Да освежим двора и градината преди настъпването на лятото

Затоплянето на времето предполага по-дълъг престой в градината, затова и дейностите за разкрасяването ѝ трябва да са целенасочени.
03.06.2022
Лилия Лозанова
2677
градина
Източник: Снимка: congerdesign by Pixabay

Ако вече сте почистили и освежили градинските беседки и перголите, е желателно да се разхубавят. Можете да започнете с оформянето на цветните алеи и храстите около тях. Засаждането и специалното прикрепяне на увивни растения около тези градински съоръжения, ще „оживи“ цялостното им излъчване на релаксация и отмора. В зависимост от изложението на перголата, може да се изберат подходящи растения, които са катерливи и бързорастящи, известни като „алпинисти“. Сред популярните са клематис, бръшлян, глициния, жасмин, лоза мустачки, кампсис, грамофонче, лоницера, катерливи рози и много други.

Снимка: d Bossarte  by Pixabay


Първо трябва да ремонтирате  или да  изградите опори, ако тепърва ще садите цветя или храсти. Положителното при катерливите растения е, че им е необходима малка площ за засаждане. Някои от „катерачите“ са едногодишни, като можете дори да изберете периода на цъфтеж. Така всяка година да променяте живата украса на перголата и беседката. Ако пък имате многогодишно растение или храст като катерливи рози и лози,  с някои лесни операции (резитба, почистване на  листа и издънки), ще ги освежите. Сред ефектните цветни „орнаменти“ за градински мебели са клематисите. Засаждат се през пролетта, имат буен растеж през избрания сезон и много от сортовете са студоустойчиви. Грамофончето е непретенциозен вид, който достига 2 м. височина и цъфти от юли до септември. Глицинията е атрактивен „алпинист“, който пък впечатлява с  разноцветни и ароматни „гроздове“.


Резитбата на дърветата и храстите се извършва през пролетта.
 

Източник: снимка: Ron Porter by Pixabay


При „живите плетове“ трябва да се знае, че страничното ограничаване цели „избуяването“ на храста във височина. При тях се препоръчват лекоскосените и волни форми, като при младите плетове е възможно подрязването да се извършва дори три пъти годишно. При старите плетове формиращата резидба се извършва еднократно, в края на юни. Ако при всяко подрязване се оставят 5-7 см от прираста след предходната оформяне, така за една година се осигурява нарастване на живата ограда с 15-20 см.


Другият тип резитба е за подмладяване и се извършва на различни видове дървета и храсти. Методите за рязане са два: подрязване или скъсяване, когато се премахват връхните пъпки, за да се развият страничните и да се сгъсти короната. Вторият е пререждане, при което се отделят цели клони. 


При оформяне на короната на дърво, трябва да се отстранят част от периферните клони. За да се осигури повече светлина и въздух, трябва да се разрежда центъра на короната. Страничните клони на декоративните дървета се режат с 1/3, а орехът, дъбът, дивият кестен и тополата не се режат изобщо – така само ще развалите естествената им красота. Тази операция стимулира развитието на много от декоративните широколистни видове (габър, липа, черница и топола) и повечето храсти.
 

Източник: снимка: Karsten Madsen by Pixabay


Пролетната резитба при розите е задължителна. При храстовидните тя е необходима, за да им се придаде необходимата форма. При влачещите се прави с цел формиране на храста.


Този сезон е подходящ за засаждане на нови растения и поддръжка на тревните площи.
През втората половина на май и началото на юни може да се създават тревни площи в двора, като технологията се нарича късно засяване. Обаче е подходяща на сенчести места или северни изложения. В случая са  избират бързо растящи видове – английски райграс, червена власатка и др., които ще поникнат до настъпването на летните горещини.


Дори и в късна пролет, в двора може да се засеят някои цветя с по-къс вегетационен период като астрите /богородички/, камбанките, невена и др. През този период се сеят семената на ружата  и топ карамфила /самакитка/ в открита леха, като след това се пикират.
 

Източник:  pasja1000 by Pixabay


Грижите за градината включват редовно поливане, наторяване, плевене. Важно е и адаптирането на стайните растения, за които навън трябва да се намери подходящо място. Светлината (интензитет, насоченост) е сред факторите, които могат да създадат стрес на по-чувствителните видове, както и защитеността от прекалено високи температури. Затова е важно къде ще бъдат поставени- на сянка или на слънце, на какво изложение. Освен това, през топлите месеци тези цветя имат нужда от по-редовно поливане и осигуряване на хранителни вещества.


Трябва щателно да прегледаме състоянието на растенията –да отстраним, изсъхнали или увредени листа и клонки. Те не само влошават декоративността им, а са подходяща среда за развитие на различни блести и вредители. Някои от саксийните ни любимци се нуждаят от поокарстяне, което ще подпомогне развитието на нови издънки и ще ги направи по-пишни. Другите пролетни грижи може да бъдат прекопаване на определени растения, аериране на тревния килим, плевене, подхранване.


Всеки собственик на градина е наясно, че „фойерверките“ от зеленина и цветове имат своя цена, най-вече под формата на грижа. Обаче точно труда на открито пък да носи релаксация и удовлетворение, че създаваш красота.

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари