Sofia Architecture Week 2012, 27-30 ноември 2012.

"Архитектурата търси култура" е темата на петото издание на "Архитектурата търси култура" е темата на петото издание на Sofia Architecture Week.
26.11.2012
арх. Анета Трифонова
513
sofia architecture w, архитектура, дизайн, Конкурси, изложби
Sofia Architecture Week 2012 27-30 ноември
Източник: арх. Анета Трифонова

"Архитектурата търси култура" е темата на петото издание на Sofia Architecture Week.
Програмата е структурирана така, че да инициира разговор за пространствата за култура у нас. В този разговор са въвлечени, от една страна, архитекти и урбанисти, артисти и мениджъри в културата от друга, институциите, от които зависи културната политика на страната и най-широка публика, която вече все по-често е съавтор, а архитектът се обучава в други активности.

Всеки от дните на основната програма е посветен на среща между архитектурата и изкуствата. От вторник до петък (27 – 30 ноември) се дебатира темата за връзката на градските пространства с природата, със сценичните, визуалните и музикалните изкуства, и не на последно място – с цялото общество. Панелите Архитектура търси сцена, Архитектура търси визуални изкуства, Архитектура търси музика и Архитектура търси общество стартират всяка вечер в 18:00 часа, а непосредствено след презентациите, вечерите продължават с безплатни архитектурни прожекции.

Архитектура търси СЦЕНА (27 ноември) е първият от четирите тематични панела на SAW 2012.
Той дискутира как архитектурата може да си взаимодейства със сценичните изкуства по най-ползотворен начин. Участието  на архитектите започва със Щефан Шулц от студио GMP architekten, с голям опит в сценичните сгради, който представя новите сгради за сценични изкуства в Европа и Китай; естонците от Salto Architects успяват да размият разликата между архитектурата и инсталацията с провокиращите си сгради, а един от последните им реализирани проекти е летен театър в столицата Талин, направен от боядисани в черно бали слама; Stilstroy Trading, представя декоративни архитектурни продукти за интериор и екстериор. Вечерта завършва българският режисьор Младен Алексиев, когото познаваме от проекта 36 маймуни и редица пиеси.

Архитектура търси ОБРАЗИ е вторият тематичен панел на SAW 2012 (28 ноември).
В него чешките архитекти от Projektil Studio предлагат интердисциплинарни отговори на архитектурни въпроси, Alukoenigtahl ще представят  възможности за реставрация на остъклените конструкции със запазване на автентичния стил на сградата. Българската звезда на съвременното изкуство Недко Солаков споделя своите идеи, които е представил в многобройните си изложби. 

Сред лекторите в третия панел, Архитектура търси МУЗИКА, са италианецът Paolo Desideri (един от основателите на ADBR Architetti Associati, които от студентско обединение на хора с общи интереси се превръщат в едно от най-големите италиански архитектурни бюра за сгради за култура), фирма Stivox разясняват  връзката между пространство, акустика и предназначение на сградата. Панелът обобщава културният мениджър Васил Димитров (дипломиран диригент и изпълнителен директор на радио Класик ФМ и радио Джаз ФМ.

На 30 ноември, петък, се провежда последният панел, Архитектура търси общество, който изследва връзката между активните граждани и архитекти и градската среда. В него се включат румънците от studioBASAR (които провокират Букурещ с архитектурни акции), норвежките архитекти от Fantastic Norway, които от 2004 година в пътуваща каравана, връщат архитектите сред хората като буквални строители на обществото, и българският проект „Нагледна” (Радомир Данков и Райчо Станев) изследва как се осъществява връзката между архитектурата, графичния дизайн и града.

В събота (1 декември) темата е глобалната архитектура, акцентираща върху Азиатски подем с кураторора Фанг Женинг на китайския павилион на Венецианското биенале, който представя авангарда на азиатската архитектура. С участието на Джайкун Лю (Китай), Минсук Чо (Южна Корея), които възраждат китайските традиции, извеждат философски и артистично връзката с контекста и изграждат емоционално интериора.     

Финалът в неделя  (2 декември) събира екипите на важни проекти в областта на културата и градското планиране – Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на София и кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.
Гост на темата за рекламите и културната инфраструктура в София е един от най-изявените имена в бранша Тревър Дейвис - мениджърът на Орхус, Дания, избран за Европейска столица на културата 2017.

Програмата включва многобройни изложби и работилници, представящи резултатите си. В „Кремиковци – и след него” Envitecture. Екипи на Трасформатори анализират терена на Кремиковци и предлагат различни начини за устойчиво развитие на територията и сградите. Студенстка работилница представя идеи за реконструкцията на три сгради (Топлоцентрала в БАН, ж.п. гара в Казичене, Царски конюшни). Студентски конкурс е проведен и за „Нова визия на площад Славейков” – изложбата е в САБ. Изложбите „Трансформирай паметника пред НДК” и „Архитектура търси бъдеще” се фокусират върху сградата и паметника пред нея, изследват тяхната стойност и значение за градската среда търсейки по-успешен начин за използванет им. 

Съпътстващите изложби – „Мадрид - културни колажи” (Културен център Сервантес) и „Световно архитектурно наследство, Германия” (Столична Библиотека) разгръщат темата със исторически и съвременни европейски постижения. 

Във филмовата програма участват България, Чехия, Холандия и САЩ. 

+5
Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари