Salone del Mobile 2019 чества Леонардо да Винчи

Тази година 58-то издание на най-голямото събитие за дизайна в Европа, Salone del Mobile, отдава почит на невероятния ум и талант на една от най-ярките фигури, които някога са съществували - Леонардо да Винчи.
08.03.2019
Теменужка Захариева
1780
salone del mobile, изложение Милано, седмица на дизайна

С нови формати, раздели и събития Седмицата на дизайна в Милано отдавна вече не е само мебелен панаир. От новата постоянна експозиция на дизайна в Triennale di Mliano до уникалната инсталация на Marco Balich AQUA, посветена на 500-годишнината от смъртта на Леонардо, организаторите ѝ имат амбицията да изградят широка мрежа от дизайн, разположена на много по-голяма площ от досега и с нови участници.

По-малко от два месеца преди откриването на изложението, на 14 февруари в Triennale di Milano на мащабна международна пресконференция бяха обявени всички новости. Изданието 2019 обещава да бъде както винаги досега изпълнено с много проекти, разположени на над 205 000 м2 нетна изложбена площ и с повече от 2350 изложители - включително 550 дизайнери на SaloneSatellite - и 34% чуждестранни компании. Тази година ще бъдат представени и изложенията Euroluce и Workplace3.0.

 


Източник: Теменужка Захариева
 

В стая, пълна с журналисти, дизайнери и представители на институциите, министърът на културата Алберто Бонисоли обяви, че „вече не е точно за Salone del Mobile да се говори като за мебелен панаир, а като за мрежа: част от колективното съзнание, което отчита всичко, което се случва в Италия. Дизайнът е ясна и отличителна част от нашето културно наследство и трябва да се защитава и насърчава съответно чрез музеи и архиви “. В подкрепа на това, правителството - обяви министърът - очаква да инвестира 10 милиона евро в Миланския музей на дизайна.

След „новия подход“, лансиран с Манифеста през 2018 г., Salone поставя в центъра на вниманието тази година както централната роля на Милано, която продължава да печели международни награди и признания, така и творческия капацитет и щедростта на духа на промишлената мрежа и добавя нов термин към Манифеста:
„Търсейки отново ключовите думи от Манифеста си, изявление, което има за цел да се съсредоточи върху ценностите, които помогнаха да се направи събитието водещо за сектора на дизайна на международно ниво, Salone въвежда нова дума и нов раздел. Тази дума е ‘ingenuity’ (находчивост, изобретателност), с други думи интелигентността като извор и начало на творчеството, значението на таланта и гениалната  способност да се създава и измисля, дума, която представлява покана да продължаваме да гледаме напред, а не да почиваме на лаврите си, да вярваме, че всичко винаги може да бъде преоткрито. "Изобретателност" също така отдава почит на Леонардо, в годината на 500-годишнината от смъртта му, Учителя на всички творци, предшественика на връзката между творчество и предприемачество, човека на прогреса, на бъдещето и на настоящето... " каза президента на Salone del Mobile Клаудио Лути.

Така че, докато правите обичайното си посещение на тази най-популярна Седмица на дизайна, се подгответе да бъдете напълно зашеметени от две изключителни и силно емоционални инсталации, посветени на гения на Леонардо да Винчи.
 


Проектът AQUA. Leonardo’s Vision.  Източник: MilanoEvents.it

Великият майстор напуснал изискания град Флоренция, люлката на Възраждането през 1482 г., за да се установи в Милано - град, който вече е бил в центъра на един от най-продуктивните региони на времето и отворен за всякакъв вид технологично развитие, знаейки, че Лудовико Сфорца ще бъде богат и щедър покровител. Работи тук като художник, архитект, инженер и учен повече от двадесет години, оставяйки незаличими следи. Ето защо Salone del Mobile ще почете Леонардо точно в сърцето на Милано, в началото на канала Conca dell'Incoronata, с изключителна и запомняща се инсталация AQUA, посветена на неговите невероятни проучвания, особено тези, свързани с изучаването на водата. AQUA. La visione di Leonardo. (ВОДА. Визията на Леонардо) може да бъде посетена от 5 до 14 април, в Conca dell'Incoronata, или Conca delle Gabelle, в самия край на ул. San Marco, в Brera - част от система от шлюзове, които в Милано се наричат „Chiuse di Leonardo“.
De-signo, другият проект, посветен на Леонардо да Винчи, разглежда културата на италианския дизайн както преди, така и след Леонардо в инсталация на Davide Rampello. Разположена в павилион 22, тя използва мултимедийни приложения и кинематографични техники, за да разкаже историята на Леонардо, както и за възрожденските ателиета и за занаята на творците и бизнеса днес. 

В това издание ще бъде представена и нова изложбена концепция, посветена на дизайнерски продукти и декоративни и технически решения за интериорен дизайн: S.Project, гъвкаво пространство, в което ключовите думи ще са многосекторно, синергично и качествено.

И още нещо ново - за първи път тази година Salone започва с концерт на 8 април в Teatro alla Scala (Миланската опера), дирижиран от Riccardo Chailly.
Това са само част от събитията и проектите, посветени на Леонардо по време на Седмицата  на дизайна в Милано през април тази година, но честванията на великия гений са много повече – по целия свят, защото, както каза кметът на Милано Giuseppe Sala, Леонардо все още е отправна точка за нашето време:  
„Една фигура в историята на изкуството, архитектурата, инженерните и още много други науки отразява творчеството и трудолюбието на нашия град: гениалният Леонардо да Винчи. Почитта, която Salone del Mobile му отдава в изданието си за 2019 г., е интелигентен начин за честване на творчеството на Леонардо във всичките му далновидност и сложност. Петстотин години след смъртта си, Леонардо все още е отправна точка за нашето време. ... ”.

 

Закони Нормативна база Коментари