Български студентски проект със специална награда на ИЗОВЕР.

Българският проект на студентите от ВСУ „Любен Каравелов“ София е награден със специална награда между 60 участващи проекта на студенти от 21 държави.
05.06.2012
Saint Gobain Constraction Products Bulgaria Ltd
273
конкурс, български проект, Изовер, „ИЗОВЕР Мулти-Комфор, архитектура
Българският проект на студентите от ВСУ „Любен Каравелов“.
Източник: Saint Gobain Constraction Products Bulgaria Ltd

Международният финал на конкурса за студенти по архитектура „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“ се проведе на 22-25 май в Братислава, Словакия.
В състезанието се включиха 60 проекта от 21 държави: Беларус, България, Великобритания, Германия, Естония,   Испания, Казахстан, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украина, Финландия, Хърватска и Чехия.
Студентите предложиха разработки за „Обновяване и обществено развитие на пост-индустриална зона в района на басейн Трент в Нотингам, Великобритания“, обхващащи следните основни теми: проект- предложение за регенериране, обновяване и създаване на квартал, в който да се настанят 12-15 семейства; развитие и проектиране на необходимата инфраструктура, осигуряване на работни места /офис-площи/, места за отдих и забавление.
Проектът  и новите функции трябваше да бъдат част от програмата за обновяване, основана на съвременни идеи за „устойчиво” пост-индустриално градско възстановяване, регенерация и развитие  и да даде нов импулс и живот в развитието на съществуващата градска среда. Новите жилищни сгради трябваше да отговарят на концепцията за „Мулти – Комфортна Къща на Изовер”, което означава най-висок топлинен комфорт, спестявания на енергия, намаляване на вредни емисии на СО2, отлични акустични качества, противопожарна защита и безопасност.
Презентациите се предаваха на живо от официалния сайт на конкурса www.isover-students.com, което позволи на всички роднини, близки, колеги и приятели да гледат как се представя всеки екип.
Журито имаше изключително тежката задача да избере най-добрите проекти между всичките 60. А конкуренцията беше наистина сериозна. Всеки проект впечатляваше със своята креативност, иновативност, характер и разнообразие.
Жури в състав:
1.    Eng. Arch. Ľubomír Závodný – Словашки технически университет, Архитектурен факултет
2.    Eng. Jean-Baptiste Rieunier, Програмен мениджър, Saint Gobain ISOVER
3.    Arch. Roland Matzig- сертифициран архитект по пасивно строителство, rmp architecten, Германия
избра и награди следните проекти:
1-ВО МЯСТО: TAMARA KULJANIN, NEMANJA KOCIC – Белградски Университет, Архитектурен факултет, Сърбия
2-РО МЯСТО: ANDRAYUK ANDREY – Национален Технически Университ в Минск, Беларус
3-ТО МЯСТО: Aušra Lekauskaitė, Mėta Šalūgaitė - VDA - Kaunas Art Faculty, Литва
 
СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ:
1.Зорница Петрова, Георги Грозданов, Ивайло Александров – ВСУ „Любен Каравелов“ София, България
 2.AGNIESKA WIECZOREK, PIOTR JUZWA - Silesian University of Technology, Полша
 
Всички проекти и записаните на живо презентации ще можете да разгледате в най-скоро време на сайта www.isover-students.com
Във фейсбук страницата на конкурса (http://www.facebook.com/Isover.Architectural.Contest.Bulgaria) ще намерите снимки от трите дни в Братислава, където организаторите се погрижиха събитието да се превърне в едно незабравимо преживяване. На същата страница можете да видите и проектите, учавствали в Националния финал.

Автор: Saint Gobain Constraction Products Bulgaria Ltd
Закони Нормативна база Коментари