Барбекю или чеверме?

Думата “барбекю” е сравнително нова за нас, но не и “скарата на открито”, каквото тя всъщност означава.
15.04.2006
aрх. Лило Попов
351
барбекю, огнище, комин, изпълнение на барбек, шишове
Източник: арх. Лило Попов

Думата “барбекю” е сравнително нова за нас, но не и “скарата на открито”, каквото тя всъщност означава. Това барбекю е развито в максимален вид – за хора, които обичат компаниите и разполагат с голяма площ. Основата му са два разместени във височина квадрата - за да не стои твърдо в околната природна среда. Разположено е близо до водоем и пространството му се разкрива към него. Подходът е откъм противоположната страна – оттам полукръгла арка маркира влизането и рамкира погледа към водната площ в далечина.
 Двата квадрата са покрити с шестоъгълен дървен керемиден покрив. Конструкцията му се състои от една надлъжна и две напречни ферми, които със своя детайл, подкоси и други елементи изглеждат доста ефектно в “интериора”. По-късно добавихме и сушина за дърва и за складиране на необходими аксесоари.

Всеки подобен обект има две условно разграничени зони – за приготвяне на храната и за нейното консумиране.
Разбира се, основното не е храненето, а удоволствието от общуването. Тази втора зона може и да не е покрита или даже обособена на едно място, но във всички случаи трябва, е във функционална връзка с първата. Тук под покрив около маса могат да се съберат до двайсетина души; с добавените от собственика подвижни прозрачни екрани по периферията удоволствието може да продължи и при по-хладно време.

Вторият важен елемент са, разбира се, огнищата.
Тук те са две: едно голямо, съоръжено с електрически задвижвани шишове за агне и птици, и едно по-малко, повдигнато на височината на работния плот (на него има и мивка). Зад малкото огнище, съгласно българската традиция, има пещ, оразмерена да побере не само гювеч или рибник с шаран от водоема, а и тава с агне – за радост на любителите на тази кулинарна технология.
Огнищата са и най-сложното при изпълнение на барбекюто. Независимо, че изискванията са облекчени в сравнение с изпълнение в затворено, пространство, все пак трябва да се осигурят достатъчни сечения на комините (отделен комин за всяко огнище), огнеупорна облицовка за горивните камери (шамотни тухли), съответните наклони за стените на димоотводните камери (“булото”, “коша”), достатъчна височина на комина и защита от изхвръкнали искри (напр. “фина”, т.е. телена мрежа).
Ако “базовият лагер” (кухнята в къщата) е далече, както е тука, и възможностите позволяват, може да добавите хладилник с напитки, шкафове за прибори, подправки и хляб, чак до газов котлон и миялна машина.
Огънят гори, печеното цвърчи, виното се лее, приятелите са наблизо, наоколо природа и тъй милите на всяко българско око и сърце варосани стени, керемиди, дърво, здравец...
Какво “барбекю” е това? То и “чеверме” май не е българска дума, но сякаш по подхожда.

Автор: aрх. Лило Попов
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари