S House - проект на арх.бюро ОБИА ООД

S House, ОБИА ООД арх. Николай Острев, арх. Владислав Игнатов
15.05.2017
ОБИА ООД
2212
проект, архитектура, ОБИА ООД, s house, проектанти
S House, ОБИА ООД арх. Николай Острев, арх. Владислав Игнатов
Източник: www.obia.eu

Проектанти: ОБИА ООД арх. Николай Острев, арх. Владислав Игнатов
Година на проектиране:
2016
Статус: В развитие, разрешение за строеж
Локация: гр.София, България

Градоустройство: 
Сградата се разполага в ъглов УПИ и се състои от два надземни етажа и един етаж с полуподземена и подземна част.
Автомобилният и пешеходен достъп са решени с общ вход по северната граница. Разрешената с визата за проектиране кота корниз е 8,50 м. Сградата е с плоски покриви.

Архитектурно - градоустройствени показатели:
Обща площ етажи
- 358 м2
ЗП - 104 м2
РЗП (по ЗУТ) - 295 м2

Архитектурни показатели и разпределение на помещенията по етажи на основното застрояване:
Сутерен на к.-3.20 :
Обслужващ и технологичен тракт:
- гараж
- техническо помещение с рекуперативен вентилационен блок, вътрешно тяло на термопомпа и бойлер
- гардероб и склад за сезонни вещи
- коридор към техническата зона

Входно пространство:
- входен вестибюл
- монолитна стоманобетонова двураменна стълба към ниво на к.±0.00

Партер на к.±0.00:
- коридор, свързващ основното дневно пространство и кабинета
- двураменна стълба от конзолни стоманени стъпала към ниво на к.+3.38
- общо пространство - кухня, трапезария и дневна
- WC с душ
- аусгус
- кабинет за домашна работа и хоби
- външни тераса на нивото на етажа – дървен дек

Първи етаж на к.+3.38:
- коридор, отворен към свободното стълбищно пространство
- родителска спалня с гардеробно помещение
- баня родители
- баня деца
- детски стаи – 2 броя

Концепция и архитектурен образ
Сградата е разположена в северозападната част на парцела, като всички основни помещения на двата надземни етажа имат изложение изток – юг. Основното дворно пространство е отворено към юг изток и север.
Двете надземни нива са оформени със силно развити еркери за минимална стъпка на сградата в двора и осигуряване на покрити и защитени части от него.

Една от основните цели на проекта е възможността за максимална отвореност към двора и към Витоша на юг. В тази връзка фасадите на ниво партер и етаж 1 са с големи отваряеми витрини, позволяващи навлизане на дворното пространство в интериора.
За формирането на сградната композиция, обемите на партера с дневния тракт и етажът на спалните са оформени със силно развити еркери за минимална стъпка на сградата в двора, осигуряване на покрити и защитени части от него, както и визуално редуциране етажността на сградата. Формалният метод е зигзакообразно разгъната във височина стоманобетонова коруба, формираща пространствата на етажите и дифинираща баланса плът - отвореност. Във формираните от корубата „отворени” зони се разполагат стъклените витрини и плуващи в тях плътни стени с два вида фасадно оформяне. Покривите са плоски.

Конструкция
Основната носеща конструкция на сградата е от стоманобетон, като само колоните на южната витрина на дневното ниво, както и една от колоните на етаж 1 са от затворени стоманени профили, с цел постигане на максимална транспарентност към дворното пространство и интегрираност на конструкцията със системата на фасадното остъкляване. Конструктивните полета и вертикалните носещи елементи са оптимизирани, с цел максимална гъвкавост на функцията и възможност за бъдещи преустройства и трансформации на интериорните пространства, в зависимост от променящите се нужди на обитателите. Сградата е съобразена с принципите на високата енергийната ефективност.

Плътните външни фасадни ограждащи стени са три вида:
- стени с облицовка от видим бетон
, съставени от следните слоеве в последователност вътре-вън: предстенна обшивка от гипсокартон, стоманобетонна конструкция, топлоизолация от минерална вата 16 см, водоплътна паропропусклива мушама, вентилируемо пространство между носеща скара, фасаден материал – облицовка от GRC пана с цяла етажна височина .
- стени с фасадна дъсчена обшивка, съставени от следните слоеве в последователност вътре-вън: предстенна обшивка от гипсокартон, кухи керамични тухли, или стоманобетонова конструкция, топлоизолация от минерална вата 16 см, водоплътна паропропусклива мушама, вентилируемо пространство между носеща скара, фасаден материал – дъсчена обшивка на отворена фуга.
- стени с мазилка, съставени от следните слоеве в последователност вътре-вън: предстенна обшивка от гипсокартон, кухи керамични тухли, или стоманобетонова конструкция, топлоизолация от минерална вата 20 см – дюбелирана и залепена, дишаща (паропропусклива) мазилка, изпълнена по система (с грундове, шпакловки, завършващи профили и др).

Остъклените части на фасадите, съставени от плъзгащи и прозоречен тип, отваряеми и неотваряеми елементи са решени с висококачествена алуминиева дограма с прекъснат термомост и тройни стъклопакети, напълнени с инертен газ за максимално висок коефициент на топлоизолация.

Покривите са плоски, като върху стоманобетоновата конструкция са предвидени следните слоеве: пароизолация, топлоизолация 200 мм, циментова замазка за наклон, двупластова битумна хидроизолация, защитен слой светъл чакъл. Отводняването е чрез воронки, оттичащи се във водосточни тръби, минаващи през щрангове, вътре в сградата. Терасата на ниво партер е с пароизолация, топлоизолация 160 мм XPS, армирана циментова замазка за наклон, двуслойна хидроизолация, залепена за основата и завършващ дек от бетонови плочи на дистанционери.

Стените на сутерена и фундаментната плоча са от водоплътен стоманобетон, хидроизолация тип вана, поради очаквани високи сезонни подпочвени води, топлоизолация 10 см XPS, дренажна мушама.
Междуетажната подова конструкция се състои от финиш – термопроводим паркет, шлайфана замазка с разводка на водно подово отопление, разделително фолио, топло- и звукоизолация от твърда минерална вата, етажна стоманобетонна плоча, окачен таван от гипскартон с интегрирани инженерни мрежи.

Вертикална планировка
Съществуващият терен е със значителна денивелация – от улицата към дъното на парцела 6 м. Поради това сградата е разположена така, че входът да е на ниво сутерен. Рампата, осъществяваща връзката между улицата и входа на гаража и къщата се предвижда да се изгради с гранитни павета. Всички останали околни пространства се предвиждат за ландшафтно озеленяване. На юг и изток в зоната около къщата, нивото на терена е проектирано на 20 см по-ниско от определената кота 0.00. Преходът между терасата на кота 0.00 и терена към улицата се осъществява с плавно преминаване. Към съседните имоти профилът на терена се запазва изцяло спрямо съществуващия терен. Търсено е непрекъснато и плавно третиране на теренните повърхности с цел тяхното пространствено обобщаване в унисон с обема на сградата.

Сградни инсталации
Цел на проекта в инженерната му част е постигането на интегрирано, съвременно решение на всички сградни инсталации, предлагащо напълно автоматизирано управление на функциите за постигане на максимален комфорт на обитаване. Водещи характеристики са висока енергийна ефективност, рационалност и гъвкавост на решенията. Инженерните мрежи са съсредоточени предимно в окачения таван, в подовата конструкция се намира само разводката на подовото отопление. Целта е да се постигне чистота на решението и максимална свобода

Отопление, вентилация, климатизация 
При проектирането на ОВК системите е изработен единен топлотехнически модел на сградата, обхващащ в едно архитектурно-строителните характеристики и избраните ОВК инсталации, като са отчетени всички топлинни приходи и загуби.

За нуждите на отоплителната инсталация и за битова топла вода е предвидена комбинирана система от термопомпа тип въздух-вода с вътрешно и външно тяло и слънчеви колектори, разположени на плоския покрив над спалния етаж. Отоплението е нискотемпературно, подово – позволяващо максимална равномерност и комфорт. Постигнатата плътност на архитектурно-строителната конструкция задължава проектирането на принудителна вентилация с висок коефициент на рекуперация. Подаването на пресния въздух става в жилищните помещения, докато изсмукването е в бани и сервизни зони. По този начин се постига аерация на обитаемите обеми, като се избягва разпространяването на миризми, застояване на въздуха, както и образуването на мухъл при геометрични термомостове.

ВиК системата е изградена с цел постигане на комфорт при максимално ефективно използване на водните ресурси. Сградната канализация е събрана над фундаментната плоча в обратен насип с наклон към изгребната яма.
Дъждовната вода от покривите се отвежда с изолирани водосточни тръби, интегрирани във фасадната конструкция.Тази дъждовна вода ще се събира в резервоар и ще се използват за напояване на дворното пространство

ЕЛ инсталации
За нуждите на силнотоковата ел. мрежа е предвидено главно ел. табло в сутерена и общо етажно ел.табло за партера и първия етаж, намиращо се в килера на партерното ниво. Кабелните трасета са разположени в скари над окачен таван. Предвидено е изграждането на BMS система за автоматизация и контрол на всички сградни инсталации. Системата позволява централизирано дистанционно и “on-line” управление и е изключително важна за постигане на максималната ефективност и извличане на статистики. Така сградата се превръща в модерен, рационален, високотехнологичен дом.


Проектът участва в архитектурен конкурс Арх Инова 2016 в категория: Еднофамилни жилищни сгради. 


 

+3
Автор: ОБИА ООД
Закони Нормативна база Коментари