TNAH 2004 – THE NEW AMERICAN HOME

Чрез успешното използване на иновационни структурни материали, този проект вдъхва нови надежди на строителите, в опитите им да постигнат дълготрайност и качество, за сравнително кратки срокове на строителния процес.
15.11.2008
Весела Маркова
251
бетонова къща, лофт къща, TNAH 2004
Източник: Erin O’Boyle

Архитектурен консултант: Арх. Ван Стратен
Copyright: The Portland Cement Association (PCA)
Снимки: Erin O’Boyle
www.cement.org

 

The New American Home (TNAH) 2004 е бетонова къща, построена от изолирани бетонови форми (ICFs). Къщата е издигната за период по-кратък и с доста по-малко работна ръка в сравнение с нормален строеж. Оставащият кофраж ICFs позволява стените да се издигат бързо, освен това чрез тях се елиминира проблемната зона на връзка между бетоновите основи и зидарията, като значително се ограничават термичните загуби. Изолираният бетон повишава като цяло енергийната ефективност на външните стени на къщата, без да се налага допълнителна изолация. Екипът от дизайнери и строители разработва и специални изолирани панели за покрива (SIPs), с помощта на които идеята за дълбоките стрехи над терасите е била осъществена. Интериорните стени са решени отново със стоманено рамкиране и устойчиви на влага панели от стъкло-мат. Единственият начин да се комбинира лофт дизайна с енергийно ефективна конструктивна схема е чрез индустриализирани технологии и системи в строителството.


Чистите линии и отворените пространства, постигнати благодарение на оригиналната „лофт” концепция, обезпечават къщата с дълги часове естествена светлина, перспективни гледки и бърз достъп през основното ниво до обширния двор.

„Лофт-къщата” е сравнително ново и не добре познато явление в предградията от еднофамилни къщи. Чрез успешното използване на иновационни структурни материали, този проект вдъхва нови надежди на строителите, в опитите им да постигнат дълготрайност и качество, за сравнително кратки срокове на строителния процес.
 



Вътрешните разпределения не са категорични, те са изключително неангажиращи и ненатрапващи се, което позволява на обитателите сами да решават и експериментират с функциите на отделните пространства и с разполагането на мебелите. Така къщата прокламира свобода и различен начин на живот. Като обект, отчетливо дистанциран от нормите, от екстериора до трите нива в интериора, TNAH 2004 очертава нови перспективи за строителите, помагайки им да предизвикат интерес в нарастващата бройка от заможни, свободно мислещи и с експериментаторски дух бъдещи собственици.

Терасите, заобикалящи TNAH 2004 г. са наистина грандиозни. Най-интензивно използващите се участъци са покрити от медните стрехи на къщата. Прекрасните панорамни гледки както и луксът на открито, са отличителните черти на външните пространства.

  

Терасата пред главния вход е натоварена с най-много функции, от една страна това е зоната за посрещане на гостите, служи и като терен за парти на открито, както и за вечеря на открито, благодарение на достъпа до кухнята. Може и да се използва като място за релакс с гледка към водната площ. Но най-ценното качество на архитектурното решение са многобройните опции за достъп до външното пространство, позволяващи пълноценно използване на площите за отдих на открито.

Вместо да впечатли посетителите си с грандиозен обем, семпло решеният главен вход дискретно въвежда в елегантната обстановка. Лофтът е решен с изчистен съвременен дизайн и актуални текстури и повърхности. От уредите от неръждаема стомана и шкафове от избелен клен в кухнята до оцветените бетонови подове и стоманеното стълбище, къщата предлага семпла, но елегантна основа за идеите на бъдещите собственици.



Освен това TNAH 2004 предоставя възможността да бъде променяна с течение на времето, за да отговаря винаги на новите потребности и идеи. Тази гъвкавост позволява на къщата да се радва на дълъг живот и да отговаря адекватно на нуждите на собствениците, дава им необходимата стабилност и сигурност с безкрайни възможности, така, че те могат да остаряват спокойно в дома си. За удобство на обитателите асансьор обслужва и трите нива на къщата. Вътрешните разпределения също привнасят духа на градския живот, макар и в предградието. Интериорните врати са от избелен ясен, което подчертава модерния дизайн и стила на обзавеждане в цялата къща.



Подобно на окачен таван, 60 сантиметрови квадратни плочи от бетон са монтирани (повдигнати) върху наклонена бетонова подложка, образувайки равна и стабилна повърхност на уширената дворна площадка пред главния вход. Освен че е завидно издръжлива, конструкцията е така изградена, че да предпазва къщата от водата, като я отвежда по наклона на плочата-подложка. Положени хоризонтално върху настройващи се пиедестали във всеки ъгъл, плочките са монтирани без спояваща фуга, така че дъждовните и оттичащите се води се просмукват помежду тях и в зоните на връзките преминават надолу към наклонената бетонова плоча.

Сред основните стаи в „The New American Home 2004”, само кухнята и мастер сюита имат твърдо определено предназначение. Останалите пространства могат да бъдат довършени и обзаведени спрямо нуждите и начина на живот на собствениците. Многофункционална стая може да бъде аранжирана като традиционна дневна, домашен кабинет или библиотека, може да бъде организирана и като ателие или студио, голямата, отворена стая илюстрира много добре предимствата на лофт-дизайна.

  

В допълнение към луксозното оформление на мастер сюита, горното ниво на къщата е решено като многофункционално пространство, също както и обширната тераса предоставя място за лични занимания или събиране на гости. Всяко ниво има достъп до тераса или патио. Сукулентна, силно сухоиздръжлива градина е разположена в добре осветена вдлъбнатина на нивото на сутерена. Други своеобразни капризи в този дом са арт галерия, асансьор, външно джакузи, инсталирано на терасата на мастер сюита, медни облицовки и финиши, накъдето и да погледнеш.

В съответствие с лофт концепцията, по отношение на разпределение и рационално усвояване на пространството, кухненската част предлага достъп и е отворена към останалите помещения, както и към външните пространства като същевременно предлага универсален урок по планиране на пространството и разпределяне на обемите за съхранение, приложим към всеки един тип жилище.



Кухненският остров също може да се определи като мултифункционален, с водонепропусклив кухненски плот, наподобяващ гранит, но изграден на базата на кварц, в комбинация с мивка с две корита и батерия от неръждаема стомана от висококачествен ресторантьорски клас. Кухнята – емблемата на лофта, поддържа максимално удобна връзка с близките помещения и особено с основната тераса (пред главния вход), където се събират гости и се сервира храна.

Ефективността на кухнята е подсилена от камина, изградена от мозаечни плочки и обслужваща също така многофункционалната стая, на полу-ниво по-долу от кухнята.

Горната повърхност на камината представлява удобен бюфет бар-плот за бързо хранене и лека закуска, като същевременно върху тялото на камината е монтиран плосък TV екран с висока резолюция. Същевременно килерчето за провизии и кухненски прибори, вляво от хладилника, е под ръка на домакинята, скрито в ниша зад асансьора, частично замаскиращо шкаф за кратко и дълготрайно съхранение с височина от пода до тавана както и пространството за приготовление на храната. Така хладилната витрина за вино и кухненският плот за домакински уреди запазват своята представителност.

Рационалната, но добре обзаведена кухня е така организирана, че да прикрива практическата неугледна страна на домакинстването, но без да стопира гледката или да възпрепятства достъпа до неформалната зона за хранене и останалите помещения. Всичките тези елементи са комбинирани, за да създадат елегантна, ненатрапчива кухня, такава която фокусира повече върху функционалността и чистите, опростени повърхности, отколкото върху драматичното първоначално впечатление, което най-често се разбива от липса на всякакво удобство и практичност.



Като баланс и за смекчаване на строгите „бетонови щрихи” на интериора са използвани традиционни килими. Макар и стриктно следвайки лофт концепцията, второто ниво представлява преход към по-интимна и уединена обстановка. Основната спалня, разположена на това ниво, позволява на собствениците да се възстановят и отпочинат от широко отворените пространства и припокриващите се функции на помещенията от първото ниво както и оживлението, съпровождащо помещенията за забавление на най-ниското ниво. Сравнително не голямата спалня изпъква с луксозно изпълнение, вградена в стената камина и плазмен екран, собствена тераса и гардеробна.



Системата за плъзгащи се врати LiftSlide буквално “изтрива” целия ъгъл на къщата, между стаята за СПА процедури на горното ниво и северозападната тераса. В затворено положение трудно може да се предположи, че стените от прозорци, оформящи ъгъла, въобще могат да се задвижат, но само съвсем леко придърпване и подвижните стени се плъзват далеч една от друга в добре прикрити релси по пода и тавана, оставяйки отворено пространство по цялата височина. Лекотата и бързината на тази трансформация заличава границата на усещане за вън-вътре. Но системата е снабдена и с многоточков заключващ механизъм, обезпечаващ сигурността на дома. Специални улеи пренасочват водата далеч от релсите на плъзгащите се прозорци. Дограмата от ела е със специално метално покритие, което заедно с изолиращите стъкла, осигурява и термична ефективност.

Усвояването на сутерена като допълнително пространство, където да с настанят всичките помещения за хоби и развлечения само по себе си противоречи на лофт концепцията, освен ако не е перфектно направено. В случая думата мазе звучи неуместно, използвана, за да се опише местоположението на арт галерия, патио, помещения за хобита и разнообразни забавления. За да няма и спомен от тъмно и мрачно мазе, изобилие от дневна светлина е внесена в пространството посредством редица сполучливи хрумвания. Освен че са прозрачни стъпала, водещи до сутерена, стълбището е решено с такъв наклон, че да улавя светлината от западните прозорци, както и от широките врати към патиото (на основното ниво).



Друг източник на светлина е обширният вътрешен английски двор в края на арт галерията най-интересното решение светлина навлиза и от изхода на дълбоката патио градина към двете спални, от които се достига до дек с водна площ, посредством група от широки бетонови стъпала.



Огледалният образ на спалните в най-ниското ниво, които заемат половината от площта на сутерена, предлагайки на собствениците множество допълнителни възможности – от спални за гости до стая за игри, домашен кабинет, йога стая, фитнес или ателие. Всеки сюит има излаз към патиото и оттам до горното ниво и водната площ.



Останалата половина е заета от домашно кино, винарна с прилежащ мокър бар, гримьорна, помощна стая, в която са поместени пералнята и редица други съществени за обслужването и поддържането на дома функции, системата за уеб контрол на дома както и резервни помпи в случай на проблем с канализацията.



Използвайки подземното пространство за настаняване на всички допълнителни и необходими функции, надземното пространство остава свободно и неограничено от битови и утилитарни помещения.

В къщата са монтирани високоефективни газови бойлери за топла вода. Осветлението в сутерена е икономично благодарение на комбинирането на различни ел. крушки, в това число халогенни и компактни флуоресцентни. Система за контрол на вътрешния климат позволява на собствениците да пестят енергия, като оптимизират условията на вътрешната среда.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари