Антиграфити или как можете да защитите фасадата на вашата сграда от „артистичния” вандализъм на градската субкултура

Опитът на градове напреднали в борбата с графитите показва, че един от ефективните начини за решаване на проблема, като изключим преследването на вандалите от полицията, е предварително обработване на повърхностите, обект на графити, по специален начин.
15.06.2007
инж. Камен Лазаров
651
Графити, антиграфити, фасади

„РИСУВАНЕТО НА ГРАФИТИ НЕ Е ИЗКУСТВО”, „РИСУВАНЕТО НА ГРАФИТИ Е КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ” !? Едно определениe за този феномен отива дори и по-далече: „РИСУВАНЕТО НА ГРАФИТИ Е ТЕРОРИЗЪМ В СТАДИЙ НА ЛАРВА!”

Вярно ли е всичко това? Пресилени ли са горните твърдения? Колко дълбоко е засегнато нашето общество от явлението, чийто ефект ежедневно е пред очите ни и защо никой не говори за него?… Може би думата имат изследователите на социума, ангажирани засега с много по-доходни занимания - да ни убеждават колко сме мъдри, когато нямаме мнение за нещата, случващи се около нас (негласувайки).
Все пак явлението графити дойде и при нас и с агресивността, характерна за всеки представител на субкултурата завладява пространства с просташкото си самочувствие на алтернатива на традиционните естетически норми.

Може би виждайки опасност в това, напредналите нации имат специални закони, инкриминиращи шаренето на стените с графити. Нашите управници пък наопаки, стигнаха дотам, че организираха състезание по графити между малки представители на балканските нации, …за да ги сближат. Ама имаше ли нужда! Колкото и да се караме помежду си на Балканите, щом се отвори възможност за зулум, действаме си заедно – я някой „канал” ще организираме заедно, я нещо друго, та да ни се чудят в цяла Европа.


 

И ако на някого написаното дотук му се е сторило емоционално, бързам да внеса малко цифрови уточнения: става дума за пари, и то за неочаквано много пари. Вижте по-долу резултатите от едно изследване и сами ще се уверите. Колко са годишни разходи за преодоляване на проблемите, причинени от драскането на графити?
Отговорът звучи неочаквано - МИЛИАРДИ загуби!

Проведено представително проучване в 43 калифорнийски града с различна големина и население от различни социални групи показва, че направените разходи за премахване на графитите са 4.71 щатски долара на човек или 167 милиона годишно! (Хак им е, като харчат пари за глупости, ще каже някой!) Използвайки същия метод на изчисляване, се стига до извода, че тези разходи в рамките на САЩ са 1.3 милиарда щатски долара, а в световен аспект 28 милиарда за година! Тази сума не включва разходите, правени от собствениците на частни сгради и частния бизнес. Ако се добавят и те, плюс степента на инфлация, общо годишните загуби възлизат съответно на 8 милиарда щатски долара за САЩ и 50 милиарда щатски долара за целия свят.

Същото проучване, но в рамките на Асоциацията на търговците на недвижими имоти в Калифорния показва, че стойността на собствеността, засегната от графитите, е понижена средно с 20 %. При обща стойност на годишните продажби в областта на недвижимости, възлизаща на 315 милиарда долара, загубите само в Калифорния биха могли да достигат 63 милиарда щатски долара годишно! Помислете какво би станало, ако тези суми се изразходваха за развитието, да речем, на архитектурата, а за екология, или просто ако бъдат спестени на обществото!


 

И все пак, проява на артистизъм ли са графитите?
Отговорът е почти еднозначен: НЯМА НИЩО АРТИСТИЧНО ВЪВ ВАНДАЛИЗМА!
Затова време е това явление да влезе в полезрението на общинските и държавните чиновници, защото ако решаването на проблема с мръсотията е повече или по-малко въпрос на политическа воля, то графитите са само видимата част на по-дълбоки социални явления, чиито последствия се изразяват в ежедневно нарастващи загуби и непоправимо увреждане на заобикалящата ни градска среда.

Опитът на градове напреднали в борбата с графитите показва, че един от ефективните начини за решаване на проблема, като изключим преследването на вандалите от полицията, е предварително обработване на повърхностите, обект на графити, по специален начин. Дали защото е бизнес или защото преобладаващите обществени нагласи са против рисуването по стените на сградите, измислени са и съответните повече или по-малко ефикасни начини за противодействие.


