SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012 - ЕВРОПА среща АЗИЯ.

За пръв път в своята петгодишна история SOFIA ARCHITECTURE WEEK се оглежда далеч на изток и развива темата АЗИАТСКИ ПОДЕМ.
06.11.2012
Sofia Architecture Week
342
дизайн, архитектура, sofia architecture w, конференция
jiakun architects - Luyeyuan Stone Sculpture Art Museum
Източник: Jiakun Architects

За първи път българско събитие посреща куратор от Китай – световноизвестният артист Женинг Фанг, който селектира участниците във форума. Те ще се включат и в дискусията за културната инфраструктура на София на прага на кандидатстването й за Европейска столица на културата 2019.


Без съмнение, Азия е съвременната лаборатория за развитие на света – икономически, културно и архитектурно. Наред със стремглавия икономически растеж, демографският прираст на градовете изисква бързо благоустрояване – инфраструктура, сграден фонд и обществени пространства. В същото време Европа инвестира в подкрепа на най-ценния си актив – културно-историческото наследство, а редица програми на Европейската комисия и ЮНЕСКО подкрепят опазването и развитието му.Такъв проект, „Европейска столица на културата“,вероятно е единственият шанс за мащабно обновяване и създаване на нови пространства за култура в българските градове през следващия програмен период на европейските оперативни програми. За кандидатстващия град е важно да предложи общоевропейска и дори световнозначима тема, която да привлече международна публика. В контекста на глобалните тенденции, географските, икономически, исторически и културни предпоставки, за България такава тема без съмнение е срещата между Европа и Азия. 


Като първи стъпки в подкрепа на темата Европа среща Азия международният фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще бъде гост-домакин на единствената по рода си конференция – Азиатски подем (Asian Boom), която ще се проведе на 1 декември в зала 7 на НДК. Участниците в конференцията са селектирани от световнопризнатия артистЖенинг Фанг, куратор на тазгодишния китайски павилион в програмата на Венецианското биенале 2012 г. Фанг е световноизвестен съвременен китайски артист, критик, създател на едро-мащабни артистични и архитектурни проекти, автор на редица архитектурни изложби. Специализира в областта на новото азиатско изкуство и архитектура, а мнението му е търсено и ценено в разработването на културни инфраструктурни проекти. Повече информация за Фанг може да откриете тук.


Като ко-куратор на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012 по покана на Фанг в София ще пристигнат Джайкун Лю (Китай), Минсук Чо(Южна Корея), Йоши Ямазаки (Япония).


Джайкун Люе от новото поколение китайски архитекти, които преосмислят традиционните китайски строителни техники, използват ги по нов начин в своите сгради, държат на връзката на сградата със средата и на емоционалното изграждане на интериора. Лю е носител на множество международни награди и е главен архитект на Jiakun Architects.


Архитект Минсук Чое една от глобалните суперзвезди на Азия. През 2000 г. печели наградата за “Млад архитект на годината” на Нюйоркската архитектурна лига, а в последствие основава студиото Mass Studies, което стои зад емблематични проекти като XI Gallery, магазинът на Ann Demeulemeester в Сеул и павилионът на Южна Корея за изложението в Шанхай.В интервю пред CNN Чо споделя защо му е интересно да проектира в собствената му страна: “Корея е полуостровна култура, която стои по средата между голямата богата земя на Китай и островната култура на Япония. Ние сме постоянно под нечие влияние, като някаква страна-мост, а и в миналото сме имали тежки времена”. Това откровение с пълна силна може да се отнася и за България. 


Йоши Ямазаки е японски архитект, който от 6 години работи като архитект в София и експериментира с балканския начин на живот, той е сред активно пишещите за архитектура в нашата специализирана преса (сп. Абитаре, сп. Наш дом). През 1997 г. Йоши Ямазаки основава в Токио архитектурното студио Yamazaki+Ivanova Studio of Architecture съвместно с българката Надя Иванова, а от 2006 г. студиото работи в София. 


Петото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се случи между 26 ноември и 2 декември. Всяка година фестивалът представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема. През 2012 г. тя е АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА и ще търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Организатори на SOFIA ARCHITECTURE WEEK са ЕДНО, фондация “Америка за България” и Национален дворец на културата, в партньорство със Столична община.


Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., SOFIA ARCHITECTURE WEEK се разраства в платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Тазгодишната наситена и разнообразна програма, която ще се проведе от 26 ноември до 2 декември включва форум, за който ще пристигнат над 70 участници от цял свят, презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките. 


SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се проведе в НДК и няколко партньорски локации – Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall. 

Автор: Sofia Architecture Week
Закони Нормативна база Коментари