Архитектурният резерват Копривщица

Копривщица е един от малкото градове, които напълно са запазили архитектурата на Възрожденския период.
15.04.2006
сп. “Още за къщата"
936
архитектура, възрожденска, лютовата къща, музей, дворове, Копривщица
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев

Град Копривщица е разположен близо до река Тополница, на 1060 м надморска височина.
Намира се на 110 км югоизточно от София и на 80 км северозападно от Пловдив. Копривщица е град-музей и уникално селище, което компактно е запазило над 250 паметника от архитектурата на Възрожденския период.


 снимка: Димитър Шиклев


Градът датира като селище от XIV век. Населението му се е занимавало със скотовъдство, производство на аба, кожарство, бояджийство и други занаяти. Гражданите на Копривщица са се доказали като добри търговци, като са достигнали до Истанбул и Александрия. Богатото и изтънчено селище бива ограбвано и изгаряно от турски разбойници три пъти и издигано наново от пепелта. То достига своето величие през XIX век, когато населението на града е 12 000 души. През този период тук се строят обширни къщи, училища, църкви, фонтани и мостове.снимка: Димитър Шиклев


През 1837 година тук отваря врати първото класно училище. През 1867 година Тодор Каблешков основава студентското общество “Зора”, а Васил Левски основава революционен комитет в Копривщица.


снимка: Димитър Шиклев


На 20 април 1876 година тук е гръмнала първата пушка, оповестила началото на Априлското въстание. Така се поставя началото на героичната Априлска епопея на Българския народ. Тодор Каблешков прогласява възстанието, а друг гражданин на Копривщица - Гавраил Хлътев, оповестява идването на непреклонния лидер на българския бунт Христо Ботев. Градът е родно място на много велики българи от Възрожденския период като Богдан войвода, Дончо войвода, Добри войвода, Димчо Дебелянов.
Копривщица е един от малкото градове, които напълно са запазили архитектурата на Възрожденския период. Къщите от този период са с колоритни дворове, заобиколени от високи каменни стени и порти, а безредно построените извивки и тесни паважи, многобройните чешми допринасят за атрактивността на малкия град. Най-голямото богатство на Копривщица са нейните къщи от Възрожденския период, част от които са превърнати в музеи. Една от тях е Ослековата къща. Тя е най-известният архитектурен и етнографски паметник на града, собственост на богат търговец от Копривщица от средата на XIX век. Домът на Георги Бенковски - ръководителя на Априлското въстание, също представлява интерес.

Дървеното оръжие, знамето на доброволците, шито от Райна Княгиня и оръжието на войводата са най-ценните реликви от тези велики времена. Къщата-музей “Любен Каравелов” ще ви запознае с революционните и журналистическите дейности на един от най - видните синове на Копривщица и цяла България. Като най-лирична къща, може да се определи къщата на Димчо Дебелянов. Както в другите къщи-музеи и в тази е била пресъздадена атмосферата, в която е живял Дебелянов. Освен изброените къщи може да се види и църквата “Свети Николай”, както и “Мавзолеят-костница от 20 април”, в памет на  загиналите в Априлското Въстание. Интересна е и Каблешковата къща.


 
снимка: Димитър Шиклев


Със своята архитектура впечатлява и Лютовата къща. Построена през 1854 г. от пловдивски майстори за копривщенеца Стефан Топалов, тя притежава богато изрисувани стени и красиво дърворезбовани тавани. През 1906 г. къщата е продадена на търговеца Петко Лютов - оттук и името, с което е известна днес.

Автор: сп. “Още за къщата"
Закони Нормативна база Коментари