В кухнята се крие сърцето на дома

Така е според италианците. Те наричат кухнята Il cuore della casa (сърцето на къщата).
16.04.2019
арх. София Папазова
6632
интериор кухня, интериор кухни, интерорен дизайн, дизайн кухня
Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Така е според италианците. Те наричат кухнята Il cuore della casa (сърцето на къщата). И сякаш метафората е съвсем истинска. Защото за семейството не е ли тъкмо това мястото за общуване и споделяне на вкусна и домашно приготвена храна? И за да бъдат тези мигове пълноценни, добре е кухнята да е функционална и да дава удобство и уют.  
 


Източник: Soff Design Studio, soffdesign.com

Как да постигнем това? Проектирането на кухнята започва с избора на стил, който да отговаря на атмосферата на жилището, и избора на уреди. След това концепцията се облича в подходящите материали и цветове. Подборът на необходимите за конкретните обитатeли уреди е основата за цялостното решение, защото техният вид, брой и размери определят подхода на проектиране.  
 

Източник: Soff Design Studio,soffdesign.com

Хладилникът може да е единичен или двукрил, да е свободно стоящ или вграден. Той може да е комбиниран с фризер или фризерът да се позиционира отделно. Ако моделът на уреда е с ледогенератор, трябва да се предвиди източник на вода в неговата зона. В непосредствена близост до хладилника е добре да се осигури пространство за удобно разтоварване и разпределяне на покупки. В някои кухни присъства и винен охладител. Ако той е поместен в зона от шкафове, видима отвсякъде, се превръща в акцент.
 

Източник: Soff Design Studio, soffdesign.com

Готварският плот зависи от вида и броят на котлоните, които са необходими на домакинството. Това определя размерите му. Важно уточнение е дали котлоните ще са съчетани с фурната или тя ще е в отделен модул във височина. Според нуждите се предвижда и място за микровълнова или парна фурна, както и за термо чекмедже. То е удобно за размразяване, втасване и затопляне на съдове за сервиране.
 

Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Дали кафемашината ще е стояща на плота или вградена също определя развитието на концепцията. Абсорбаторът се избира според кубатурата на помещението, цялостното решение и търсената визия. Той може да е стенен или островен, напълно вграден в горен шкаф или с телескопично издърпване, или вграден в плота и изтеглящ се нагоре.  
 

Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

От историята на дизайна се знае, че австрийския архитект Маргарете Шютте-Лихотски преди повече от деветдесет години разработва концепцията „Франкфуртска кухня”. Тя за първи път проучва и описва пътя, изминаван в кухнята и всички действия, които се извършват там. Така се появява понятието „кухненски триъгълник“, включващ хладилника, мивката и печката. Разстоянието между тях е добре да е лесно преодолимо. Не бива да е нито голямо, нито прекалено малко, защото ако в кухнята са двама, те ще си пречат. До известна степен съвременните тенденциите в интериора понякога нарушават връзката между „горещите“ точки в триъгълника с цел по-изчистена визия, което не е предимство. Верният подход е дизайнът да следва преди всичко функцията. Това води до подходящо зониране на кухнята, именно - зона за складиране и съхранение, зона за миене и подготовка и зона за готвене.
 

Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

В зоната за складиране и съхранение е необходимо да са обособени отделни шкафове за продукти, за съдове и прибори и за дребни уреди. В зоната за миене и подготовка са мивката, вградена под или над плота, и съдомиялната. Около мивката е добре да се осигури достатъчно площ за обработка на продукти. Към нея има възможност да се монтира мелница за отпадъци. Мястото на отцедника за измитите съдове може да е на плота или в най-близкия шкаф. Под мивката се помества контейнер за отпадъците или няколко за разделно събиране. В някои жилища се налага разполагането и на пералня в кухнята, ако за нея не е предвидено отделно помещение или ниша. Шкафовете в зоната за готвене се разпределят с органайзери за сухи и течни подправки, прибори и съдове. Дълбоките чекмеджета са много удобни за прибиране на тави и тенджери като за капаците се слагат специални разделители. Около котлоните и фурната е добре да има свободен плот за поставяне на сготвеното топло ястие.
 

Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

В план кухнята може да се проектира с успоредни шкафове, с остров, в „П“ или в „Г“ образна форма в зависимост от разпределението на жилището. Във вертикална посока композицията от шкафове се разчертава според височината на помещението. Островът е удачен като решение при достатъчно пространство, за да може да се обхожда удобно. Като мястото за закуска, кафе или чай, и споделяне на храна по време на готвене, той винаги е желан при по-големите кухни.
 

Източник: Soff Design Studio, www.soffdesign.com

Разбира се, проектирането на всяка кухня е обвързано с определен бюджет. Вградените уреди и механизми правят кухнята функционална и достъпна, но е важно да се прецени какво наистина е необходимо за конкретното домакинство, защото всеки уред и механизъм оскъпят бъдещата реализация. Изборът на материалите също се съобразява с цените им, наред с желаната визия. Най-достъпното решение за изпълнението на шкафовете са ламинираните мебелни плоскости. Междинен вариант е комбинацията от фронт от боядисан МДФ и корпуси от ЛПДЧ. При по-висок бюджет могат да се използват и акрилни плоскости, фурнирован  МДФ или масивно дърво. Плотът на кухнята трябва да е здрав, термоустойчив и лесен за почистване. Изработва се от готов термоплот, естествен или технически камък или гресно-керамични плочи. Гърбът може да е от същия материал или да се отличава, съобразно търсения ефект.  


Интериорният проект често започва с разработването на кухнята. Понякога тя дори диктува посоката на цялостната концепция за дизайна. И при обзавеждане на ново жилище, и при реновиране на съществуваща кухня, основната цел е пространството ѝ да се оползотвори удачно и да се изберат подходящите материали. Това винаги ще доведе до добро решение.

 

Закони Нормативна база Коментари