Wellness у дома?

Съобразете го с мястото и любимите си навици.
15.01.2009
Антоанета Салфидж
1454
оборудване, сауна, парна баня, wellness
Възможно ли е да съществува идеална зона за почивка?
Източник: https://www.crystalspa.eu/bg

Искате да си имате лична сауна, която да не делите с чужди хора. Да ви е на крачка от банята, а не на километри от дома. Но все още се чудите дали вместо сауна да не си направите парна баня? А може би и двете? А трябва ли до сауната да има басейн?

Казват, че потапянето в студена вода след горещата стаичка било здравословно. И дали в домашния уелнес-кът ще остане място поне за велоeргометър или пътечка?


ЕФЕКТЪТ САУНА
Старо правило е: изпотиш ли се, ще оздравееш.
Доказано e, че хората, които посещават сауна веднъж седмично, много по-лесно понасят студа и смяната на сезоните. Сауната подобрява тонуса и жизнеността, отпуска мускулите, стимулира кръвообръщението. Високата температура помага на тялото да унищожи бактериите и вируси и паразити.


ПРАВИЛА, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕ 
Не поемайте храна един час преди сауна. Може да ви прилошее
Не употребявайте алкохол, кафе или цигари преди влизане в горещата кабина. Те възбуждат нервната система, повишават кръвното налягане. Последствията са силен световъртеж и гадене.
В сауна не се влиза с мокро тяло. Няма да се изпотите достатъчно, само ще натоварите организма.
Първоначалният престой не бива да е повече от 10 минути. Излезте, починете още 15-20 мин, завити с одеяло, облейте се с хладка вода и повторете. Вторият престой може да е 20-25 мин.
При първо влизане седнете на най-ниските пейки. Качването на по-високите банки трябва да става постепенно. Температурата на най-високото ниво обикновено е 90 º С.
Не правете повече от три влизания в сауната, за да не претоварите сърцето
Избягвайте плуването веднага след сауна. Опасно е, може само да се потопите за кратко в басейна.


 Чакайте, овладейте за миг фантазиите си и започнете планирането отново, този път рационално. В домашната зона за релакс не е нужно да има всичко от модерния спа-център или фитнес салон. По-важно е тя наистина да предразполага към отпускане и релакс. Основните фактори, които определят ефективността на домашния уелнес кът, са: проектиране според мястото, оборудване според любимите навици, декорация, различна от вкъщи.
 


https://www.crystalspa.eu Едиствената по рода си сауна S1 се отличава както със стилния си дизайн, изпипан до най-малкия детайл, така и с уникалната си функция да се разтяга и събира телескопично до размери, подходящи и за най-малките помещения в дома.

МАЛКО МЯСТО НЕ СТИГА
За да оформите удобен домашен уелнес рай, ви трябва поне една стандартна стая. В близост до помещението или в самото него трябва да е изведен отводнителен канал и да е инсталиран душ. Добре е да има естествена светлина и вентилация. Прозорецът е не просто препоръчителен, а задължителен, защото цялото това „мокро” оборудване, с което планирате да обзаведете стаята, ще отделя много пара, а тя трябва да излезе отнякъде.

Красивата гледка е екстра, но каква... Ако зоната граничи с пищно озеленен благоуханен двор или пред нея се простира синьото море, върхарите на планината или дори обикновен селски хълм, престоят на това място няма как да не предразполага към релакс.

ОБОРУДВАЙТЕ СПОРЕД ЛЮБИМИТЕ СИ НАВИЦИ
Какво всъщност трябва да има в частната уелнес-зона ли? Всички основни кътове, които съществуват в обществения уелнес център, като термална зона с парна баня, сауна и басейн, „бюти” зона с будоар, салон за разкрасяване, легла за масажи, зона за релакс, фитнес могат да се принесат и у дома, отговарят специалистите.

Единствената разлика обаче, която е и основно предимство на частния случай е, че вкъщи оборудването ще обслужва само вас и семейството и не само може, но и трябва да е съобразено с това, което ви се харесва. Приемете за приоритетен този основен критерий при избор на обзавеждане и ще установите, че много неща, които се считат за модни и ефективни, всъщност не пасват на вашия личен мир. Защо да си ги купувате тогава, след като няма да ги използвате.

САУНА ИЛИ ПАРНА БАНЯ? А МОЖЕ БИ И ДВЕТЕ?
Една от обичайните дилеми, пред които се изправя бъдещият собственик на домашен уелнес, е сауна или парна кабина. Разликата в удоволствието от двете процедури е много голяма заради различната влажност и различната температура на съоръженията.
Традиционната скандинавска сауна има две разновидности. Класическата процедура е най-приятна при температура около 75-90 градуса и при влажност 20-30%. От време на време със специален черпак се заливат нагорещените камъни на сауната и по този начин се получава нежна пара, която отново и отново прониква дълбоко в кожата. Порите се отварят, потта изхвърля мъртвите клетки на кожата и вредните токсини и всичко изчезва след освежаващия душ.

Малко по-екстремен е вариантът на сухата сауна с много висока температура от 95-110 градуса и почти никаква влага. Това изживяване е за хората, които предпочитат да усещат палещата жега, която като пелена обгръща цялото тяло и потта е единственото нещо, което може да те охлади. Класическата сауна не се препоръчва при хора с разширени вени, висока температура и остри енфекциозни болести, бременност, високо кръвно или проблеми със сърцето.


https://www.crystalspa.eu D12 Vario Onsen bath от KLAFS ви позволява да се насладите на пет различни типа баня - всичко това в малък, елегантен дизайн. 

За начинаещи парната баня е по-поносима от горещата сауна. В нея постоянното ниво на влажност е около 100%, а температурата не надхвърля 40-45 градуса, като този климат дава възможност да се наслаждавате на изживяването сред облаци пухкава пара. Освен с таван във форма на купол и парогенератор, модерните парни бани за домашна употреба често са оборудвани с още ред екстри, ароматизатори, хидромасажни душове и джетове, дори с тонколони и радио.

ПО-МАЛКАТА СЕСТРА
Отскоро на пазара се появи нова разновидност на класическата сауна – инфраред сауната. Вместо с традиционна електрическа печка отоплението в нея става с инфрачервено лъчение. Инфрачервената радиация прониква дълбоко в кожата и е много популярна за различни видове разкрасителни процедури и кожни проблеми, ревматизъм, болки в мускулите и др.


 
https://www.crystalspa.eu InfraPLUS: пейката на сауната се превръща в седалка. Чувстваш добре с натискане на един бутон, избирайки между три степени на сила. Сядането активира програмата, чрез сензори, които регулират седалката на база температурата на тялото

Температурата е по-ниска от тази в класическата сауна и по-поносима за тялото. Тя е по-удачен вариант за хора със сърдечни проблеми и е изключително подходяща при спортни травми, артрит, хронична умора. Най-хубавото е, че панелите за инфра радиация са самостоятелни устройства и могат да бъдат инсталирани във вече изградени сауни.

Материалът е един от най-важните компоненти на сауната. Родните фирми изграждат конструкцията на кабината, както с българска иглолостна дървесина, така и с вносно, предимно финландско дърво. Българският материал е по-евтин. Не бива обаче цената да е определящ фактор. Ако тя е смущаващо ниска е възможно материалът да не е добре изсушен, на места дървесината да сълзи или от високата температура дъските да се изметнат.

Дървесината, добита и обработена в скандинавските страни е скъпа, но пък с гарантирано качество. Финландските фирми са световни лидери в подбора, сортирането и сушенето на ела, смърч, бор или на най-скъпото дърво за сауни - кедър. Възможно е кабинката да се изпълни от комбинация от наш и вносен материал – често с цел постигане на оптимална цена. При този вариант най-често стените са от чам, а пейките от скъпо и гладко дърво.


https://www.crystalspa.eu/https://www.crystalspa.eu/ Дърво, стъкло и уединение. Всеобхватното редуване на дървени ленти и отвори характеризира уникалния образ на сауната. 

Напоследък в колекциите на водещи европейски производители се предлагат и комбинациите между дърво и алуминий. Бляскавият метал най-често се използва като рамка на стъклената стена или врата. Което изглежда много шик. Тази тенденция обаче повишава в пъти целта на сауната но пък я превръща в луксозен домашен кът.

Размерите на сауната също са от значение. От тях зависят комфортът и икономичността на съоръжението. Колкото по-малка е кабината, толкова по-евтина ще е тя. Но все пак не бива да е по-малка от 90х90, съветват специалисти.

Стандартните габарити за еднофамилна сауна са 2х2м. Възможно е да се изработят по индивидуален проект, така че да се съобрази с особеностите на частното пространство.

Сауната не може без печка. И от нея най-вече зависят разходите по кабината. Всяка специализирна фирма ще ви предложи варианти за отопление. Има модели на дърва, на електричество в комбинация с вулканични камъни и с инфрачервени лъчи.

Икономичността на всички тях зависи от пространството, което ще затоплят. Най-добре да уточните мощността на уреда със специалист, който да го съобрази с кубатурата на стаята. Най-икономични са шведските печки с марка Tylo, представени у нас от “Тарина дизайн”, загряват два пъти по-бързо от аналогични модели на други марки.

Съвременните модели обикновено се управляват от командно табло. С него не само се пали уредът, но и може да се настройва температурата, да се задава отложен старт, автоматично да се задействат режими за защита и сигурност, да се светва осветление, да се впръскват аромати, да засвири музика. Колкото по-сложна обаче е електрониката, толкова по-висока ще е крайната цена на съоръжението.

ДОМАШНИЯТ ФИТНЕС – ДВИЖЕНИЕ НА ЕДНО  МЯСТО
Ако решите да оборудвате частния си уелнес с фитнес кът, нека той не прилича на зала за изтезания. Поставете в него само уреди, които наистина ще ползвате. Ако мразите да тичате, купете си велоаргометър вместо пътечка. Многофункционалната лежанка, шведската стена и подходящият набор от гирички могат напълно да заменят огромните гладиатори, които, освен че заемат много място, са и доста грозни на външен вид. Напоследък много модерен е уредът от ново поколение, наречен


Power Plate my5
Голям е точно колкото стандартен велоергометър, но въздейства върху мускулатурата като цяла армия от уреди, при това без опасност от претоварване и травми. Power Plate използва модерна вибрационна технология. Оборудван е с вибрираща платформа, която чрез трептене с различен интензитет предизвиква много бързи свивания и отпускания на мускулните влакна.По този начин се активират много повече мускулни групи, отколкото при всеки друг вид тренировка. Силата и честотата на вибрациите се настройват посредством вградено електронно табло. Това го прави изключително удобен за индивидуална тренировка, защото програмите могат да се подбират в зависимост от личното ниво на физическа подготовка.
Дори и абсолютни начинаещи или обездвижени от заседналия начин на живот хора могат да започнат веднага своята грижа за тялото, стартирайки с лесна и кратка сесия на платформата. My5 позволява непрекъснато да държите под контрол вашето физическо натоварване и да напредвате постепенно до по-мобилизиращи програми за повишаване на силата, издръжливостта, гъвкавостта, мускулния баланс и координацията.

Ето защо Power Plate my5 прави интензивната тренировка напълно достъпна и възможна в домашни условия за всеки, който се стреми към постигане на върхова форма или добре оформен релеф на тялрото за много кратък срок от време. Уредът предполага и възможности за допълнително повишаване на резултатите чрез използване на различни техники като вдигане на гири, костюми за отслабване и т.н.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари