STARH c успех в архитектурния конкурс SuperSkyScraper.

STARH Stanislavov Architects се нареди на Пето място в международния архитектурен конкурс SuperSkyScraper - Hotel tower and Sky garden NEW YORK и спечели една от 10-е специални награди на журито.
17.12.2012
STARH Stanislavov Architects
232
starh stanislavov ar, конкурс, архитектура, urban crystal, superskyscraper
STARH c успех в архитектурния конкурс SuperSkyScraper.
Източник: STARH Stanislavov Architects

SuperSkyScrapers  http://www.superskyscrapers.com/ е платформа, организираща архитектурни конкурси за небостъргачи. SuperSkyScrapers е дъщерна платформа на наградите Arch Triumph Awards, основно посветена на изследването високи структури в архитектурния дизайн. Целта на конкурсите, които се  организират е да изследват влиянието на тези структури в урбанистичен и социален план, както и начинът по който въздействат на обществото.

Конкурсът за Хотелска кула със Скай градина търси най-добрата и вълнуваща концепция за хотелски небостъргач, който да постави нови стандарти в съвременното проектиране на високи сгради. Парцелът избран за конкурса е ситуиран на Бродуей авеню в Манхатънвил, Ню Йорк.

 “Ние бяхме вдъхновени да създадем архитектурна концепция за вълнуваща и динамична сграда. Искахме тя да заблести като кристал със съвършените форми създадени от природата. Само тя – природата, може да създаде толкова красива и изящна форма като земният кристал."За да го открием решихме да „обелим“ градската обвивка и със семпли движения да създадем изтънчена форма, наподобяваща земният кристал. Така се роди концепцията за URBAN CRYSTAL.”-  споделиха от STARH Stanislavov Architects

Ситуиран в Манхатънвил на територия от 9 декара,  URBAN CRYSTAL има за цел да съживи и освежи района, застроена главно с остарели и зле поддържани индустриални сгради. Имота е рамкиран на изток с Бродуей, на запад с 12-о авеню, а на север с 130-а улица.

Ключовата позиция на парцела подсилва динамичното присъствие на URBAN CRYSTAL и създава представата за превръщане на сградата в притегателен център.

URBAN CRYSTAL е небостъргач с обща височина 158м, съдържащ в себе си няколко функции- хотел, офис площи, търговски и развлекателни зони, ресторант, SKY градина и парк.

Главният пешеходен вход е ситуиран от най-оживената част, тази на Бродуей. Друг пешеходен вход е осигурен от към 125-а, там където след “обелването“ на земната кора се образува парк с рекреативна зона, засилваща силата на URBAN CRYSTAL като притегателна градска забележителност. Паркът е разположен на четири метра под кота нула, за да се осигури спокойствие и тишина при обитаването му. Тази част от проекта придава на URBAN CRYSTAL не просто търговско, но и обществено социално значение.

Главният автомобилен подход е разположен от към 130-а улица, като са осигурени 3 подземни нива за паркиране, зареждане и сервизни нужди. На основното ниво - кота нула са разположени хотелско фоайе, ресторант, лоби бар, търговски помещения. Офис площите са разположени от 3-ти до 10-и етаж. Водещо в планирането им е флексабилността на помещенията. Осигурена е възможност за open space пространства или отделни офис помещения. За достъп до офисните етажи е предвиден отделен асансьор.

Хотелските стаи са предвидени от 10-и до 30-и етажи(120м) като водещо в дизайна е всички стаи да са с изгледа към река Хъдсън. Пространствата и дизайна на хотелските стаи са проектирани за 5 звездно настаняване.  На всеки етаж са осигурени камериерски офис, рум сервиз както и нужните им вертикални комуникации. 

В острието на URBAN CRYSTAL от 120-158 м под  формата на отворено галерийно пространство е ситуирана SKY градината. Освен рекреативното пространство с богато озеленяване  и места за почивка, изцяло остъклените фасади осигуряват широка гледка към река Хъдсън и градският силует и придават на SKY градината и на URBAN CRYSTAL  ексклузивност.   

 STARH Stanislavov Architects
109A Tsar Osvoboditel Blvd, floor 6,Varna
+359 52 460 553
+359 879 823 627
http://starh.bg/

+2
Автор: STARH Stanislavov Architects
Закони Нормативна база Коментари