Универсален дизайн

Или дизайн за всички – това е термин, който се отнася до широк спектър от идеи за проектиране на сгради, интериори, продукти и заобикаляща среда.
14.06.2014
Теменужка Захариева
1643
интериор, дизайн, архитектура, универсален дизайн
В кухнята – вградени изтеглящи се плотове под вградената фурна за улеснено изваждане и пренасяне на съдовете
Източник: Интернет

Или дизайн за всички – това е термин, който се отнася до широк спектър от идеи за проектиране на сгради, интериори, продукти и заобикаляща среда така, че те да са  достъпни и за възрастни и за по-малки, за хора с и без увреждания.


Източник: www.houselogic.com


Създаден е още преди повече от 20 години от архитект  Ronald L. Mace, който с терминът  "универсален дизайн" описва концепцията за проектиране на продуктите и заобикалящата ни среда така, че тя да бъде  естетична и използваема в най-високата възможна степен от всеки, независимо от възрастта му,  уменията и статуса, да удовлетворява нуждите на възможно най-голям кръг потребители без да е необходимо да се адаптира или променя.


Универсалният дизайн съвсем не е специализирана област на дизайна, засягаща само част от населението с увреждания или проблеми – независимо, че все още не е много популярен у нас, по света това е един все повече налагащ се подход за проектиране, защото напълно отговаря на тенденциите за нарастващ брой на възрастното население и за съвместен живот на няколко поколения в едно жилище. 


Има разлика между ‘достъпен дизайн’ и ‘универсален дизайн’ – вторият термин е по-всеобхватен, защото означава дизайн за всички, включително и за хората без увреждания. Какво означава това реално? Един пример – вече поставяните навсякъде и у нас наклонена пътека вместо или заедно със стълбището, както и достатъчно широки входни врати, които са улеснение не само за хора в инвалидни колички, но и за майки с детски колички и за всеки с голям куфар на колела. 
Смесители с вграден специален сензор, който се включва само с докосване или чрез поставяне на ръката под тях. Източник:  http://gizmodo.com


Още примери: смесителите с една лесно управляема дръжка вместо две кранчета, смесители с вграден специален сензор, който се включва само с докосване или чрез поставяне на ръката под тях;  душ кабини без прагове с ниво еднакво с целия под на банята и лентов сифон. 


Другите изисквания за една баня с универсален дизайн са наличие на място за сядане в нея и стабилни ръкохватки на достъпно място и подходяща височина; поставени такива и около тоалетната, мивката и ваната; нехлъзгащи се подове, заоблени ъгли и ръбове – всичко това е еднакво полезно и необходимо както за малки деца, така и за по-трудно подвижни възрастни хора, а и за безопасността и удобството на всеки от нас.

   
Душ кабини без прагове с ниво еднакво с целия под на банята и лентов сифон. Източник:  www.decorshome.net


В кухнята – вградени изтеглящи се плотове под вградената фурна за улеснено изваждане и пренасяне на съдовете; шкаф под мивката със сгъващи се врати така, че при евентуална необходимост и човек в инвалидна количка да може да я ползва удобно; изтеглящи се рафтове вътре в шкафовете за по-лесен достъп до предмети в долните шкафове.


В останалата част от жилището - стабилни парапети на стълбите, удобни за хващане, достатъчно широки нехлъзгащи се стъпала, за да може да се побере цялото стъпало; лесни за използване дръжки на вратите – тези във форма на топка са неподходящи, достатъчно добра осветеност на всички зони в жилището.Изисквания за една баня с универсален дизайн са наличие на място за сядане в нея и стабилни ръкохватки на достъпно място и подходяща височина. Източник: www.caseindy.com


И много други разумни улеснения, които биха могли да се включат още при първоначалния проект на едно жилище, за да могат хората от всички възрасти да живеят удобно в него. Същото важи и за всяка архитектурна среда и за обществените пространства.


По пътя на логиката е естествено да се очаква, че универсалният дизайн скоро ще се превърне и в печеливша маркетингова стратегия, подобно на тенденцията за екологично строителство и устойчив дизайн. Това вече се случва в страните с повече опит в това отношение. Време е и у нас дизайнерите и инвеститорите да се запознаят с него и да започнат да се възползват от предимствата му, а потребителите да настояват той да се прилага. 


Така че – помислете за универсален дизайн при следващия си ремонт!

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари