Градина се създава през есента

В нашият климатичен пояс есента настъпва в края на септември, а тя е най-добрия сезон за нашата градина.
15.11.2005
Мариaна Викторова
4047
градина, почва, растения, дървета, храсти
Източник: Мариaна Викторова

В нашият климатичен пояс есента настъпва в края на септември, а тя е най-добрия сезон за нашата градина. Независимо дали създаваме нова или реконструираме старата, чрез засаждане на нови растения, преместване на нови места същесвтуваща вече растителност, възстановяване на стар тревен килим или засяване на млада трева. Защо е така?Стара градинарска традиция, характерна за България и нашия климат, е да се използват благопроятните условия на все още топлата, но и влажна есен. Засадените по това време растения използват оптимално меките слънчеви лъчи, въздушната и почвената температура, влагата на топлите есенни дъждове, а по-късно и влагата на зимния сняг и пролетните валежи. Изораната или дълбоко прекопана и наторена през есента градинска почва, до пролетта подобрява хранителния си състав и структурата си, за да създаде добри условия за развитие на цветята, храстите и дърветата през следващата вегетация.

 

Имайки предвид това, трябва да преценим каква е почвата в нашата градина и да знаем как можем да я подобрим, защото в “каквато и да е” почва не можем да засадим декоративни дървета и храсти, и цветни лехи, които да развият пълните си качества и да превърнат нашия дом в красив, цветен оазис.

Малка България е характерна с изключително разнообразие от видове и типове почви - над 32. Освен плодородни, много от тях са бедни на хранителни вещества и с лоша структура - льос, глина, излужени. Много домове и вили са разположени на такива места, а новите строежи (или квартали в малки и големи селища) се правят върху “мъртва” почва. Много често плодородната почва се унищожава по време на строителството, тъй като при изкопната работа на едни участъци се изгребва 30-сантиметровия хумусен слой, а на други той се затрупва с мъртвия, по-дълбок, почвен пласт с камъни и други инертни материали.Трябва да се обърне внимание, че само оборски тор не е достатъчен за подобряване на почвения слой. Дори и в добре разложения оборски тор остават семена от плевели, които внасяме в градината. За това се ползва 8-10 годишен напълно разложен и оструктурен оборски тор. Най-добре е да се размеси с обработката на почвата и площта да се остави една година, за да се развият плевелите от наличните в него семена и да се третират с подходящ хербицид. Ако е невъзможно това да се направи върху цялата площ на градината, може да се приложи постепеннo на отделни големи участъци, но ефектът не е така висок, а резултатът ще се появи след години. Освен с оборски тор градинската почва може да се подобри чрез внасянето на талог (речен нанос) на повърхностния (30 см) слой, отнеман при строителни работи, на горски хумус (изгнилата под дърветата в гората широколистна листовка, а за някои растения в двора и от иглолистните гори), на пясък при глинеста “тежка” градинска почва, на черен или бял торф, на биостимулатори и други. Всички те са част от добавките за да превърнем градинската почва в чиста от плевели, рохкава, с добър хранителен, воден и въздушен режим среда за нашите растения.За да създадете подходящи почвени условия за развитие на растенията, трябва да знаете каква е почвата в градината ви. За целта потърсете съвета на специалист почвовед или направете почвена проба в близка специализирана лаборатория, защото ако обичате своя двор, тези познания ще са ви необходими за да го превърнете в красива градина със здрави и жизнени растения.

В добре подготвената градинска почва може да се засади разнообразна растителност - от широколистни и иглолистни дървета и храсти, оформящи конструкцията на двора и рисунъка на цветните лехи. Ако все пак това не е възможно (пълна подмяна или подобряване на повърхностния хумусен слой), тогава при есенното засаждане на дървета, храсти и многогодишни цветя увеличете двойно размерите на изкопаваните ямки и траншеи, например 30 х 30 см на 50 х 50 см., подменете изкопаната почва с предварително подготвена почвено-торфено смеска за всеки конкретен растителен вид.Немислимо е да се направи хубава градина без наличие на вода за поливане. Най-добре е, разбира се, ако имате в двора кладенец или близък друг естествен водоизточник.

При дворното изграждане и устройство има едно правило - откъм входната врата се изграждат цветни алеи, кантове или бордюри от лаврови или иглолистни растения. Те въвеждат в двора, насочени са към входа на къщата, дават усещане за ред и подреденост и обикновено се засаждат от двете страни на пътеката. В зависимост от вида на тези храсти или ниски дървета, разстоянието между тях е различно, но обикновено се засаждат по 4-5 броя на линеен метър.

Чрез сводове и арки от рози и лиани също може да се маркира предната част на двора.

Групи от иглолистни видове могат да оформят пространства, разчупвайки тревен килим или подчертавайки определен градински детайл или елемент от ограда. Формата на растенията може да бъде пирамидалана или овална.

    

Живите огради от лаврови храсти или от кипарис разчупват студените и голи дувари или дълги стени, като се засаждат поне на 30 см от тях. Храстите в живите плетове се засаждат по 11 броя в линеен метър (понякога и шахматно в два реда), за да се постигне бързо уплътняване; дребните (до 1.3-1.5 м височина) иглолистни видове се засаждат по 3 броя на линеен метър, а по-едрите (до 2.5 м височина) - по 2-2.5 броя на линеен метър. Тези разстояния може да се увеличат, но плътната зелена ограда ще се оформи след 4-5 години и то при добро поливане и интензивно хранене на растенията през вегетацията им (лятото). И обратното - силното сгъстяване на растенията води до голямо уплътняване през годините на развитието им.Декоративните храсти и дървета се оформят или подмладяват чрез редовни резитби. Например, на иглолистните видове, като туя и кипарис, се реже връхната зелена маса отвън. Това се прави към края на вегетацията им през август с цел да се поддържа формата им и да се  активизират към растеж нови леторасти във вът-решността на растенията, които сгъстяват храста.Едновременно с това се съкращават или изцяло се отстраняват оголени, пречупени и стари клонки.

Винаги е за предпочитане есенното засаждане след 10-15 ноември, когато растенията се прихващат бързо и сигурно, използвайки есенната влага на почвата. Тази дейност може да продължи и през студената и снежна зима, но само ако почвата не е замръзнала. Ако не успеете, обаче, по някакви причини да направите това в късната есен, може да засадите младите растения от февруари до края на март.

Декоративните дървета и храсти се засаждат в двора освен за сянка и повече кислород, и заради техния ефект. Според вкуса си го търсим в обилния цъфтеж, в аромата на цветовете, в лятната багра на листата - от различните нюанси на зеленото, циановото или пъстрото, до есенната багра на жълтото, охрата, керемиденочервеното, в обилните и ярки плодове, задържащи се често до края на зимата по клонките.

За разлика от прорастналите паркови и улични дървета, развиващите големи корони и високи стволове растения в нашия  двор можем да поддържаме в по-умерени размери чрез умели резитби, като ги моделираме в компактни топки, например. Въпреки това много е важно широколистните бързорастящи дървета и храсти да се засаждат на 5-8 м от улуците и покрива на дома (като през годините на развитието им клоните се съкращават) или в дъното на двора до оградата, до беседката за отдих или до басейна, където ще развиват богата листна маса, дарявайки ни със свежата си полусянка.

За да постигнете правилна организация на вашия двор и добър рисунък на предпочитаната от вас растителност в него, който ще разкрие своите декоративни качества след години от развитието си, ползвайте опита на добър озеленител или поне направете консултация с него.

Автор: Мариaна Викторова
Закони Нормативна база Коментари