Viva Magenta! „Нетрадиционен нюанс за нетрадиционно време“

Viva Magenta представлява преобладаващо желание за оптимизъм, устойчивост, нестандартно мислене и технологични иновации, за да се създаде един по-добър свят.
06.12.2022
Теменужка Захариева
1316
цвят на годината, Viva Magenta
Източник: www.pantone.com

Само преди няколко дни, на 1 декември, по време на провеждащия се известен панаир Art Basel в Маями вицепрезидентът на Pantone Color Institute Лори Пресман представи цвета на 2023 година - Viva Magenta! - описвайки го като „смел и безстрашен червен нюанс, който пулсира и чието изобилие насърчава оптимизма и радостта... Viva Magenta представлява преобладаващо желание за оптимизъм, устойчивост, нестандартно мислене и технологични иновации, за да се създаде един по-добър свят.  Имаме нужда от смелост,  но търсим нещо, което насърчава радостта и е забавно. Животът в момента е нетрадиционен и предизвикателен в много отношения – мисля, че търсим неща, които ни помагат да избягаме... Изглежда като добър и подходящ избор за период, когато всичко изглежда много сиво, тъмно и мътно и много хора са загубили надежда. По същество това е цвят за устойчивостта на човешкия дух.“


От доста време, най-често през декември, всички говорим за цвета на годината и след Panton много компании започнаха да предлагат свои варианти. Това е донякъде объркващо, но е важно как точно се определя този цвят на годината, за да разберем смисъла и идеята – освен, разбира се, комерсиалния. 
 

Хортензия. Снимка на ...♡... от Pixabay 


Цветът е централен за човешкия опит като средство за разказване на истории, комуникация и връзка, посочва Джеймс Фокс, историк на изкуството в Кеймбридж и автор на Светът според цвета.


„Цветът на годината на Pantone означава много повече от „какво е модерно“ в света на дизайна; той наистина е отражение на това, което е необходимо в нашия свят днес, казва Лори Пресман. В продължение на почти 25 години компанията си поставя задачата да избере нюанс, който – според нейния обширен интердисциплинарен анализ на налагащите се нюанси в изкуството, модата, диайна и извън тях – не просто улавя духа на времето, но задава тона на следващата година.


Как точно се избира този цвят? 

Два пъти годишно – май и ноември – компанията е домакин в европейска столица на тайна среща на представители на групи за цветни стандарти на различни нации. Групата се събира в стая с бели стени, така че всеки да може ясно да види предметите, които техните колеги са донесли като вдъхновение.


След два дни дебат те избират цвят за следващата година. Резултатите от срещата се публикуват в Pantone View, който модни дизайнери, флористи и много други ориентирани към потребителите компании купуват, за да им помогнат при проектирането и планирането на бъдещи продукти. 


Източник: Pantone


Pantone направи революция в цветовата комуникация, като изобрети универсален цветови език. Днес над 10 милиона дизайнери и производители работят с  Pantone, за да избират, комуникират и одобряват цвят в дизайна.


Всичко започва през 1963 г., когато Лорънс Хърбърт, основателят на Pantone, създава новаторска система за идентифициране, съпоставяне и предаване на цветове, за да разреши проблемите, свързани с производството на точни цветови съвпадения в общността на графичните изкуства. За първи път собствениците на марки и дизайнерите имаха увереност, знаейки, че техните принтери могат да разберат и постигнат точния цвят.


Прозрението на Лорънс Хърбърт, че спектърът се вижда и тълкува по различен начин от всеки индивид, доведе до иновацията на PANTONE MATCHING SYSTEM®, книга със стандартизирани цветове във формат ветрило. Оттогава Pantone разшири своята концепция за система за съпоставяне на цветовете към други критични за цветовете индустрии, включително цифрови технологии, текстил, пластмаси, архитектура и договорни интериори и боя.


 

 

 

 

 

 

Интересно е, че PANTONE 18-1750 Viva Magenta е вдъхновен от червеното на едно от най-ценните багрила, принадлежащо към семейството на естествените багрила, произвеждано още в миналото от изсушени насекоми и е едно от най-силните и най-ярките, които светът познава. 

Cochineal - малкото насекомо, което вдъхнови компанията за новия цвят за 2023 г.. Изображение: Pantone
 


„Избрахме този цвят, защото смятахме, че това е нетрадиционен нюанс за нетрадиционно време, нещо, което може да ни представи нова визия“, казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на института, пред TIME. Viva Magenta, отбелязва тя, предава сила - но по настоятелен, не агресивен начин.


Той се намира някъде между синьото и червеното, между усещането за топло и хладно. Той е на 150 години, но все още е обърнат към бъдещето, едновременно цифров и първичен. 
 

Палитрата Magentaverse на Pantone. Източник: Pantone


Палитрата Magentaverse на Pantone включва седем допълнителни нюанса, от сив пясък до полета от ръж, които предлагат фин баланс на едноименния пурпурен цвят.


Различни нюанси на ярко червената гама, включително и магента видяхме и по време на последната Седмица на дизайна в Милано през юни тази година.  
 

Кухня от изложението Salone Del Mobile. Снимка: Теменужка Захариева

 

Закони Нормативна база Коментари