Terrazzo: нов поглед към старинната техника

Новото откритие на младите поколения дизайнери, така нареченото Terrazzo, което през тази година виждаме навсякъде.
14.12.2017
Теменужка Захариева
996
интериор, интериорен дизайн, тенденции интериор, terrazzo
Kерамика с десенTerrazzo дизайн на Sevak Zargarian.
Източник: Sevak Zargarian.

Дизайнът често рециклира миналото по нов и често забавен начин, възползва се от иновациите и традициите, за да създаде нещо полезно и хубаво. Новото откритие на младите поколения дизайнери, така нареченото Terrazzo, което през тази година виждаме навсякъде, всъщност има много дълга история – при разкопки археолозите са откривали парчета от него датиращи от около 9000 години преди новата ера. В миналото това е бил сравнително евтин и достъпен материал. През 15 век венецианските строителни работници, търсещи евтин начин да покрият терасите около домовете си, са влагали остатъци от мрамор, разтрошени на дребно в глина и след това заглаждали получената повърхност с камъни. Името, което те дали на този материал - терацо - е италианската дума за тераса.


  Огромните възможности за дизайна, които terrazzo предоставя. Източник:Pinterest ; Terrazzo в кухнята. Източник: Houzz


Нещо такова представляват всъщност и подовите мозайки от жилищата на родителите и бабите ни. Сигурно си спомняте, че те бяха навсякъде: по подовете на коридорите, стълбите и дори баните – най-често сиви като основната им съставка, цимента, с черно бели малки камъчета.


Плочки на Florim Ceramiche. Източник: Florim Ceramiche


Днес младите дизайнери откриват наново красотата и многото възможности, които тази техника ни дава. Достатъчно е да се сменят съставните части и вече имаме един невероятен материал, който да използваме не само за подове, но и като плотове, облицовки на стени и какво ли не. Така модерното вече terrazzo сега най-често се прави с парчета от мрамор, кварц, гранит или дори стъкло, поставени в основа от бетон или епоксидна смола. Тези парчета могат да бъдат с най-различна големина, а основата да има почти всеки цвят, какъвто си поискате. Можете да си го закупите и във вид на плочки.


                                                          Масичка от Marmoreal - дизайн на Max Lamb, Източник: Max Lamb


Още през 2015 година британският дизайнер Max Lamb представи своя Marmoreal – нов вариант на познатото terrazzo, в два варианта – с бяла и с черна основа, който използва не само за облицовки, но и за направата на санитария за баня със своята компания Dzek.


Mаса с плот от мозайка, направена с цветове по желание на клиента. Източник: OliviaAspinall Studio


А тази година виждаме все повече продукти, вдъхновени от темата, включително и в модния дизайн, не само в интериора. През септември, по време на Лондонския фестивал на дизайна OliviaAspinall Studio представи маса с плот тип мозайка, която представлява нов материал, наречен от тях Jesmonite и може да бъде направена с цветове по желание на клиента. Показаха и съдове, направени от същия материал.


                                            Текстил и тапети с десен Terrazzo дизайн на EnoStudio. Източник: EnoStudio


Много производители и дизайнери вече предлагат и тапети, възглавнички и други продукти за дома с десен terrazzo в различни цветове, но най-актуално и практично е приложението на този нов вариант на мозайката на големи площи. Възникнала като по-евтино предложение, заместващо луксозните мраморни подове, технологията terrazzo е на път да измести мрамора от подовете, плотовете и облицовките, защото тя дава на практика неограничени възможности на дизайнерите за десени и цветни съчетания, които могат да се изработват включително и по желание на клиента. Може би затова често можете да срещнете израза – terrazzo-то е новият мрамор.

Закони Нормативна база Коментари