Schiedel UNI Plus и Schiedel ICS – правилните решения за коминна система на всяка сграда

Пожаробезопасността и сигурността са водещи характеристики на качествения дом. Когато строим или избираме жилище е добре да обърнем внимание на надеждността на комина. В повечето обекти продължава клишето, вместо правилните коминни системи, да се изграждат въздуховоди чрез т.н. коминни тела, които реално са далече от характеристиките на комин.
02.05.2019
SCHIEDEL
955
иновации при комините, SCHIEDEL, коминни тела
Schiedel UNI Plus и Schiedel ICS – правилните решения за коминна система на всяка сграда
Източник: www.schiedel.bg

Пожаробезопасността и сигурността са водещи характеристики на качествения дом. Когато строим или избираме жилище е добре да обърнем внимание на надеждността на комина. В повечето обекти се допуска често срещаната грешка, вместо правилните коминни системи, да се изграждат въздуховоди чрез т.н. коминни тела, които реално са далече от характеристиките на комина. Техните недостатъци, като възникване на пукнатини, заради високата температура на димните газове, проникване на конденз и сажди през фугите на самите тела, опасност от запалване на сажди, неустойчивост на атмосферните влияния и не на последно място изтичане на въглероден оксид, могат да се избегнат чрез използването на комините Schiedel.

 

Универсалните коминни системи Schiedel UNI Plus и Класик с тръби от специална Schiedel керамика са гаранция за сигурност, удобство и дълготрайност за поколения напред.

Системата Schiedel UNI Plus е универсална трислойна керамична коминна система, която се състои от три основни елемента, конструктивно създадени за бърз и лесен монтаж, което значително намалява времето за изграждане на комина. Системата включва:
♦ висококачествени тръби от техническа керамика, издръжливи на високи температури и киселинен кондензат;
♦ междинна топлоизолация от минерална вата – гъвкава, с малко обемно тегло и висока топлоустойчивост;
♦ външните тела са от олекотен бетон с оптимални размери, канали за вентилация и отвори за армиране, които осигуряват стабилното и сигурно функциониране на системата;

Schiedel UNI е подходящ за всички видове горива, а вентилационните канали помагат за отстраняване на излишната влага и топлина от топлоизолацията.

Отговарят на всички европейски и световни изисквания за пожаробезопасност: STAS 6793-86; P 118-99; БДС EN 13063.


Kоминни системи Schiedel UNI

Предимства на коминната система Schiedel UNI Plus
♦ богата продуктова гама от елементи за монтаж на единични, двойни или комбинирани коминни системи с вентилация;
♦ приложими за ниско и високо температурни горива и инсталации;
♦ влаго и киселинноустойчиви;
♦ с висока непропускливост на отработените газове и надеждност при експлоатация.

Универсалните коминни системи Schiedel UNI PLUS са приложими за всички видове горива и горивни инсталации. Те могат да бъдат изграждани вътрешно или външно и разположени там, където са необходими. Съставните елементи на Schiedel UNI Plus са с прецизни размери, точно пасващи помежду си, с цел бърз и лесен монтаж. В системата са включени всички детайли и аксесоари, необходими в процеса на изграждане. Поради разликата в температурите на външната и вътрешната среда, в тухления комин с течение на времето възникват пукнатини. Висококачествените външни коминни тела Schiedel са от олекотен бетон и има изолация между тях и нагорещената вътрешна тръба, като по този начин са защитени от въздействието на високите температури. Устойчиви на високи температури (тествани при >1000°), влага и киселинен кондензат. Тръбите са с кръгло сечение, което спомага за по-бързо и безпрепятствено отвеждане на димните газове, за разлика от класическия правоъгълен комин, при който възникват допълнителни местни съпротивления в ъглите.

Коминните системи Schiedel са по-леки и по-стабилни от класическия тухлен комин. В тях са предвидени специални канали за армиране, което допълнително осигурява устойчивост при атмосферни и сеизмични въздействия, както и при възникване на експлозии и вътрешни напрежения. Предотвратено е разпространяването на огъня дори при запалване на сажди, при което се генерира температура около 1000°С. При нея традиционният тухлен комин се разрушава, докато керамичните коминни системи Schiedel се изпитват при температура от 1200 °С. Димоотводните тръби на комините Schiedel са от висококачествена техническа керамика с малка дебелина на стената и се нагряват бързо, което спомага за по-добрата тяга на комина. Въпреки това, тръбата не е чувствителна към температурни промени и е устойчива на механично въздействие (триене) и влага. Керамичните тръби на Schiedel са устойчиви на влага и киселинен кондензат. Изпитани са в лаборатории и са сертифицирани съгласно европейските стандарти за качество и световни изисквания за пожаробезопасност: STAS 6793-86; P 118-99; EN 13063. Тъй като са свободно разположени в комина, под въздействието на топлината равномерно се разширяват във вертикална посока. На всеки 10 м от комина разширението е до 3 см. Съставните елементи на Schiedel UNI Plus са с прецизни размери, точно пасващи помежду си, с цел бърз и лесен монтаж. В системата са включени всички детайли и аксесоари, необходими в процеса на изграждане. Благодарение на това, модерните коминни системи Schiedel се обслужват лесно и гарантират комфорт и сигурност при дълготрайна експлоатация. Затова Schiedel дава 30 години международна писмена гаранция!


Kоминни системи Schiedel  ICS

Коминни системи Schiedel ICS

Schiedel ICS е двуслойна коминна система от неръждаема стомана с междинна топлоизолация, съставена от отделни елементи. Предназначена е за отвеждане на изгорелите газове от уреди, които работят с твърди, течни и газообразни горива. За течни и газообразни горива е използваема както при ниско, така и при високо налягане. При твъри горива се използва при ниско налягане, при употреба на отворени горивни камери.

Конструкция на коминната система Schiedel ICS
Основни елементи:
Вътрешна част от неръждаема стомана с лазерно заваряване по цялата дължина. Изработва се от висококачествена неръждаема стомана 1.4404, която осигурява защита срещу корозия и изгаряне на сажди.
Уплътнения за експлоатация при високо налягане:
Експлоатацията при високо налягане е възможна до налягане от 200 Pa и максимална температура на отвежданите изгорели газове 200оC, за диаметри от 80 mm до 350 mm. В тези случаи са на разположение следните уплътнения:
♦ за газови уреди – уплътнения от силикон;
♦ за уреди на твърдо гориво – уплътнения от витон.

Топлоизолация:
За необходимата топлинна защита се предлага специална топлинна изолация с дебелина 25 mm. Изолацията е произведена без никакви лепила и е устойчива на високи температури. По желание е възможно да се предостави коминна система ICS с дебелина на изолацията 50 mm.
Външна обвивка:
Външната обвивка на коминните системи ICS е от естетическа финополирана неръждаема стомана 1.4301 и служи също така и като носеща статична част на системата.

Система за свързване щуцер – скоба:
Системата на свързване посредством щуцер и скоби осигурява бърз и сигурен монтаж. Конструкцията на свързване на вътрешните вложки осигурява тяхното напасване.
 

 
Kоминни системи Schiedel ICS

Предимства на коминната система Schiedel ICS:
♦ за всички видове горива;
♦ за течни и газообразни горива при ниско налягане;
♦ устойчива срещу влага;
♦ цялостна изолация;
♦ ниска температура по външната стена на комина;
♦ точно напаснати елементи;
♦ заема малко място;
♦ малко тегло;
♦ възможен е както стенен, така и подов монтаж;
♦без необходимост от основа за изграждането;
♦ без допълнителни изолации и заваръчни работи по време на изграждането;
♦ лесен и бърз монтаж;
♦ точен завършен шев по цялата дължина на компонентите;
♦ след монтажа е възможно директно включване в експлоатация.

С керамичните и метални коминни системи Schiedel UNI Plus и ICS са изпълнени едни от най-значимите обекти в Швейцария, Германия, Сърбия , Хърватска , Гърция Унгария – общо 28 държави. Сред тях са: Certa-Novi Banovci Serbia - UNI, Copper ICS, Switzerland, ICS5000-Di400, Telekom Serbia - 4C-ICS, Philip Morris - Köln - ICS Germany, Switzerland ICS Plus domestic shot и др. През последните две години има  успешно реализирани еднофамилни, многофамилни – многоетажни и промишлени обекти със системите и в България.

 

Автор: SCHIEDEL
Закони Нормативна база Коментари