Първите реакции срещу графитите са били (а у нас като че ли почти единствени засега) боядисване на повредените повърхности. Това обаче не само не спира „творците”, а напротив, действа им като покана за изява върху чист лист хартия. При по-голямо упорство от страна на собственика на сградата процесът влиза в порочен цикъл на боядисване и шарене, докато накрая една от страните не издържи и се откаже – ясно коя.

Все пак производителите на бои и покрития се заемат да решат проблема, като в основата на подхода им е принципът на превенцията. Те измислят такива продукти, които нанесени върху стените ги правят „негостоприемни” за рисуване с маркери и спрей. Повърхността придобива специфични свойства и боите се стичат по нея, без да могат да бъдат фиксирани. Естествено творците отиват там, където няма такава обработка.
Но дори и върху защитените с конвенционални средства стени боята на графитите остава.
Второто изискване към повърхността, обработена с тези продукти, наречени най общо АНТИГРАФИТИ, е тя да може лесно да бъде почиствана от нанесените рисунки, без да остават следи. За да се обезкуражат следващи набези, изпълняването на това изискване е много важно. Ако не, графити-маниаците са достатъчно амбициозни и ще се възползват от възможността да покажат своето превъзходство - почти с партизанска тактика.

Стимулирани от нуждата на пазара, производителите на антиграфити продукти предлагат прозрачни вакси, които след нанасяне върху повърхността запазват в известна степен естествения цвят и визия на фасадите. За съжаление ваксите блокират почти напълно порите и стената загубва свойството си да „диша”. Това води до промяна на влаготоплинния баланс на сградата и предизвиква вторични нежелани ефекти по фасадата и във вътрешността. От друга страна, след графити-атака на обработената с вакса стена, заради разтворителите в използваните спрейове и мастила на маркерите ваксата ги „всмуква” навътре в порите. При опит за почистване графитите се отстраняват в по-голямата си част от повърхността, но проникналите в порите мастила и бои не могат да бъдат премахнати. Така след почистване върху фасадата остават бледи, но все пак видими сенки на съществуващите графити. Тоест, макар и относително евтина, системата е неефективна. Неприятното в случая е, че ако собственикът реши да боядиса стената, това не може да се случи заради нанесената вакса. Оказва се, че е едно полурешение, което не върши работа.

Друг радикален подход в борбата с графитите са прозрачните полиуретанови покрития. Трябва да се признае, че ефектът след прилагането им по отношение на последващо почистване е безспорен. Боите от спрейовете и ацетатните маркери не взаимодействат с основата и могат да бъдат премахнати лесно с почистващи гелове. За съжаление твърде силното „лекарство” по правило има и силни странични ефекти. Полиуретановите антиграфити системи образуват плътен филм върху обработваните повърхности. Променят визията на фасадата, придавайки й „мокър” вид. Блокират порите и конструкцията не „диша”. Следствие на това зад облицовката или зад покритието протичат процеси на кондензиране на водните пари, което води до поява на тъмни петна, нарастване на парния натиск през лятото и замръзване през зимата. Резултатът е разрушаване на покритието и подчертаване на фугите от излужените соли (ефлоресценция). В допълнение боите, използвани за графити, се нанасят добре върху полиуретана и това стимулира нова инвазия след почистване на старите графити.

Очевидно нужен е продукт, който ефективно защитава фасадите от графити, без да създава други проблеми. За щастие Degussa GmbH разработи система за защита Protectosil ANTIGRAFFITI®, която напълно задоволява тези изисквания. Една от силните страни на Protectosil® е неговата способност да осигури ненадмината защита, без да предизвика сериозни промени във външния вид на повърхността на основата. Това се дължи на иновационния механизъм на действие: химията на основа на силаните, едно от приоритетните развойни полета на Degussa.

Protectosil ANTIGRAFFITI® и Protectosil ANTIGRAFFITI® SP имат хидрофобни и олеофобни свойства, така че обработените с тях повърхности отблъскват мръсотията и мазнините. Нито вода, нито бои и мастило от маркери на основата на разтворители могат да проникнат в порите на строителния материал. Графитите се отблъскват и се стичат по повърхността. Понеже боята не прониква в покриващия слой, почистването в повечето случаи става лесно. Драскачите се обезкуражават от получения ефект на “стичане”, тъй като не са в състояние да създадат желаното изображение с боядисващите си спрейове или маркери. За да напише едно малко или много четливо “Хей”, рисувачът се нуждае от три пъти повече боя и време от обикновеното. А и едното, и другото обикновено липсват предвид стила им на работа.

