери следват – да възродят старото за нов живот.
18.05.2022
Мила Стоянова
808
мека мебел, тапицерия, реставриране на мебели, калъфи за мека мебел
Източник: Арт Финес, www.finesbg.com

Отдавна се чудите как да вдъхнете живот на дивана и креслото вкъщи? Търсите начини как да ги запазите, но да промените облика им, а оттам и интериора? Не е нужно да се притеснявате, защото възможностите за реставрация и претапициране на старата мека мебел е мисия възможна. Дори това е един от трендовете, които световните дизайнери следват – да възродят старото за нов живот.

  
Източник: www.finesbg.com

Това, от което трябва да се водим е възможността да надградим във визията на съответната мебел. Когато избираме какво точно желаем да променим в стария диван, трябва да сме с ясната представа, че не просто ще го поправим и възстановим в първоначалния му вид, но той ще придаде един нов облик на помещението. Трябва да имаме предвид също, че времето за реставрация е доста относително и зависи от редица фактори. Например, има кресла, на които запазваме единствено носещата конструкция и изработваме изцяло нов пълнеж, преди да го тапицираме. При други сменяме само тапицерията или части от нея.

Източник: www.finesbg.com

Друг важен момент, на който трябва да обърнем внимание е финансовата стойност на тази дейност. Възможно е тя да ни струва почти колкото да си купим нов диван или кресло. Но често инвестицията си заслужава, от една страна, защото качествените и удобни мебели трудно се намират, от друга – защото ни се предоставя възможност сами да бъдем дизайнери на меката си мебел и тя да бъде реставрирана изцяло по наш вкус.

 
Източник: www.finesbg.com

Ето кои са основните промени, които може да направите:

Ушиването на уникални калъфи е една чудесна и бюджетна възможност да промените интериора вкъщи. Те могат да бъдат създадени от различни материи, в различни цветове и стилове, благодарение на което Вие мигновено променяте външния вид на всяка мебел. Освен това, бихте могли да имате няколко калъфа за дивана си и така да се наслаждавате на промени в интериора периодично. Те са изключително практични, тъй като при поява на мръсотия лесно се свалят и перат. Ако се доверите на специалист и му зададете точни размери, той ще Ви предложи идейни решения.


Ушийте уникални калъфи за своите кресла     Източник: www.finesbg.com

Създайте апликация на меката си мебел, която идеално да пасва на обзавеждането и да върви добре с тапицерията ѝ. Така диванът или креслото ще изглеждат актуализирани и много стилни. Обикновено апликациите се шият директно върху тапицерията, но могат и да се залепят за нея.

Смяната на фрагменти от тапицерията се счита за най-подходящия начин за реставрация. Дизайнът на мебелите остава непроменен, но външният им вид се променя напълно. Отстранява се старата тапицерия, изрязват се износените фрагменти, а на тяхно място се зашиват нови. Можете да изберете различни видове тъкани или кожа, за да украсите подплатата, въпреки че работата с нея е доста трудна. Например, ако имате диван, чиято основа и подлакътници са изработени от еко кожа, а останалата част от текстил, вие може замените изцяло кожата с нова по цвят и произход. Има и дивани, чиято тапицерия не е машинно поставена и се сваля като калъф. Този вариант е най-лесен и удобен за подмяна.

 
Източник: www.finesbg.com

Боядисайте основната конструкция на дивана или креслото, подменете крачетата им, където е възможно.
В случай, че сте се спрели на варианта да претапицирате Вашите мебели и да им вдъхнете нов живот, трябва да подходите внимателно при избора на материал и разцветка. И тъй като става въпрос за стара мебел, то логично е да съобразите промените по нея с останалата част от интериора, тъй като той вече съществува. Ако пък сте взели своя диван втора ръка, подарен или от някоя платформа за размяна на използвани стоки и ще обзавеждате новото си жилище, бъдете свободни в идеите си и оставете креативността да Ви води.

    
Източник: www.finesbg.com

Процесът по претапициране на мебели изисква да минете през следните етапи:
•   Старата тапицерия се демонтирана;
•   Проверява се състоянието на опаковъчния материал. Често има нужда от смяната му, тъй като може да е загубил своята еластичност;
•  Препоръчително е да използвате отстранената тапицерия като модел, за да получите подходящи елементи за новата облицовка;
•   Изрежете новия материал, но предварително се погрижете да имате и допълнително количество от него;
•    При необходимост пълнежният материал се сменя;
•  Тапицерията се нанася върху секциите на конструкцията, след което се фиксира с телбод, а скобите се забиват на разстояние 2 см;
•  По време на работа е важно тапицерията да не се набръчква и измества.
 

 
Източник: www.finesbg.com

Както сами можете да се убедите, процесът изисква прецизност и сръчност, и ако не сте сигурни, че ги притежавате, по-добре ще е да се обърнете към специалистите в тапицерно студио, които освен качествено свършена работа, ще Ви предложат и богато разнообразие от материи и варианти за реставрация на мебелите Ви.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари