PVC прозоречни системи от Schüco за пасивно строителство

За да се постигне най-добра топлопроводимост при PVC прозорците, е необходимо да се използват профили с подходяща дебелина, с подходящ брой камери (обикновено колкото повече, толкова по-добре) и подходящо двукамерно ламинирано стъкло.
01.10.2023
Алукьонигщал ЕООД
692
schüco, Пасивни Къщи, PVC дограма
Източник: www.alukoenigstahl.bg

Пасивното строителство става все по-популярно в търсенето на решения, които позволяват икономии и същевременно повишават стандарта на живот.  Пазарът на дограми също не остава по-назад. Топлинните загуби от прозорците могат да бъдат толкова големи, че да оказват значително влияние върху топлинните загуби в цялата къща. Ето защо една от характеристиките, които целят постигането на най-малък коефициент на топлинни загуби, е прилагането на възможно "най-топли" прозоречни системи, за да се избегне загубата на топлина от дома. Повечето имат коефициент на топлопреминаване в границите на 1,6-1,1 W/m2K. Това са добри параметри, но те не изчерпват всички възможности, които съществуват на пазара.


За да се постигне най-добра топлопроводимост при PVC прозорците, е необходимо да се използват профили с подходяща дебелина, с подходящ брой камери (обикновено колкото повече, толкова по-добре) и подходящо двукамерно ламинирано стъкло. 


Schüco LivIng 82 е иновативна 7-камерна пластмасова система за врати и прозорци, която има възможност да бъде произведена както с външно уплътнение, така и със средно уплътнение. При производството със средно уплътнение системата отговаря на изискванията на института  IFT в Розенхайм за пасивно строителство. И при изпълнение с външно уплътнение системата достига отлични топлоизолационни стойности. 

Schüco LivIng 82 е напълно завършена, тествана и окомплектова система, която включва пълния набор от системни артикули, необходими за сглобяването на един елемент – профили, основни и базисни за връзка към конструкцията, аксесоари и обков.Едновременно с високото ниво на защита на материала, прозорците от системата Schüco LivIng 82 предлагат внушителната строителна дълбочина на профила с интегриран системен обков  Schüco VarioTec. Това е изключително важно за дълготрайния живот на прозорците, понеже профили и механизми са проектирани един за друг, което гарантира, че ще работят перфектно дори след дългогодишна експлоатация.

  Schüco LivIng MD. Източник: www.alukoenigstahl.bg

Schüco интелигентно съчетава стоманения обков с предимствата на обкова с полиамидна ригла. Висока устойчивост на корозия, липса на необходимост от последващо обслужване поради риглата от полиамид, малки оперативни сили при задвижване на обкова и привлекателният дизайн в черно и сребристо са само някои от убедителните предимства за избор на системата за пасивно строителство. Защитата срещу взлом е трайно гарантирана чрез заключване от стоманени компоненти, чрез което обковът достига до клас на взломоустойчивост RC2. 

Друга 7-камерна система е Schüco LivIng Alu Inside - пластмасова конструкция с три изолационни  нива и патентована алуминиева технология за усилване. С тази високо топлоизолирана система (Uf=0,90 W/(m2K) при малки видими ширини могат да бъдат реализирани висококачествени прозорци за пасивни къщи. Системата се характеризира със средно уплътнение за по-добра изолация, интегрирани алуминиеви прегради, конструкция на касата без стоманено усилване и пяна. Профилът е напълно рециклируем и всички негови компоненти са идентични на компонентите на Schüco LivIng.    

Благодарение на оптимизираната геометрия е възможно залепване на стъклопакета към крилото, чрез което може да се увеличат размерите и теглото на крилото и да се достигне до клас на защита RC 2. Системата е сертифицирана от института за пасивни къщи във варианта с изолационна вложка, без фалцов профил.


Schüco LivIng Alu Inside - разрез. Източник: www.alukoenigstahl.bg


При системата за плъзгащи се прозорци и врати от серията Schüco LivIng move се съчетава оптимална плътност с най-висока топлоизолация и комфорт на използване. Schüco LivIng move впечатлява преди всичко с отличната си плътност, което го прави идеален за производство на прозорци или плъзгащи се врати, използвани в многоетажни сгради. Има две концепции за уплътняване, от които може да се избира (фалцово уплътнение или средно уплътнение), което осигурява гъвкавост на дизайна, като се вземат предвид индивидуалните изисквания, свързани с плътност, топло- и звукоизолация.

  Schüco LivIng move – разрез (ляво) и Schüco LivIng със системно съвместим профил (дясно). Източник: www.alukoenigstahl.bg


Schüco предлага и системно съвместими профили, изработени от изолационни композитни материали, които отговарят на постоянно нарастващите изисквания за топлоизолация в комбинация със стабилност в монтажните детайли. Новите изолационни монтажни профили се състоят от многослоен сандвич панел и комбинират положителните свойства на използваните материали, а именно високата топлоизолация и в същото време добра устойчивост на натоварване.


Продуктови предимства 
• Много добра топлоизолация, избягване на топлинни мостове 
• Устойчиви на атмосферни влияния и ръжда
• Висока якост, устойчиви на натиск и огъване 
• Съвместими с указанията, дадени от института за пасивни къщи PHI
• Системна съвместимост с профилните системи Schüco LivIng Alu Inside, Schüco LivIng и Schüco Corona CT 70, както и с решенията за системата за повдигане и плъзгане Schüco LivIngSlide 
 

  Schüco LivIng Slide. (ляво), Schüco LivIng 82 MD, система за врати (дясно). Източник: www.alukoenigstahl.bg
 

За правилното изпълнение на монтажа и уплътняването, следва да се обърне внимание на признатите правила за монтаж по RAL. Изолационните монтажни профили не заместват статичното укрепване на прозоречната конструкция. То трябва да бъде извършено в съответствие със спецификациите на Schüco. 


Подробна информация за системните решения можете да получите, като се свържете с фирма Алукьонигщал, лицензиран представител на Schüco за България.

Закони Нормативна база Коментари