Начин на действие на системите срещу графити


Повърхността  на основата след въздействие със спрей.

Рисунката по-горе схематично показва , как Protectosil ANTIGRAFFITI® предпазва повърхностите от водни или мазни вещества по различен и много ефикасен начин с характерният ефект на капкообразуване. За разлика от полиуретановите системи и ваксите, Protectosil ANTIGRAFFITI® не запечатва повърхността и позволява свободно преминаване на водните пари.

Protectosil ANTIGRAFFITI® е издръжлив на климатичните условия
Издръжливи, привлекателни, дишащи – естествените повърхности съчетават всички тези качества. Природата е модел при създаването на Protectosil ANTIGRAFFITI®. Системите за третиране срещу графити се делят на три различни класа: временни или предпазни системи за защита, полупостоянни и постоянни системи. Предпазните системи за защита трябва да се нанасят отново след всеки етап на почистване, докато постоянните издържат около 10 почистващи цикъла. Молекулите на Protectosil ANTIGRAFFITI® се свързват химически с повърхността и са устойчиви на атмосферните въздействия. Това е условие за получаване на ефикасната и дълготрайна защита, каквато предпазните системи не осигуряват.

Protectosil ANTIGRAFFITI® е икономичен
Производството на Protectosil ANTIGRAFFITI® се базира на уникална нанотехнология. Разходите за защита на единица площ, включващи стойността на продукта и труда за полагането му, са сравними с тези на постоянните системи за контрол на графити на база полиуретан. Предпазните системи за защита са на пръв поглед евтини, но трябва да се вземат под внимание цените за труд за повторно нанасяне след всяко почистване. Съпоставяйки общите разходи, използването на Protectosil ANTIGRAFFITI® е най-изгодата ценова и експлоатационна алтернатива.

Основата запазва способността си да пропуска водната пара
Protectosil ANTIGRAFFITI® запазва фасадите, действайки импрегниращо на молекулярно ниво, като запазва паропропускливостта. За разлика от покритията, които запечатват повърхността с филм, Protectosil ANTIGRAFFITI® позволява на водната пара свободно да се отделя. Сградата може да диша, влагата не е затворена и строителният материал се запазва. С Protectosil ANTIGRAFFITI® еквивалентната стойност на дифузията на водната пара (sd) на основата се увеличава само с 0.003 м., докато другите постоянни системи за контролиране на графити могат да предизвикат увеличение в тези стойности до няколко метра.Protectosil® не съдържа разтворители и не вреди на околната среда

Protectosil ANTIGRAFFITI®, Protectosil ANTIGRAFFITI® PRIMER и Protectosil ANTIGRAFFITI® SP са създадени да бъдат екологични продукти. Те не съдържат разтворители, съдържанието на летливи органични съединения е почти нула. Не се класифицират като опасни.

Protectosil® е лесен за нанасяне
Тъй като Protectosil ANTIGRAFFITI® не е опасен, той може да се нанася бързо и лесно с пръскачка за ниско налягане. В зависимост от вида строителен материал може да са необходими няколко “ръце”. Циклите на съхнене между тези “ръце” могат да бъдат от 10 до 60 минути, в зависимост от климатичните условия. Това означава по-ефективно използване на работните екипи, които могат да изпълнят няколко проекта за един ден. Нанасянето на полупостоянната защита Protectosil ANTIGRAFFITI® SP може да бъде осъществено както с пръскачка, така с четка или бояджийски валяк.

Използването на защитни постоянни или временни покрития е само едната част от системата за антиграфити. След графитна атака важно е последствията да бъдат отстранени. Често графитите са само от една или две думи, наречени “таг”, и се нанасят със спрей или маркер. Тези тагове се премахват лесно от повърхности, които са защитени с Protectosil ANTIGRAFFITI® или Protectosil ANTIGRAFFITI® SP с помощта на Protectosil® PROFICLEAN GEL, четка и водоструйка с налягане не по-високо от 12 бара.

Protectosil® PROFICLEAN GEL лесно премахва широка гама от бои ,използвани за графити. Високият вискозитет на почистващия препарат и разтворените от него бои не позволява те да бъдат абсорбирани от основата.

Алтернативно почистване на големи, много гладки бетонови площи, които са защитени с Protectosil ANTIGRAFFITI®, може да се направи бързо и лесно, без употреба на химически препарати, посредством оборудване с високо водно налягане и едновременно вакуумно всмукване на отделения материал.


Дистрибутор:
Лийф група строителна химия ЕООД

Закони Нормативна база Коментари