WPC декинг плочите- настилки за дома и градината

Декингът представлява масивна подова настилка направена от дървесно-полимерни композитни материали ( Wood Plastic Composites – WPC ).
14.05.2014
Светлана Желева
912
настилки, градина, двор, декинг, декинг плочи
„Естествен като дървесина, як –колкото пластмаса" - декинги за балкони
Източник: www.decking-bg.com

Животът се развива, а с него идват иновативните решения за дома, градината и  офиса. Най-хубавото е, когато можем да съчетаем 2 в 1 - практичното с модерното, красивото с екологичното.

Векове наред дървото е част от нашето жизнено пространство. Хората го ценят, заради усещането, което създава - близост до природата, уют, комфорт. Но понякога желанието да присъства повече у дома се сблъсква с неговите несъвършенства - когато приема и отдава влага, естествената дървесина променя своя цвят, размер и форма. Известно е, че под напора на водата дървото гние, а микроорганизми и вредители могат да го проядат отвътре.

Благодарение на развитието на науката днес вече има решение на тези проблеми. А то е стабилизиране на дървесния материал с полимерни съставки. По този начин са създадени и WPC( Wood Plastic Composites) дървените композитни (декинг) панели. Те представляват смлени частици от дърво, свързани с полимери. Устойчивостта и здравината на синтетичните съставки подобряват якостните характеристики на материала, като в същото време се запазва естествената красота на дървото.
Източник: www.decking-bg.com
Декингът изглежда като дърво, на допир дава усещането за дърво, обработва се като дърво, но е по-изискан и траен от масивната дървесина. Повърхността е устойчива на драскотини и вдлъбнатини, вследствие на удар. Избеляващите цветове, трески, деформирани ръбове, досадното и скъпо лакиране и омасляване – всичко това остава в миналото.


Декинг настилката вече е едно от най-популярните допълнения в градината. Тя се използва като естествена алтернатива на вътрешен двор и предлага атрактивна външна площ, която може да се използва за хранене, забавление или просто почивка. Градинската настилка се откроява и излъчва усещане за топлина, здравина и кара да се всеки да се чувства наистина като у дома си. Декинг настилката намира  приложение най-вече в откритите зони на къщи , резиденции, заведения –веранди, балкони, градини, басейни, фасади на сгради, аква паркове.Източник: www.decking-bg.com
Едно от големите  предимства на декинг плочите е, че когато те  са мокри, не са хлъзгави, не се деформират, с изключителна твърдост на повърхността, дълготрайност и здравина. Чувството, когато се стъпва по кадифената им повърхност, подсилва усещането за лукс в унисон с природата.

Цялостната декинг система и начина й на скрит монтаж е така разработена, че да предпазва от наранявания в следствие на трески и стърчащи винтове или пирони. Декинг панелите се обработват и монтират по същия начин, както и естествената дървесина. Те нямат нужда от омасляване, боядисване и особен вид поддръжка, но въпреки това не променят вида си с течение на времето.


Освен това за разлика от естественото дърво издържа на всякакви атмосферни условия и го прави много подходящи за открити пространства, където употребата на дървен материал е недопустима.  Поради спецификата на материала, от който е изработен, декингът е устойчив на плесен и насекоми. Същевремнно е екологичен и лесен за поддръжка, чрез измиване само с вода. Заради безопасността си е  подходящ още за детски градини и детски площадки.


Декинг плочите намират приложение най-вече в откритите зони на къщи      Източник: www.decking-bg.com

„Естествени като дървесина, яки – колкото пластмаса, тези нови материали завладяват градини, балкони, веранди”. 
Комбинацията дървесина плюс полимери се преработва като дърво, а остатъците могат да се изхвърлят, подобно на домашния боклук -  разясняват специалистите. 


Може да се очаква, че WPC декинга минава през тестове за безопасност и качество, които се оказва, че никак не са леки. Ако надникнем в „кухнята” на тези лаборатории,  то малко известен факт е, че тестовете се правят ежедневно. Освен това, за да са реалистични, те симулират буреносни условия. Традиционното поведение на дървото - да набъбва при влажност и да се свива на жега тук е сведено до минимум. Един от тези тестове включва потапяне на профили в продължение на 5 часа във вряща вода, а после 15 мин. в студена вода, като трябва да не са поели повече от 7 % влажност, разясняват експертите. Източник: www.decking-bg.com

Друг вид тестове се правят за проверка на издръжливостта. Много важно е те да издържат на тежки мебели поне 340-350 кг., без да се счупят. Това са само част от  изпитанията, през които преминават декинг-плочите в търсене на нови еко-, дизайнерски и технологични решения.
WPC декинг настилката е чудесен начин да се добави красота и уют на открити пространства в двора и градината. Именно заради това този вид настилка става все по-популярна част от екстериорния и ландшафтния дизайн.

 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари