Terrazzo: нов поглед към старинната техника

Новото откритие на младите поколения дизайнери, така нареченото Terrazzo, което през тази година виждаме навсякъде.
14.12.2017
Теменужка Захариева
23
интериор, тенденции интериор, terrazzo, интериорен дизайн
керамика с десенTerrazzo дизайн на Sevak Zargarian.
Източник: сн. Sevak Zargarian

Дизайнът често рециклира миналото по нов и често забавен начин, възползва се от иновациите и традициите, за да създаде нещо полезно и хубаво. Новото откритие на младите поколения дизайнери, така нареченото Terrazzo, което през тази година виждаме навсякъде, всъщност има много дълга история – при разкопки археолозите са откривали парчета от него датиращи от около 9000 години преди новата ера. В миналото това е бил сравнително евтин и достъпен материал. През 15 век венецианските строителни работници, търсещи евтин начин да покрият терасите около домовете си, са влагали остатъци от мрамор, разтрошени на дребно в глина и след това заглаждали получената повърхност с камъни. Името, което те дали на този материал - терацо - е италианската дума за тераса.

Нещо такова представляват всъщност и подовите мозайки от жилищата на родителите и бабите ни. Сигурно си спомняте, че те бяха навсякъде: по подовете на коридорите, стълбите и дори баните – най-често сиви като основната им съставка, цимента, с черно бели малки камъчета.

Днес младите дизайнери откриват наново красотата и многото възможности, които тази техника ни дава. Достатъчно е да се сменят съставните части и вече имаме един невероятен материал, който да използваме не само за подове, но и като плотове, облицовки на стени и какво ли не. Така модерното вече terrazzo сега най-често се прави с парчета от мрамор, кварц, гранит или дори стъкло, поставени в основа от бетон или епоксидна смола. Тези парчета могат да бъдат с най-различна големина, а основата да има почти всеки цвят, какъвто си поискате. Можете да си го закупите и във вид на плочки.

Още през 2015 година британският дизайнер Max Lamb представи своя Marmoreal – нов вариант на познатото terrazzo, в два варианта – с бяла и с черна основа, който използва не само за облицовки, но и за направата на санитария за баня със своята компания Dzek.

А тази година виждаме все повече продукти, вдъхновени от темата, включително и в модния дизайн, не само в интериора. През септември, по време на Лондонския фестивал на дизайна OliviaAspinall Studio представи маса с плот тип мозайка, която представлява нов материал, наречен от тях Jesmonite и може да бъде направена с цветове по желание на клиента. Показаха и съдове, направени от същия материал.

Много производители и зайнери вече предлагат и тапети, възглавнички и други продукти за дома с десен terrazzo в различни цветове, но най-актуално и практично е приложението на този нов вариант на мозайката на големи площи. Възникнала като по-евтино предложение, заместващо луксозните мраморни подове, технологията terrazzo е на път да измести мрамора от подовете, плотовете и облицовките, защото тя дава на практика неограничени възможности на дизайнерите за десени и цветни съчетания, които могат да се изработват включително и по желание на клиента. Може би затова често можете да срещнете израза – terrazzo-то е новият мрамор.

+2
Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари