Vintage – носталгията на модерния свят

Vintage е стил, мода, течение, заигравка с чаровните мебели и аксесоари, които пренасят миналото в нашето съвремие...
15.04.2008
Мая ЯНЕВА
522
интериор, декорация, аксесоари, стил
Източник: сп. "Още за Къщата"

Vintage е стил, мода, течение, заигравка с чаровните мебели и аксесоари, които пренасят миналото в нашето съвремие...
Най-напред откъде произлиза названието - терминът vintage е свързан с виното, с неговите качества, зрялост и вкусови превъзходства. Каква е основната разлика между antique и vintage, докато с първото определяме най-общо казано достатъчно стара вещ, при vintage определящи са високото качество, особеностите на конкретния период. За да определим дадена вещ като vintage възрастта й трябва да е най-малко 20 години.Източник: www.ArchliveSoftBlogSpot.com

Vintage могат да бъдат наречени широк кръг от предмети, без задължително да притежават антикварна стойност. За да бъде наречен един предмет vintage, то той трябва да e най-доброто за конкретен период, да бъде представителен образец, да носи духа и настроението на времето на създаването си. Образно казано vintage е като запечаталият се спомен за най-хубавото момиче от гимназията... Образците, които днес наричаме vintage повечето хора реално си спомнят – дали от своето собствено детство (или дори от своите зрели години), или просто от домовете на своите баби.Това е един носталгичен поглед, носталгично чувство. То може да възпроизведе уютни спомени и емоции от детството – усещане за комфорт и сигурност. След войната хората използват стари мебели от най-различни епохи - фини антики и семейни реликви, предавани от поколение на поколение, съчетани с най-обикновени елементи, които са ръчно изработени или реставрирани.

 

Ако намерите мебели от различни стилове и различен вид дърво, можете да опитате да ги боядисате в бяло или пъстро. Опитайте да постигнете изрично подчертан стил като нанесете вакса на тънък слой по краищата и ъглите, с което ще добият естествен вид. Боядисайте отгоре, а след това изтъркайте тези участъци с шкурка или фина тел, така че да се покаже дървото. Така ще създадете свой собствен оригинален, изразителен и износен вид.

 
Източник: Bulgarien Furniture Group

Изберете приглушени и пастелни тонове за стените и текстила – всеки цвят ще подхожда, стига да не изберете някой ярък, модерен и свеж цвят. Прибавете акценти с десенирани тапети, красиви платове за тапицерия, калъфи за мебели, бродерии, плетива, възглавнички и завеси. Потърсете красиви, флорални десени, особено такива с рози.
Не се страхувайте да смесвате и съчетавате десени и текстили, стига това да става с вкус и мярка, наблегнете на красивите покривки, калъфи, плетени дантели, пачуърк - всичко това наистина ще внесе топло, уютно и носталгично чувство.


 
Аранжирайте аксесоари
от определени епохи и колекции на етажерки или в стъклени витрини в кабинета си – потърсете красиво орнаментирани порцеланови или керамични фигурки, чаени сервизи, или големи купи и вази за небрежни букети (може и набрани от собствената ви градина). В кухнята подредете красиви чинии за хранене, кани за мляко, плетени кошници за яйца, чинии за масло, панери за хляб. Това наистина е добър стил за всеки, който обича ювелирни предмети и изискани колекции – дайте израз на вашето хоби и покажете предпочитанията си, а ако нямате - потърсете ново вдъхновение! Постигането на vintage усещане във вашия дом е чудесен повод да изразите себе си.

 

Автор: Мая ЯНЕВА
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари