Paris Design Week 2015 - блясък и светлина

Провелата се от 5 до 12 септември Седмица на дизайна в Париж и есенното издание на изложението за интериор и дизайн Maison & Objet 2015 (04 - 08.09) сложиха край на лятната ваканция за дизайнерите.
15.09.2015
Теменужка Захариева
164
интериор, дизайн, изложение, Мaison&objet, тенденции дизайн
Темата на есенното издание е PRECIOUS - скъпоценен.
Източник: www.delightfull.eu

Провелата се от  5 до 12  септември Седмица на дизайна в Париж и есенното издание на изложението за интериор и дизайн Maison & Objet 2015 (04.09 - 08.09) сложиха край на  лятната ваканция за дизайнерите и производителите и  подсказаха какви ще са новите тенденции в интериора през следващия сезон. Невъзможно е да се обхване всичко в 9-те зали пълни с мебели аксесоари, но накратко те могат да се опишат с думите много блясък и светлина. И отново барокови влияния в дизайна. Тази година Maison & Objet чества своята 20-годишнина. За всяко издание на изложението специалистите от MAISON&OBJET анализират поведението на потребителите и определят своята основна тема, около която се оформя то.


              Paris Design Week 2015 - блясък и светлина. Източник: MaisonObjet


Темата на есенното издание е PRECIOUS - скъпоценен, ценен, в многообразните въплъщения на тази дума. Представата, която веднага предизвиква тя, са скъпоценни камъни, злато, орнаменти. Но дали е само това и какво всъщност е ценност? Целта на избора на тази тема е дизайнери, художници и производители да преосмислят своите представи за това какво е наистина ценно, за лукса в модерния живот. И за начините, по които той се завръща днес - с използването на скъпоценни и полускъпоценни камъни в продуктите за дома, със завръщане на златото в интериора, но използвано по нестандартен и едновременно с това смислен начин, с кристали и много огледала, които отразяват блясъка им.


Източник: The TrendMix - Second skin


С търсене на това, което е рядко срещано и уникално, с оценяване на стойността на добре изработени декоративни предмети и увеличеното присъствие на декоративните изкуства в интериора.


Тom Dixon. Източник: The TrendMix


Виждаме все повече красиви камъни като мрамор и оникс в плотовете и мебелите, дори в осветлението. Продължават да са любими на дизайнерите и потребителите и метали като медта и месинга - тенденция, която започна преди години и нейният най-изявен представител Tom Dixon отново показа серия красиви продукти за дома, изработени с тях.  Charlotte Lancelot за GAN. Източник. Media5


Продължава да е актуална и тенденцията за обединение между традициите на ръчната изработка и модерните виждания за дизайн - красивите 'бродираните' килими и табуретки на GAN, проектирани от белгийската дизайнерка Charlotte Lancelot потвърждават тенденцията за използване на много пастелни цветове в интериора.


Серията масички Korkki на Utopia and Utility- многофункционалност и оригинален дизайн. Източник: Utopia and Utility


Стъклото с красивите си цветове на скъпоценни камъни присъстваше в много от новите продукти за интериора, но често в неочаквани решения.  Серията масички Korkki на Utopia and Utility са пример за многофункционалност и оригинален дизайн - те са направени като огромни стъклени съдове със заоблени капаци от корк, които служат и за удобен плот.


Лампите ‘Helios’ и ‘‘Chroma’ на Arturo Erbsman, която позволяват сами да комбинирате цветовете на вашето осветление! Източник: designboom


Особено впечатляващи са и лампите на на Arturo Erbsman -  ‘Helios’, която имитира светлината на залеза и ‘‘Chroma’, която позволява чрез смяна на цветни филтри и със светлинен източник зад стъклени екрани с различни форми клиентът сам да избира цветните комбинации на своето осветление. Тя е пример за една от налагащите се тенденции в дизайна през последните години - персонализация, възможност потребителят да участва до определена степен в дизайна на продуктите. 


Duld Range: рециклиране + майсторска ръчна изработка. Източник: Kare Design


Начините да се покаже това, което е ценно за модерното общество са много, както и личната представа на всеки от нас. Но, от друга страна, независимо от желанието за разкош, лукс и уникалност, "ценност са и все по-застрашени и насъщни неща като чистотата на въздуха и водата, природата като цяло. Тези са съществените неща, които са все по-ценни", казва Elizabeth Leriche от МAISON&OBJET Observatory.

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари